Visa allastudier.se som: Mobil
My-Madelene slutförde grundskolan på NTI-skolan – vill nu bli barnskötare

My-Madelene slutförde grundskolan genom studier på distans

My-Madelene Karlsson, en helt vanlig ovanlig 27-årig kvinna från Hallstavik, har genom NTI-skolan gått från att känna sig tvingad till tråkiga studier hon inte klarade av, med oförstående lärare och tjatiga föräldrar, till att hitta motivationen och glädjen i att studera och läsa. Nu vill hon plugga vidare på distans och förhoppningsvis bli barnskötare en vacker dag. Men hur gick det här till? Häng med! 

My-Madelene, uppvuxen i Herräng norr om Stockholm, upplevde grundskolan som tung och tråkig då ingen i hennes skolmiljö förstod att hennes epilepsi och sociala fobi var verkliga problem för henne. Lärarna verkade tro att hon ville skolka och att diagnosen bara var en dålig ursäkt, när det inte alls var så. ”Egentligen kunde jag mycket av det som lärdes ut, men eftersom jag nästan aldrig var där kunde jag inte visa vad jag lärde mig” säger hon. Till slut gick det så långt att hon slutade dyka upp i skolan helt. 

NTI-skolan blev vändningen 

Åren gick och livet rullade på åt olika håll. En dag fick My-Madelene höra om NTI-skolan och att den skolform hon alltid drömt om faktiskt fanns på riktigt. ”Jag trodde de drev med mig, men det visade sig stämma att jag skulle få gå i skolan helt på distans, i min egen takt” säger hon.  

Att få klara av studierna utan att behöva träffa folk har varit det bästa med att läsa på distans, berättar hon. ”I början satte den sociala fobin upp hinder för att våga prata med läraren men när läraren nämnde att hon varit på det stora danslägret i Herräng, där jag själv hängt runt mycket som ung, släppte denna rädsla. Vi hade något gemensamt och det gjorde att jag vågade ringa henne och prata. Inför första samtalet var jag nervös, men det släppte efter hand ju längre in i samtalet vi kom.” Att läraren dessutom visade att hon inte gav upp om My-Madelene utan verkligen trodde på henne och hennes förmåga var också något som fick My-Madelenes skolsjälvförtroende att öka och detta i sin tur gav mer motivation att fortsätta framåt i kurserna. 

Ny syn på att plugga 

”Hur jag ser på att plugga har förändrats helt sedan jag börjat läsa på NTI-skolan”, säger My-Madelene. ”När jag var yngre tjatade mina föräldrar och lärare på mig att jag skulle göra läxor och gå på lektioner men nu har jag fått ta det mer i min egen takt och märkt att det faktiskt inte är omöjligt. Jag klarar det!” 

Kurserna i grundläggande svenska har My-Madelene upplevt som underbara. ”På ett sätt har jag upplevt dem som korta, men samtidigt var det skönt att de inte var ännu längre. I nästa sekund känns det tråkigt att de är slut.” säger My-Madelene. ”Det har varit skönt och ganska lättsamt att göra många småuppgifter vars svårighetsgrad ökat istället för en stor och svår uppgift med en gång. Att känna att man lyckas med uppgifter och kan något ökar absolut motivationen” medger My-Madelene. 

Mycket stöd från kompisen Lisa 

Som stöd och stöttning har My-Madelene haft en riktig pluggnörd till kompis - Lisa. Lisa har varit den som i svåra stunder sett till att My-Madelene satt ingång med en uppgift och som även har motiverat henne att slutföra den innan kaffet. ”Pluggar jag inte tillräcklig så bjuder hon inte på kaffe, så enkelt är det” skrattar My-Madelene.  

En annan drivkraft att fortsätta studera på NTI-skolan har varit för att hedra My-Madelenes mamma som gick bort 2016. ”Hon kämpade så för att jag skulle plugga när jag var tonåring men jag lyssnade inte på henne. Nu vill jag på något sätt hedra min mamma och hennes kamp för mig. Trots att hon var så sjuk kämpade hon för mig ändå. På den tiden struntade jag i det men nu när jag är lite äldre förstår jag faktiskt hur mycket hon kämpade. Nu när jag har klarat de kurser jag läst hittills så pass bra blir det som att jag ger både mig och min mamma revansch. Jag tror hon är stolt över mig nu. Att jag själv drar nytta av studierna blir något som följer med på vägen. Jag gör det mest för mamma.”  

Vill studera till barnskötare 

Framtiden kanske inte är utstakad men den känns ändå helt klart hoppfull. ”Att utbilda sig till ett yrke som kan ge ett jobb som passar mig har förut mest känts som en avlägsen hägring, men nu efter att ha klarat grundskolans kärnämnen på NTI-skolan känns det som något som faktiskt går att nå,” berättar My-Madelene. Drömmen är att få utbilda sig till barnskötare och arbeta med barn.  

My-Madelene berättar att hon gärna skulle rekommendera NTI-skolan till andra personer som behöver läsa på grundskole- eller gymnasienivå i efterhand. Hon skulle särskilt vilja rekommendera de med liknande erfarenheter som henne att satsa på just distansstudier. ”För dig som tidigare har haft det svårt i skolan eller för dig som till exempel har social fobi är NTI-skolan ett sätt att få läsa i din egen takt med din egen personliga lärare. På NTI-skolan kan du ju plugga utan att lämna soffan! Inga klassrum, bara lugn och ro!” 

Läser nu mer än gärna 

I väntan på att kunna fortsätta med barn och fritidsprogrammet ägnar My-Madelene nu sensommaren åt att läsa romaner. ”Min lärare tipsade mig om att läsa ”Himmelsdalen” av Marie Hermanson. Otroligt nog läste jag ut boken på en enda dag men tyvärr fick jag ett epileptiskt anfall senare samma dag vilket gjorde att jag glömde allt jag läst, så nu ska jag läsa om den igen.” säger hon.  ”Förut hade jag inte läst alls mycket men nu efter kurserna har jag märkt hur härligt det är att försjunka i sin egen lilla värld” tillägger hon.  

Äntligen har livet vänt till det positiva! Att ha gått från att inte vilja plugga alls till att vara en elev som får högre betyg för varje delkurs hon läser och dessutom kunna läsa ut en hel roman på bara en enda dag är en helt fantastisk utveckling, som My-Madelene inte kunnat föreställa sig när hon hoppade på distansutbildningen från början. Med hjälp av NTI-skolans kurser och personliga lärarkontakt, pepp från Lisa, och motivationen från mamma som till slut nådde fram, tar My-Madelene nu sig vidare rakt fram i livet – på sitt eget vanliga men samtidigt helt ovanliga vis! 

Vill du också studera på distans? NTI-skolan har kurser på både grundskolenivå och gymnasienivå. Se hela kursutbudet här. Utbudet kan variera mellan olika kommuner. Besök vuxenutbildningen i din hemkommun för att se vilka kurser som erbjuds där.  

Lämna en intresseanmälan

Senast uppdaterad: 28 aug 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Komvux på distans – så funkar det!

Är du sugen på att läsa upp dina betyg, men har av någon anledning inte möjlighet att göra det på plats? I dag går de allra flesta komvuxutbildningarna att läsa på distans! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-01-05

Pluggade på distans på NTI-skolan - fick nytt jobb!

En av fördelarna med att välja distansutbildning på NTI-skolan är att du kan jobba och plugga samtidigt. Ann Eriksson är en av NTI-skolans elever som tog steget.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-18

Komvux på distans, individanpassad utbildning

Lisa studerar på distans på NTI-skolan. Det finns över 250 kurser att välja mellan, man kan välja studietakt själv och det är CSN-berättigat. Här är Lisas tankar om studierna på distans!

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy allastudier.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på AllaStudier.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön