Så hittar du en studievägledare
18 jul 2022

Så hittar du studievägledare

Behöver du hjälp av studievägledare för att hitta utbildning på komvux, högskola eller yrkeshögskola? Kanske vill du studera utomlands men vet inte var du ska vända dig. Vi hjälper dig.

Vägledning om studier i Sverige, studievägledare på högskolor och komvux

Det finns studievägledare på de flesta komvux och universitet. Riktlinjen är att du vänder dig till vägledaren på det universitet du är intresserad av eller det komvux som finns i din kommun. 

Studievägledare på vägledningscentrum

I de flesta städer finns också vägledningscentra där du kan få kontakt med studie- och karriärvägledare. I praktiken ska vägledningscentrum kunna erbjuda alltifrån vägledning i att söka utbildning eller arbete till information om hur du uppnår slutbetyg från kommunal vuxenutbildning.

Här hittar du ett urval av vägledningscentrum:

  • Vägledningscentrum i Göteborg
  • Vägledningscentrum i Malmö
  • Vägledningscentrum i Umeå
  • Vägledningscentrum i Linköping

Vägledning om studier utomlands

De flesta studie- och yrkesvägledare på gymnasier och högskolor har översiktlig kunskap om studier utomlands. Behöver du mer detaljerad information och hjälp med ansökan och att hitta utbildning utomlands finns det hjälp i Sverige när det gäller studier i vissa länder.


USA

Detta är offentliga organisationer som informerar svenskar om studier på samtliga universitet i USA:

Fulbright Commission är en tvånationell organisation som främjar utbildningsbyte mellan Sverige och USA med statlig finansiering från båda länderna. 

EducationUSA är en Amerikansk organisation med över 425 internationella studentrådgivningscentrum i mer än 170 länder. 

Frankrike

Offentlig organisation som ger svenskar information om högskolestudier i Frankrike:

Campus France är en Fransk organisation som finns i 124 länder med över 150 rådgivare världen över. 

Storbritannien

Det finns ingen offentlig organisation i Sverige som informerar om studier i Storbritannien.

För att få information om högskoleprogram i Storbritannien, kontakta högskolan direkt. Har du frågor som rör ansökan, kontakta Storbritanniens centrala antagningsenhet: ucas.com.

Tyskland

Offentlig organisation som informerar om högskoleutbildningar i Tyskland:

DAAD är världens största finansieringsorganisation för internationellt utbyte av studenter och forskare.


Danmark

Informationscentret Öresunddirekt, har medarbetare från Arbetsförmedlingen som kan svara på frågor om lärlingsutbildning i Danmark.

Övriga länder

För studier i andra länder är det bästa att kontakta det universitet du är intresserad av direkt. På de universitet som tar emot utländska studenter brukar det finnas ett "International Office" som kan hjälpa dig med dina frågor.

Du kan även ta hjälp av en förmedlare för utlandsstudier som hjälper dig med alla frågor du har. Hitta din förmedlar här

Senast uppdaterad: 18 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-03-11

Mingla rätt på jobbdagarna

Arbetsmarknadsdagen är här och det är äntligen dags att träffa potentiella arbetsgivare. Men hur gör man för att få ut mest av dagen och göra ett avtryck? Vi träffar två experter som tipsar.  Sofia Nordström, Coordinator student relations på Deloitte besöker ofta arbetsmarknadsdagar för att träffa studenter.  Hon tycker att man ska tänka på en arbetsmarknadsdag som ett mingeltillfälle och i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är det dyrast att plugga

Örebro är billigast – och Göteborg dyrast. Det visar Länsförsäkringars sammanställning över vad det kostar att leva som student i olika städer. Länsförsäkringar har tittat på de största utgifterna man har som student, det vill säga bostad, mat, träning, lokaltrafik och försäkring. Sammanställningen visar att bostad är dyrast i Stockholm, men totalt sett hamnar huvudstaden först på femte plats.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

10 tips: Så lyckas du med uppsatsen

Det är svårt att skriva uppsats – och ännu svårare att bli klar. Här får du tio enkla tips av Fredrik Hillvesson, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”. 

Läs mer