Tropisk marinbiologi
14 okt 2021

Tropisk marinbiologi – med paradiset som arbetsplats

För många vore det en dröm att jobba i ett tropiskt paradis med fiskar, koraller och marina däggdjur. Utbildningar inom miljö har blivit 2000-talets framtidsbransch.

– I tropisk miljö kan du jobba i u-länder med u-landsfrågor. Jag jobbar i Tanzania och handleder doktorander. På Sida kan man jobba med exempelvis vattenfrågor i Afrika, säger Martin Gullström vid Stockholms universitet.

I höstas undervisade Martin i den internetbaserade distanskursen Tropisk marinbiologi. På kursen studerar studenterna bland annat korallrev och mangroveträsk.

– Det stora jobbet är egentligen att man skriver tre essäer.

Studenterna väljer ett område – exempelvis korallrev – och studerar hur ekosystemet fungerar. Martin säger att han rekommenderar utbildningen till alla som brinner för marinbiologi.

– Många på jorden bor vid kuster, så många påverkas av havet. Jag gillar u-lands- och miljöfrågor. Men visst är det en tuff bransch.

Tips på utbildningar

Miljövetenskap

Ekologi

Tropisk ekologi

Artikelskribent: Per Samuelson

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu kan lärare få lämplighetsprov

Personer som inte har fallenhet för läraryrket ska sållas bort i särskilda prov till lärarutbildningarna. Regeringens besked om att utreda ett sådant lämplighetstest välkomnas brett. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterade på tisdagen två olika utredningar med samma syfte: att stärka läraryrket. Den ena utredningen gäller karriärmöjligheterna för lärare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Lyckas på högskolan – trots dyslexi

Dyslexi behöver inte hindra dig att plugga på högskola. En undersökning som Malmö högskola gjort visar att studenter med dyslexi presterar bättre på högskolan än studenter utan.   Studier på högskola kan för en dyslektiker te sig som en omöjlighet med den stora mängd text som ska plöjas igenom och skrivuppgifter som ska lämnas in. Men statistiken visar att antalet studenter med dyslexi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-18

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer