20 okt 2021

Lärling – mitt i smeten

Johanna Leidvik spenderar en dag i skolan, fyra på sin arbetsplats. För den som snabbt vill lära sig ett yrke, är lärlingsutbildning genom Komvux ett alternativ. Efter två veckor orienteringskurs på skolan går man direkt ut på en arbetsplats.

– Det som är bra är att du är i verkligheten från början, du får direkt förståelse för vad yrket innebär. Du måste jobba i tempo från dag ett och får det rätta tänket, säger Johanna Leidvik, 24 från Stockholm som just nu går lärlingsutbildning till bagare genom JB Kompetens.

Lärlingsutbildning finns inom en mängd praktiska yrken, men bagare sticker ut som det mest populära.

– Jag tror det beror på att bagare är ett synligt yrke, man förstår vad man utbildar sig till. Det finns också generellt ett större intresse för mat, bakning och surdegar och många har upptäckt att det är roligt att skapa något, säger Karin Thapper, ansvarig  för kompetensförsörjningsfrågor på Livsmedelsföretagen.

För Johanna har bakningen alltid funnits i bakgrunden, som hobby. För något år sedan bestämde hon sig för att satsa på bakningen på heltid.

– Det bästa med yrket är själva skapandet, man kan vara så kreativ och skapa nya smaker och nya sätt att göra saker på, säger Johanna.

Vara lärling

Lärlingsutbildning för vuxna finns inom en mängd yrken, till exempel kock, plåtslagare, barista, säljare, målare, golvläggare.

Utbildningen är 1 till 4 terminer, beroende på vilket yrke det gäller och vilken bakgrund du har.

Du ska ha fyllt 20 år och är prioriterad om du saknar betyg från gymnasiet eller har en svag ställning på arbetsmarknaden.

Du ansöker genom att kontakta den skola som erbjuder den utbildning du är intresserad av.

Hitta din Komvuxutbildning

Sök bland Komvuxutbildningar i vår sökfunktion

Relaterat

Lärling på komvux – så funkar det

My-Madelene slutförde grundskolan genom studier på distans

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Här får du svar på frågorna

Behöver du hjälp inför komvuxstudier och vet inte var du ska vända dig? Vägledningscentrum har svaren.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Hon är årets lärare

Flexibilitet och kreativitet. Det är ledorden för Marija Krestalica-Samuelsson, 36, som utsetts till Årets lärare inom vuxenutbildningen i Stockholms stad.  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Här är komvuxutbildningarna som leder till jobb

Att plugga minst ett år på komvux och att välja kurser mot en specifik yrkesinriktning – allra helst vård och omsorg, det är receptet för att få jobb efter komvuxstudierna!

Läs mer