Yrkesutbildning

Med en yrkesutbildning kan du få en nischad utbildning som leder till en yrkestitel. Perfekt för dig som vet vad du vill – hitta en yrkesutbildning som leder till ditt drömyrke!
Visar 1-20 av 765 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 765 träffar
1
2
3
4
...
39

Mer om yrkesutbildning

Yrkesutbildningar finns inom alla möjliga områden du kan tänka dig. En yrkesutbildning passar dig som vet vad du vill jobba med efter din utbildning, eftersom utbildningen är uppbyggd för att ge dig specifika yrkeskunskaper.

Vad är en yrkesutbildning?

En yrkesutbildning består ofta av både teori och praktik för att optimera dina förutsättningar inom yrket utbildningen är utformad för. Yrkesutbildningar kan hållas av privata företag eller lärosäten som universitet och folkhögskolor. Om du vill veta vilken kvalitet utbildningen håller kan du ta reda på om den examen eller det intyg du får efter avslutad utbildning är nationellt och internationellt godkänt. Det är också bra att ta reda på om utbildningen är godkänd av branschorganisationen för yrket. Om du vill veta mer kan du kontakta skolan för mer information, läsa recensioner eller be om att få prata med utbildningens tidigare studenter.

Vad kan jag bli om jag går en yrkesutbildning?

Eftersom yrkesutbildningar ges inom många olika områden finns det minst lika många jobbmöjligheter efter att ha gått en yrkesutbildning – allt från hantverk, VVS och bygg till juridik, kommunikation och hälsa.

Några exempel på yrken efter en yrkesutbildning är:

 • Vårdbiträde
 • Receptionist
 • Lärarassistent
 • Hälsocoach
 • Journalist
 • Tandsköterska
 • Projektledare
 • Automationstekniker
 • Controller
 • Frisör
 • Fotograf
 • Fastighetsförvaltare
 • Kostrådgivare
 • Servicetekniker
 • Nagelteknolog

Kostar det att gå en yrkesutbildning?

Många yrkesutbildningar kostar och alla ger inte rätt till CSN under studietiden. Kolla gärna upp om skolan har möjlighet att erbjuda finansieringshjälp om du behöver låna för att gå din utbildning. Många skolor har samarbeten med banker för att kunna ge bra villkor för dig som lånar. Det finns även yrkesutbildningar som arrangeras av universitet eller folkhögskolor, och är under statlig uppsikt. I så fall kan utbildningen vara gratis, och du kan dessutom få studiemedel från CSN för att gå utbildningen. 

Hur lång är en yrkesutbildning?

Längden på utbildningen kan variera mellan några dagar till några år. Det beror på vilken typ av utbildning du vill gå och hur skolan valt att lägga upp den. 

Vad behöver jag för att kunna ansöka till en yrkesutbildning?

Hur du ansöker till utbildningen beror på vilket företag eller lärosäte som arrangerar den. Ofta görs ansökan via utbildarens hemsida. Vissa utbildningar riktar sig till dig utan förkunskaper, andra riktar sig till dig som redan har studerat eller har arbetslivserfarenhet och vill utvecklas inom ett specifikt område. Det är arrangören som bestämmer vilka förkunskaper som krävs för att vara behörig till utbildningen.

Är det möjligt att gå en yrkesutbildning på distans?

Det finns massor av yrkesutbildningar som ges på distans. Då sker utbildningen online och allt du behöver är internetuppkoppling och en enhet (dator, mobiltelefon eller surfplatta) som du kan använda för att få tillgång till ditt studiematerial och delta på lektioner via till exempel Zoom. Om praktik ingår i en yrkesutbildning på distans får du oftast själv ta ansvar för att hitta en praktikplats.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv