Sök utbildning 👉

Jobb redan under praktiken

Isabelle tröttnade på att hoppa runt på olika deltidsvik i klädbutiker. Hon googlade "Yrkeshögskola" för att se vad hon fick upp. En träff på Allastudier.se väckte hennes intresse. 

Isabelle tröttnade på att hoppa runt på olika deltidsvik i klädbutiker. Hon googlade "Yrkeshögskola" för att se vad hon fick upp. En träff på Allastudier.se väckte hennes intresse.

Hitta YH-utbildningar med tandsköterskeprogram

– Har inte tänkt på just tandsköterska. Det är en del av hälsan som det inte pratas så mycket om.

Idag går hon och klasskamraten Marlene näst sista terminen på tandsköterskeprogrammet på Plushögskolan i Gröndal, strax utanför tullarna i södra Stockholm. Under tre terminer varvas teori med praktik ute på olika kliniker.

– Det är bra att man hela tiden lär sig något och sedan praktiserar det. Man ser att man har nytta av allt det man läser. Det är bra för motivationen, säger Isabelle.

LÄS MER: Här är YH-utbildningarna som säkrast leder till jobb

Många kanske skulle känna sig avskräckta av tanken på att rota runt i andras munnar. Men det kommer man snabbt över, enligt Isabelle.

– Ibland kan man ju se en riktigt risig mun, men det blir liksom inte äckligt. När patienten ligger ner så blir det väldigt lätta utandningar, plus att man har på sig munskydd och har den här sterila tandläkarlukten omkring sig. Det blir inte alls samma sak. Det låter kanske nödigt men det är nästan så att man går igång på det.

För de flesta är nog tandsköterskan den där lugna, snälla personen som håller en i handen när man ligger där med alla instrument i munnen. Men efter att ha varit ute och praktiserat på olika mottagningar har Marlene och Isabelle insett att en tandsköterska har många fler uppgifter, som kanske inte syns lika mycket.

LÄS MER: Här är de nya YH-utbildningarna

– Det är många moment och nya patienter hela tiden. Man måste nog vara rätt lugn som tandsköterska och inte stressa upp sig så lätt. Och självklart vara bra med människor också. Vi har flera i klassen som själva haft tandläkarskräck. Det kan nog vara en tillgång, man förstår patienten bättre.

För den som vill utvecklas i yrkeslivet finns det många möjligheter att vidareutbilda sig som tandsköterska och få lite mer kvalificerade uppgifter.

– Man kan specialisera sig och utvecklas i olika ansvarsområden. Så det är inte bara att stå med sugen. Man kan bli delegerad och göra lite fyllningar. En del mottagningar jobbar med teamtandvård i dag, och då finns det tandsköterskor som får gå utbildningar så att de kan fylla igen och putsa lite och så, säger Marlene.

Det finns också möjligheter inom läkemedelsindustrin, om man skulle vilja testa något annat. 

Marlene har redan en fil kand i folkhälsovetenskap, men kompletterar nu med tandsköterskeutbildning, för att få bättre utsikter på arbetsmarknaden.

Målet är fortfarande att jobba med folkhälsa, fast på ett annat sätt.

– Jag tänker mig man kan åka till skolor och så, vara med i olika projekt. Men jag vill ju också ha det praktiska. Drömmen hade varit att jobba på klinik halva veckan.

I klassen finns fler i hennes situation – som utbildat sig till ett yrke där efterfrågan inte är så stor och som nu får en ny chans på arbetsmarknaden. För suget efter tandsköterskor är stort.

– Det är stor efterfrågan också det märker vi när vi är ute på praktik. Det är många av oss som fått lite halva jobberbjudanden redan. Så man hoppas att lönerna ska trissas upp lite i och med det också, för det är ju inte direkt välbetalt, säger Isabelle.

Och efterfrågan kommer att finnas även på lite längre sikt. 31 procent av yrkeskåren är i åldern 55–64 år, vilket innebär att stora pensionavgångar väntar.

.

Jenny Sköld

Annonser