Socialpedagog - yrkesutbildning
Vill du hjälpa andra? Utbilda dig till socialpedagog!
Socialpedagogutbildningen på Värnamo folkhögskola är till för dig som vill arbeta med socialt behandlingsarbete för vuxna och ungdomar.
Utbildningen socialpedagog är till för dig som vill arbeta med socialt behandlingsarbete för vuxna och ungdomar.
Studierna byggs upp kring teori som följs av praktiska övningar och syftar till en personlig utveckling inriktad på att utveckla den personliga kompetensen i kontakten med andra människor.
Du får chansen att lära känna dig själv på ett djupare plan, vilket också är en förutsättning för att kunna göra ett bra arbete med andra.
Utbildningens upplägg
Detta är en kurs som omfattar fyra terminer. Kursplanen betonar kunskap om destruktivt beteende, missbruk, behandlingsarbete, människosyn, etik och samhällssyn.
I kursen ingår även två längre praktikperioder, förlagda till något behandlingshem eller liknande.
I kursen ingår att du själv dokumenterar din egen lärprocess. Kursen är processinriktad vilket bidrar till din personliga utveckling och lärande genom utbyte av erfarenheter, tankar, värderingar och reflektioner mellan deltagarna.
Innehåll
Kursen inleds med gruppbygge där kursdeltagarna får tillfälle att lära känna varandra.
Under första terminen koncentreras studierna främst kring grundläggande kunskaper i beteendevetenskap, samhällskunskap samt socialt arbete.
Under andra terminen används större delen av terminen för praktik (Arbetsplatsförlagda studier, APS). Under terminen görs en kortare studieresa. Under termin två och tre tas ämnen som kriminalitet och sociologi upp.
Tredje terminen används större delen av tiden till praktik (APS).
Under senare delen av terminen görs en längre studieresa till en plats som kursdeltagarna själva bestämmer. All undervisning vävs samman med praktik (APS), teori, praktik, studiebesök och föreläsningar.
Att jobba som socialpedagog
Arbetet som socialpedagog kan vara såväl förebyggande som behandlande. Arbetet innebär att förändring sker via en relation mellan Pedagog och klient.
Kunniga och professionella pedagoger behövs för att möjliggöra en nystart för klienterna. Du kommer dock att möta krav och förväntningar från många olika håll. Beroende på var du väljer att arbeta kommer dina arbetsuppgifter att se olika ut. För klienter är du såväl en fostrare, lärare som medmänniska och ett föredöme.
Kommande starter
Socialpedagog - Innehåll
Beteendevetenskap
- Behandlingsmetodik
- MI (Motiverande samtal)
- Personlig utveckling
- Psykologi, socialpsykologi
- Kultursociologi
- Skapande verksamhet, bildberättelse
- Samtalsmetodik
Samhällsvetenskap
- Nutida svenskt samhällsliv
- Värderingsfrågor
- Jämställdhet
Socialt arbete
- Socialtjänst/sociallagstiftning
- Sociala problem
- Missbruk
Socialt behandlingsarbete
- Social förändring
- Problemlösning för den enskilda människan
- Öka människors välbefinnande
Ansökan och behörighet
Allmän eller grundläggande behörighet för högskolestudier. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.
Det är önskvärt att du har arbetat med människor inom vård eller behandling i minst 5 år, samt att ha gått Kurs A i psykologi eller motsvarande.
Om du har varit drogberoende krävs minst tre års dokumenterad drogfrihet. För den som haft egen personlighetsproblematik, som behandlats professionellt, bör behandling samt tre års besvärs-/symptomfrihet kunna styrkas. Antagning sker genom halv dag på skolan med andra sökanden samt genom personlig intervju, detta efter att meritbedömningen har skett.
Ansökan
Du söker via skolans hemsida.
Antagning
Antagning sker genom halv dag på skolan med andra sökanden samt genom personlig intervju, detta efter att meritbedömningen har skett.
Examen & Intyg
Efter avslutad godkänd utbildning erhålles intyg som socialpedagog. För att godkännas krävs att ha uppnått minst godkänt på samtliga i utbildningen ingående kursavsnitt. I detta innefattas också att aktivt ha deltagit i utbildningen enligt de krav som uppställts.
Kostnader
Utbildningen är avgiftsfri och CSN berättigad. Men det tillkommer kostnader för kurslitteratur och material - kostnad för studieresa andra terminen cirka 1 500 kronor, studieresa fjärde terminen cirka 4 000 kronor.
Bekräftelseavgift
300 kronor. Beloppet faktureras när du tackat ja till platsen och återfås på första fakturan.
Externatavgift
500 kronor/termin. Externatavgift betalar alla studenter som inte bor på skolans internat, vilken täcker in följande kostnader:
- Elevförsäkring
- 200 kopior av privat utskrift och undervisningskopior.
- Korta studieresor med skolans bilar inom kretsen av 50 km från skolan.
- Förmiddagsfika fredag.
- Höst-, jul- och sommarmiddag samt fika vid idrottsdagar.
Avgifter för mat och logi för dig som bor på internatet
Internat Bokullen 1050 kr/vecka och Internat Engsbo 1100 kr/vecka.
I internatkostnaden ingår:
- Frukost tisdag till fredag
- Lunch måndag till fredag
- Förmiddags- och eftermiddagsfika
Inackorderingen innefattar inte mat under veckoslut, lov, praktikveckor och kursuppehåll. Det finns kök på internatet där du kan laga mat på övrig tid.
Internetuppkoppling
Internetuppkoppling tillkommer i hyran, 100 kr/månad. Kan avbokas om du vill ha egen uppkoppling.
Gymavgift
100 kr/termin ger dig full tillgång till gymmet.
Gör en intresseanmälan
Välkommen till Värnamo Folkhögskola!
Värnamo Folkhögskola är mötesplatsen för studenter i olika åldrar, med olika erfarenheter från hela landet. Här får alla möjlighet att växa och visa respekt för varandra. Skolan erbjuder moderna utbildningslokaler, egen idrottshall och ett väldigt trivsamt internat. Här finns det...