18 okt 2021

"En kvinnodag är jättefånigt"

Internationella kvinnodagen 8 mars firas stort runtom i världen. På Kvinnofolkhögskolan i Göteborg är det en helgdag.

I centrala Göteborg finns en folkhögskola där all undervisning genomsyras av genusperspektiv. På Kvinnofolkhögskolan ges bland annat kurser i animation, rap och videoaktivism.

– Det är en helgdag för oss varje år på 8 mars, vi har fullt upp hela dagen! säger Lisa Gustafsson som är lärare i matematik och svenska på skolans allmänna linje.

En arbetsgrupp med personal och studenter har arbetat i flera veckor för att bestämma vilka aktiviteter skolan ska anordna under dagen. Det har blivit flera workshops och bokbord. Lisa själv höll i en workshop om transfilm.

– Deltagarna fick göra tårtor, banderoller till demonstrationen ikväll och fick lära sig feministiskt självförsvar. En workshop handlade om revolterna i Mellanöstern.

Lisa berättar att Kvinnofolkhögskolan är ganska populär. Ibland står platser tomma och ibland får skolan säga nej när en person inte får plats.

– Vissa kan bli väldigt provocerade av att gå här. Det kan vara en jobbig omställning att börja i en kvinnoseparatistisk miljö. Men på något sätt jobbar vi inte med kön. Alla andra skillnader blir synliga när man tar bort kön.

Har du några tips till den som vill uppmärksamma åttonde mars?

– Jag tycker ju att en kvinnodag är jättefånigt. Det borde vara något man jobbar med under lång tid och kvinnodagen borde vara starten inför den långsiktiga kampen.

Tips: Utbildningar

Genusvetenskap

Kvinnors hälsa

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga till ull-akademiker – jobba med barn

Firade du också internationella tovningsdagen 2 oktober? Gillar du att jobba med händerna? Bara fantasin sätter gränser för vad en ull-akademiker kan göra. Vad gör en ull-akademiker? - Det är på så många nivåer. Dels att lära sig om ull som raser och kvalitet, dels att bolla idéer. Man tovar, blandar med tyger och färgar – det är väldigt, väldigt kul och utvecklande!
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-06-16

Plugga alternativt

Glöm läroplaner, tentor och lärarledda lektioner. Det finns utbildningar som lär ut på nya, alternativa sätt. Katarina Nilsson pluggar på Hyper Island, där allting baseras på ”learning  by doing” och att utveckla sina egna metoder att lära sig. Katarina Nilsson pluggar eCommerce Business på Hyper Island, en yrkeshögskoleutbildning där allting handlar om att vara i synk med branschen.  Traditi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Undvik stressen inför terminsstart

Många av Sveriges studenter ligger ännu i hängmattan, men sommaren lider mot sitt slut och snart är det dags att logga på studiehjärnan igen.  Psykologen Kirsti Tellas tipsar om hur man fixar omställningen smidigt. – Vi är vanedjur som anpassar oss till situationen vi har just för tillfället. Vissa har varit lediga i två och en halv månad och då kan man lätt tappa tilliten till sig själv och ...
Läs mer