Visa allastudier.se som: Mobil

Därför väljer så många en YH-utbildning

Funderar du på att börja plugga för att få ett kvalificerat jobb? Det finns många utbildningar att söka men också en hel del olika utbildningsformer att välja mellan. För att du ska få bättre koll på de olika alternativen tar vi här upp fördelarna med att gå en yrkeshögskoleutbildning.

1. YH-utbildningar leder till arbete 
Fler än 9 av 10 som läser en yrkeshögskoleutbildning har arbete inom ett år efter examen (enligt mätningar från Myndigheten för yrkeshögskolor). 

2. Samarbete med näringslivet 
Utbildningarna är framtagna tillsammans med näringslivet eftersom de vet vilken kompetens som kommer att behövas de kommande åren. När du tar examen har du exakt den kompetens som efterfrågas.

3. En stor del av utbildningen är praktik
När du går en yrkesutbildning gör du praktik ungefär 25–30 procent av studietiden. Minst två praktikperioder på branschföretag ingår i varje utbildning och det händer ofta att studenterna får en anställning på sin praktikplats efter examen. 

4. Avgiftsfritt
Det kostar inget att gå en yrkesutbildning på en kvalitetsauktoriserad yrkeshögskola. Kontrollera noga att skolan du väljer uppfyller alla krav.

5. Rätt till CSN
När du studerar på en auktoriserad yrkeshögskola har du rätt att ansöka om studiestöd och lån hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN). 

6. Korta utbildningar  
Yrkesutbildningar är mellan 1,5 och 2,5 år. På den tiden hinner du lära dig ett yrke och skapa ett stort kontaktnät, vilket är värdefullt när du sedan söker jobb.  

7. Behörighet på flera sätt
Saknar du rätt behörighet eller betyg från gymnasieskolan kan du söka på något som kallas för Reell kompetens. Det är den samlade kompetens som du har fått via arbetsliv, föreningsliv, personalutbildning eller annan kursverksamhet m.m.

Hitta din yrkesutbildning

Här har vi listat några kvalitetsauktoriserade skolor inom fyra specialinriktningar. När du väljer att genomföra en utbildning på någon av dessa skolor ingår samtliga punkter ovan. Välj den som bäst passar ditt intresseområde. 

Digital kommunikation, It och marknadsföring
Medieinstitutet har många olika utbildningar och finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Webbadress: medieinstitutet.se

Turism, event och besöksnäringen
Travel Education Centre är marknadsledande och finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. 
Webbadress: tec.se

Ekonomi och försäljning
Stockholm School of Business har ett flertal utbildningar och finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. 
Webbadress: stockholmschoolbusiness.se

Fastighetsbranschen, förvaltare, tekniker, ingenjör
John Ericsson Institutet har skräddarsydda utbildningar och finns i Stockholm och Göteborg. 
Webbadress: jei.se

Senast uppdaterad: 21 aug 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-12

"Våga drömma och satsa stort"

Det bästa valet Alexandra Thuresson, Natalie Sternoff och Sofie Bellis gjort är att gå en YH-utbildning som gett erfarenhet av näringslivet. Läs om tipsen hur du kan få ett försprång i livet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Bli en del av robotrevolutionen

Den ökade automatiseringen innebär att många yrkesroller kommer försvinna, men det betyder också att det kommer nya. En ny yrkesroll är robotprogrammerare!

yh
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-23

Jobb redan under praktiken

Isabelle tröttnade på att hoppa runt på olika deltidsvik i klädbutiker. Hon googlade "Yrkeshögskola" för att se vad hon fick upp. En träff på Allastudier.se väckte hennes intresse. 

Läs mer