Visa allastudier.se som: Mobil

Utbildningarna som garanterar jobb

Vill du vara säker på att få jobb efter examen så finns flera vägar att gå.

Svenskt näringsliv har kartlagt högskoleutbildningar som leder till kvalificerade jobb. Enligt statistiken ligger många tekniska utbildningar i topp. Fysisk planering, teknisk nanovetenskap och arkitektur är några av de utbildningar där 100 procent av studenterna får kvalificerade jobb efter utbildningen.

Ett annat sätt att säkra jobbet är att plugga en YH-utbildning.

– Mellan 90 och 100 procent av de studerande får jobb direkt efter våra yrkeshögskoleutbildningar. De som vill ha jobb inom yrkesområdet brukar få det, säger Katarina Hjernestam, rektor vid Yrkeshögskolan Göteborg.

Felicia Staxhammar Araya, 21, pluggar YH-utbildningen till apotekstekniker i Göteborg. Om 14 månader är hon färdig och kan välja och vraka bland arbetsgivare.

– När jag sökte till utbildningen så tänkte jag inte så mycket på det. Det är först nu jag har förstått att apotekstekniker är så eftertraktade.

– Jag vill hjälpa till med småproblem i vardagslivet. Det är lätt att hjälpa. Målet är att alla kunder ska gå från apoteket med ett leende på läpparna, säger Felicia.

Högskoleutbildningar där 100 procent får jobb

Arkitektur, Lunds universitet
Fysisk planering, Blekinge Tekniska Högskola
Journalistik, Mittuniversitetet
Landskapsarkitektur, Sveriges Lantbruksuniversitet
Teknisk design, Mittuniversitetet
Teknisk nanovetenskap, Lunds universitet

Källa: Svenskt näringsliv

Relaterat

Här är utbildningarna som ger dig jobb

Studera ett jobb – få jobb direkt

Utbildningarna som förgyller ditt CV

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 18 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-21

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-07

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos kommer en yrkes-eller högskoleutbildning bli ännu mer betydande i framtiden för att säkra ditt drömjobb. Här listas olika utbildningar inom olika yrkeskategorier som säkrast leder till jobb efter din examen. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studentbostad

Söker du studentboende i Stockholm, Umeå eller Lund?  Den stora utmaningen är att hitta studentbostad. Vi tipsar. På de flesta utbildningsorter finns billigare bostäder som är särskilt vikta åt studenter. Initiativtagare till dessa är ofta det lokala lärosätet, kommunen, studentnationen eller studentkåren. Oftast är studentbostäderna mindre lägenheter, pentryn eller korridorrum där du delar kö ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön