Korta YH-utbildningar

Vill du byta bana i arbetslivet? Eller känner du att du behöver fördjupa dina kunskaper inom ett område? Korta YH-utbildningar är framtagna för att vara flexibla, så du kan studera på heltid, deltid eller på distans. Hitta din utbildning nedan!
Visar 1-20 av 75 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 75 träffar
1
2
3
4

Läs en kort YH-utbildning och öka din kompetens

När du väljer en kort YH-utbildning som nästa kompetenssteg får du chansen att utvecklas inom ett specifikt område relevant till dagens arbetsmarknad. Under en intensiv period får du ta del av verktyg, arbetsmetoder och modeller som antingen hjälper dig i din nuvarande roll, ger dig möjlighet att ta steget mot ett karriärbyte eller helt enkelt spetsar ditt CV inför framtiden. 

Korta YH-utbildningar på distans

De allra flesta korta YH-utbildningarna erbjuds på distans, detta för att underlätta för dig som är yrkesverksam och vill utbilda dig på din egenvalda tid. Du får dock samma förutsättningar i ditt studerande, såsom tillgång till chattgrupper med resterande studenter eller kontakt med lärare och föreläsare. 

Vad är skillnaden mellan YH-utbildning och en kort YH-utbildning?

Yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) är en eftergymnasial utbildningstyp där du blandar teori med praktik inom den bransch du utbildar dig. Utbildningarna är korta, ofta runt 1,5-2 år och helt anpassade efter arbetsmarknadens behov. Att gå en kort YH-utbildning innebär att den är ännu kortare, mer intensiv, fylld med kunskap som leder dig rakt ut i arbete. Korta YH-utbildningar kan vara allt från 12 veckor till ett halvår. De är mer specialiserade inom ett område, vilket gör dig till expert i området du pluggar. 

Hur ansöker man till en kort YH-utbildning?

Precis som med en vanlig YH-utbildning ansöker du under ansökningsperioden för den utbildning du är intresserad av. Detta sker under olika perioder av året beroende på vad det är för område, oftast under våren inför antagning på hösten samt på hösten inför antagning till våren. På AllaStudier.se kan du både göra en intresseanmälan för mer information samt klicka dig vidare till utbildarens hemsida för att läsa mer eller skicka in din ansökan. Korta YH-utbildningar är kostnadsfria och CSN-berättigade. 

Vem kan gå en kort YH-utbildning?

För att kunna söka en kort YH-utbildning behöver du grundläggande behörighet, det vill säga en gymnasieexamen eller motsvarande. Det är även meriterande och ibland avgörande att du har relevant yrkeserfarenhet. Ju mer yrkeserfarenhet du har, desto bättre, men minst 1-2 år är främst förekommande.

Datorvana är alltid viktigt vid utbildning, då utbildningarna ofta erbjuds helt eller delvis på distans. Även i klassrum är det viktigt då du uppmanas att använda datorn under lektionerna. Du behöver bra internetuppkoppling samt fungerande kamera och mikrofon för att kunna delta i en kort YH-utbildning på distans.

Hur ser upplägget ut för en kort YH-utbildning ut?

Upplägget ser olika ut för olika utbildningar. Många ges på distans/delvis på distans, men vissa hålls även i klassrum. Distansutbildningarna har ofta vissa schemalagda, webbaserade träffar där du som studerande får tillfälle att omsätta dina kunskaper i nya sammanhang och koppla samman teori med praktik, i grupp. Utbildningarna är inte sällan anpassade för att underlätta för dig som yrkesverksam att kunna delta.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv