19 okt 2021

Feminist får sexköpares pengar

Onsdagen 25 maj tog serietecknaren Liv Strömquist emot Gustav Frödings stipendium vid Uppsala universitet. Priset delades ut på Värmlands nation av studentkårens ordförande.

Gustav Frödings stipendium delas ut vart tredje år av Uppsala studentkår. Kårens medlemmar har fått rösta fram pristagaren som får ett litteraturstipendium på cirka 100 000 kronor.

Ironiskt nog har Gustav Fröding tidigare förekommit i en av Liv Strömquists serier, där hon beskriver hans bakgrund som sexköpare.

Hur känns det att få det här priset?

– Jättekul! säger Liv.

Trots att det är uppkallat efter en torsk?

– Alltså, den serien handlar inte specifikt om Fröding. Den handlar om hur vår kultur ser på sexköp ur fel synvinkel och jag tar Fröding som exempel på det. Jag har inget emot Fröding som poet, det gäller många av dem jag skriver om. Picasso till exempel. Men inte alla, ha ha.

Är det här priset ett erkännande av serietecknandets litterära kvaliteter?

– Ja, jag är jättestolt att serietecknandet får det erkännandet.

Liv har tidigare studerat statsvetenskapMalmö högskola och sociologi vid Lunds universitet. Sedan genombrottet har hon medverkat i bland annat Dagens Nyheter, Bang, Aftonbladet och Ordfront Magasin.

De senaste åren har Liv hörts i radioprogram som Pang Prego och Tankesmedjan. Många av hennes kolleger söker sig till TV, men det är ingen ambition som Liv jobbar aktivt med. Nästa steg blir istället pjäsen ”Prins Charles Känsla” på Malmö stadsteater. Pjäsen har premiär 17 september i höst.

– Och till bokmässan ger jag ut ett nytt album som heter ”Ja till Liv”. Det är ett samlingsalbum, säger Liv.

Tidigare har Liv Strömquist gett ut seriealbumen Hundra procent fett, Einsteins fru och Prins Charles känsla.

Fakta: Juryns motivering

"Strömquist analyserar obalansen i makt- och kärleksförhållanden noggrant (ofta med fotnoter till relevant feministisk litteratur), hon pekar med hela kroppen på orättvisor, hon ställer obekväma frågor om vad tvåsamheten egentligen tjänar till, men hon levererar inga lättvunna lösningar – snarare en hjälp till självhjälp. Strömquist är satiriker, men hon klargör också vilka värden som gäller för henne."

Relaterat

"Fan på rätt ställe kan betyda mycket"

"En kvinnodag är jättefånigt"

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Stockholms universitet populärast

Totalt färre antagna våren 2013 än året tidigare. Stockholms universitet populärast och Luleå tekniska universitet ökar mest. Det är resultatet när VHS presenterade den senaste antagningsstatistiken till högskolan. Antagningsbeskeden för urval 1 vårterminen 2013 har nu skickats ut till de sökande. Totalt har 172 742 personer antagits till en utbildning i vår.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sommarkurs kul semesteralternativ

Snabba på din högskoleutbildning eller lär dig måla akvarell. Utbudet är enormt och en av de populäraste sommarkurserna lär ut konsten att göra en stå upp-show. Förra sommaren var det över 30 000 personer som gick en sommarkurs, på högskola eller folkhögskola. För många högskolestudenter är det ett alternativ till sommarjobb, eftersom man får studiemedel och snabbare når examen, medan andra går en ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

"Twication" är nya sättet att resa

Tre forskare har skrivit en bok om ett ovanligt fenomen som blir allt vanligare, också i Sverige. Länkar: Ovanliga studier.

Läs mer