Visa allastudier.se som: Mobil

Svenska universitet rasar i rankning

De svenska universiteten fortsätter rasa i Times Higher Education:s rankningslista på de bäst ansedda universiteten i världen. Bara Karolinska institutet har fått ett bättre resultat.

Varje år rankas världens bästa universitet i en lista som heterWorld reputation ranking och görs av brittiska Times Higher Education. Undersökningen baseras på enkätsvar från 60 000 akademiker om vilket universitetet de anser har bäst rykte i världen.

Förra året hade Sverige tre lärosäten i topp hundra, i år har universiteteten i Lund och Uppsala trillat ner under hundra gränsen. Uppsala universitet är det som har fallit mest frekvent sedan 2012.

– Ett universitetets rykte är något som är svårt att förändra på lång sikt, det är snarare ett erkännande på lång sikt. Dessutom rör det sig om väldigt små förändringar i undersökningen som kan ha stort utslag på listan, säger Leif Eriksson, utredare på planeringsavdelningen, Uppsala universitetet.

Att Karolinska institutet är det enda svenska universitetet som har stigit på listan, från placering 61-70 till 51-60, tror Leif Eriksson beror på deras fördel att vara ett specialiserat forskningsuniversitet.

– Det blir lättare för dem att få ett bra anseende i världen eftersom de har lättare att profilera sig, man blir väldigt känd inom sitt område, säger han.

Karolinska institutets rektor Anders Hamsten håller med om att de har fördel att inte vara ett brett lärosäte.

– Men vi brukar komma högre upp i de kvalitetsinriktade undersökningarna, så vi har en tydlig framtoning som ett internationellt universitet. Vi är väldigt glada för att Karolinska rör sig uppåt. I framtiden vill vi bli ännu mer internationellt starka.

Totalt hamnade fem svenska universitetet på topp-200 i rankningslistan, varav universiteten i Stockholm toppade. Det högst rankade universitetet i världen blev som förra året Harvards universitet i USA.

Metro har försökt nå utbildningsminister Jan Björklund, som har valt att inte kommentera.

Så här rankas de svenska universiteten 2014

Källa: Times Higher Education

Topp 5 bäst rankade universitet 2014

  1. Harvard (USA)
  2. Massachusetts tekniska institut (USA)
  3. Stanfords universitet (USA)
  4. Cambridge universitet (Storbritannien)
  5. Oxford universitet (Storbritannien)

Källa: Times Higher Education

Läs mer:

Karolinska – ett av världens bästa lärosäten

Världens 500 bästa universitet

Så tar du dig in på ett topprankat universitet

Han kom in på Harvard

Linnea Holgersson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Deras jobb: Granska Nobelklänningarna

Christian Augustinson och Marlowe Klingvall har jobbat hårt för att ta sig till Nobelfesten, de chefar över alla studenter med en uppgift under festligheterna. Metro träffade dem mitt i de glödheta förberedelserna Christian Augustinson och Marlowe Klingvall är övermarskalkar på årets Nobelfest. Det innebär att de har ansvaret för studenterna i marskalkskåren och fanborgen, och ser till att alla de ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Lista: Världens 25 bästa universitet 2022

Times Higher Education rankar varje år över 1000 universitet för att komma fram till vilket som är världens bästa universitet. Topplistan för år 2022 hittar du här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sommarkurs kul semesteralternativ

Snabba på din högskoleutbildning eller lär dig måla akvarell. Utbudet är enormt och en av de populäraste sommarkurserna lär ut konsten att göra en stå upp-show. Förra sommaren var det över 30 000 personer som gick en sommarkurs, på högskola eller folkhögskola. För många högskolestudenter är det ett alternativ till sommarjobb, eftersom man får studiemedel och snabbare når examen, medan andra går en ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön