Visa allastudier.se som: Mobil

Från lärling till stjärnkrog

För ett år sedan påbörjade Ebba Cowan sin lärlingsutbildning som kock. Nu är hon på väg till England för ett jobb på Michelinprisade restaurangen Northcote.

Ebba Cowan, 21 har alltid älskat mat och efter att ha jobbet som servitris insåg hon att hon även gillade att jobba i restaurangbranschen. När hon läste om den ettåriga lärlingsutbildningen till kock fastnade hon direkt.­

Jag trivs med  stämningen och att man får ha kontakt med mycket folk. En dag på jobbet är aldrig den andra lik, säger Ebba Cowan.

På lärlingsutbildningen på Komvux är hon på sin praktik fyra dagar i veckan, och har teori på skolan en dag.

För mig passar det jättebra, det är slitigt eftersom man är längst ned i rangordningen som lärling, men man får se hur det verkligen är att jobba och man skapar jättemycket värdefulla kontakter.  Teorin som ofta saknas på arbetsplatsen eftersom man inte har tid att förklara varför man gör som man gör, får jag i skolan.

Hon har praktiserat på två restauranger i Stockholm, en som specialiserat sig på kött och en på fisk. Under en månad fick hon också genom skolan möjlighet att praktisera  på restaurangen Northcote i England, som har en Michelinstjärna. Vid slutet av praktiken fick hon förfrågan om att komma tillbaka.

Det är ju otroligt, det är det här man vill uppnå. Jag har alltid satsat högt och vill jobba på den här typen av restaurang som satsar ordentligt, säger Ebba.

Fakta: Lärlingsutbildning

Längd: 1 termin – 2 år lång beroende på elevens bakgrund. Tanken är att man inte ska behöva läsa om en gymnasiekurs man redan läst.
Ekonomi: Studiemedelsberättigad
Populära lärlingsinriktningar: Bageri/konditori, restaruangkock, måleri
Andra inriktningar: lager & logistik, butik/handel, barnskötare, bar/barista, bar & servering, hotell & konferens, hotell & turism, bygg, golvläggare, platssättare, fastighetsskötare

"Det är en praktisk utbildning som passar personer som tar till sig kunskap på ett annorlunda sätt. Det är många som tycker det är jobbigt att sitta och traggla teori, och på en lärlingsutbildning befinner man sig på en arbetsplats fyra dagar i veckan och är på skolan den femte"

Heléne Persson som är studie- och yrkesvägledare och ansvarig för lärlingsutbildning i Stockholms län.

Läs mer

Lärling – mitt i smeten

Mässan för dig som vill nystarta

Så fixar du lärlingsplatsen

Studiefakta: Komvux

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 18 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Hon är årets lärare

Flexibilitet och kreativitet. Det är ledorden för Marija Krestalica-Samuelsson, 36, som utsetts till Årets lärare inom vuxenutbildningen i Stockholms stad.  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så pluggar du dig till Youtube-toppen

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Här är komvuxutbildningarna som leder till jobb

Att plugga minst ett år på komvux och att välja kurser mot en specifik yrkesinriktning – allra helst vård och omsorg, det är receptet för att få jobb efter komvuxstudierna!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön