Visa allastudier.se som: Mobil

"En kvinnodag är jättefånigt"

Internationella kvinnodagen 8 mars firas stort runtom i världen. På Kvinnofolkhögskolan i Göteborg är det en helgdag.

I centrala Göteborg finns en folkhögskola där all undervisning genomsyras av genusperspektiv. På Kvinnofolkhögskolan ges bland annat kurser i animation, rap och videoaktivism.

– Det är en helgdag för oss varje år på 8 mars, vi har fullt upp hela dagen! säger Lisa Gustafsson som är lärare i matematik och svenska på skolans allmänna linje.

En arbetsgrupp med personal och studenter har arbetat i flera veckor för att bestämma vilka aktiviteter skolan ska anordna under dagen. Det har blivit flera workshops och bokbord. Lisa själv höll i en workshop om transfilm.

– Deltagarna fick göra tårtor, banderoller till demonstrationen ikväll och fick lära sig feministiskt självförsvar. En workshop handlade om revolterna i Mellanöstern.

Lisa berättar att Kvinnofolkhögskolan är ganska populär. Ibland står platser tomma och ibland får skolan säga nej när en person inte får plats.

– Vissa kan bli väldigt provocerade av att gå här. Det kan vara en jobbig omställning att börja i en kvinnoseparatistisk miljö. Men på något sätt jobbar vi inte med kön. Alla andra skillnader blir synliga när man tar bort kön.

Har du några tips till den som vill uppmärksamma åttonde mars?

– Jag tycker ju att en kvinnodag är jättefånigt. Det borde vara något man jobbar med under lång tid och kvinnodagen borde vara starten inför den långsiktiga kampen.

Tips: Utbildningar

Genusvetenskap

Kvinnors hälsa

Relaterat

Kvinnor pluggar mer – män tjänar mest

DO: Utbildning ger starkare ställning

Utbildning i att föda – för män

Studier lönar sig mest för män

Högskolestudier populärt bland tjejer

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Komplettera gymnasiet – ta vägen om landet

Öland eller Mora i höst? Folkhögskolor har massor av lediga platser. För den som behöver skaffa behörighet till högskola är det ett alternativ till Komvux.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-25

Kunskap & kamp: Framtidsmässan

Många ekonomyrken försvinner när arbetsuppgifterna nu datoriseras i snabb takt. Det är viktigt att känna till för de som ska välja utbildning efter gymnasiet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Bra läge att starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön