Visa allastudier.se som: Mobil

Skådespeleri - Film och Teater

Molkoms folkhögskola
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Molkom
1-2år
Heltid
CSN-berättigad
Molkoms Folkhögskola

Skådespeleri - Film och Teater

Lär dig konsten att skådespela

Vi tar din dröm på allvar! Hos oss får du utvecklas som skådespelare i produktioner både på teaterscenen och framför kameran. Här har vi den modernaste film- och teatertekniken bland alla nordens folkhögskolor. Här finns vi. Var är du? Välkommen in i vår kreativa värld!

Skådespelarutbildning för både film och teater

Grundläggande på skådespelarutbildningen är din personliga och konstnärliga utveckling. Du får jobba framför kameran och möter publik från scenen. Kursens kombination av både film- och teaterskådespeleri är unik som folkhögskoleutbildning.

Vårt spännande samarbete med filmlinjen sker på engelska vilket du har nytta av i en framtida karriär. Under studietiden får du göra ett flertal studiebesök där vi ser på scenkonst. Skådespelarutbildningen är ettårig med möjlighet till ett andra år där du bland annat får kompetens som film- och teaterpedagog och praktik under 2-3 veckor.

Skådespeleri 1 och 2 åker till Scenkonstbiennalen, samt gör kortare resor i samband med filminspelningar och teaterbesök.Skådespeleri år 2 åker dessutom till Medelhavet – för filminspelning.

Så ansöker du

Varje år antas totalt cirka 16 deltagare på år 1 och 2. Vår ambition är att skapa en dynamisk grupp utifrån olika personligheter, kön, ålder och etnisk bakgrund. Du som söker bör ha erfarenhet av teater/rörelse/röst – från estetiskt program på gymnasiet, eller andra former från teatergrupper/scenframställning.

Om ansökan

Till din ansökan ska du bifoga:

 • Personbevis (beställs via Skatteverkets webbplats)
 • Personligt brev
 • Kopior av betyg
 • Eventuella arbetsgivarintyg
 • Intyg, referenser

Krav för antagning till Skådespeleri – film och teater år 2:

Sökande bör ha gått Skådespeleri – film och teater år 1 eller ha likvärdig utbildning/erfarenhet. Samt dessförinnan ha erfarenhet av teater/rörelse/röst – från estetiskt program på gymnasiet, eller andra former från teatergrupper/scenframställning.

För år 2 gäller också:
• Prestationer genomförda under år 1 eller likvärdigt.
• Pedagogisk fallenhet och förmåga.
• Förmåga att tillägna sig färdigheter.
• Förmåga att bedriva självständiga studier.
• Lust och vilja att utföra förelagda uppgifter efter bästa förmåga.
• Utdrag från polisens belastningsregister. Då du under året arbetar praktiskt som pedagog utanför skolan är vi enligt lag skyldiga att begära in detta utdrag. Du begär själv att få utdraget från polisen

Är du behörig kan du komma att bli kallad till antagningsdag för Skådespeleri år 1 som består av ett praktiskt antagningsprov (film och scen) och intervju. Prov och intervjuer genomförs under maj och juni. Även till år 2 går du igenom en urvalsprocess.

Examen & Intyg

Kursintyg ges vid avslutade studier.

Kostnader

Att studera på folkhögskola är avgiftsfritt och CSN-berättigande. Det tillkommer kostnader för resor och material.

Kursinnehåll

År 1

 • Växa som människa och lära dig skådespelerihantverket
 • Utvecklas som skådespelare tekniskt och konstnärligt under ett eller två år
 • Förbereda dig för högre utbildning som skådespelare
 • Pröva om en karriär inom skådespeleri är något du vill satsa vidare på

År 2

 • Ta uppdrag som frilansande skådespelare och scenarbetare
 • Arbeta som film- och teaterpedagog,
 • Kunskap för att starta en frigrupp.
 • Redo att söka högre utbildning

Utbildningens innehåll

År 1
Utbildningen är inriktad på färdighetsträning och produktion som omfattar skådespeleri för film och teater. Du övar tekniker i drama, rörelse, tal, improvisation och gestaltning. Då teater och film är kollektiva konstformer läggs vikt vid reflektion och analys av egna och andras arbeten.

År 2
Under andra året har vi ett fördjupat fokus på din individuella utveckling som skådespelare genom ett flertal scenkost- och filmproduktioner, så du får möjlighet att spela olika roller och möta varierad publik. I år 2 får du fördjupad kunskap om den konstnärliga aspekten och det praktiska arbetet bakom scenen. Du gör även en praktikperiod utanför skolan där du kan fördjupa ditt intresse inom ett specifikt område. Vi gör också en studieresa till medelhavet med filminspelning.

Nätverk och samarbete på skolan
Vi samarbetar med Riksteatern och Strindbergs intima teater i Stockholm gällande föreställningar och workshops. Samarbete finns även med internationella skolor och teatergrupper och vi är aktiva inom flera arrangörsnätverk som verkar för scenkonst i hela Sverige. Förutom det nära samarbetet med filmutbildningen har vi även samarbete kring röstskådespeleri med animationsutbildningen. Vårt samarbete med Hälsotränarna innebär att alla skådespelare får en egen PT.

Molkoms folkhögskola

Välkommen till Molkoms Folkhögskola!

In English, see separate information below Vill du söka vidare till högre studier eller har du ett intresse inom film, skådespeleri eller hälsa som du vill utveckla eller jobba med? Då kan Molkoms folkhögskola vara platsen för dig. Hos oss...


Läs mer om Molkoms folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Skådespeleri - Film och Teater
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Recensioner

Det finns inga recensioner för Skådespeleri - Film och Teater

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Skådespeleri - Film och Teater från Molkoms folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: