Visa allastudier.se som: Mobil

Svenska universitet rasar i rankning

De svenska universiteten fortsätter rasa i Times Higher Education:s rankningslista på de bäst ansedda universiteten i världen. Bara Karolinska institutet har fått ett bättre resultat.

Varje år rankas världens bästa universitet i en lista som heterWorld reputation ranking och görs av brittiska Times Higher Education. Undersökningen baseras på enkätsvar från 60 000 akademiker om vilket universitetet de anser har bäst rykte i världen.

Förra året hade Sverige tre lärosäten i topp hundra, i år har universiteteten i Lund och Uppsala trillat ner under hundra gränsen. Uppsala universitet är det som har fallit mest frekvent sedan 2012.

– Ett universitetets rykte är något som är svårt att förändra på lång sikt, det är snarare ett erkännande på lång sikt. Dessutom rör det sig om väldigt små förändringar i undersökningen som kan ha stort utslag på listan, säger Leif Eriksson, utredare på planeringsavdelningen, Uppsala universitetet.

Att Karolinska institutet är det enda svenska universitetet som har stigit på listan, från placering 61-70 till 51-60, tror Leif Eriksson beror på deras fördel att vara ett specialiserat forskningsuniversitet.

– Det blir lättare för dem att få ett bra anseende i världen eftersom de har lättare att profilera sig, man blir väldigt känd inom sitt område, säger han.

Karolinska institutets rektor Anders Hamsten håller med om att de har fördel att inte vara ett brett lärosäte.

– Men vi brukar komma högre upp i de kvalitetsinriktade undersökningarna, så vi har en tydlig framtoning som ett internationellt universitet. Vi är väldigt glada för att Karolinska rör sig uppåt. I framtiden vill vi bli ännu mer internationellt starka.

Totalt hamnade fem svenska universitetet på topp-200 i rankningslistan, varav universiteten i Stockholm toppade. Det högst rankade universitetet i världen blev som förra året Harvards universitet i USA.

Metro har försökt nå utbildningsminister Jan Björklund, som har valt att inte kommentera.

Så här rankas de svenska universiteten 2014

Källa: Times Higher Education

Topp 5 bäst rankade universitet 2014
  1. Harvard (USA)
  2. Massachusetts tekniska institut (USA)
  3. Stanfords universitet (USA)
  4. Cambridge universitet (Storbritannien)
  5. Oxford universitet (Storbritannien)

Källa: Times Higher Education

Läs mer:

Fakta: Rankning

Karolinska – ett av världens bästa lärosäten

Världens 500 bästa universitet

Så tar du dig in på ett topprankat universitet

Han kom in på Harvard

Linnea Holgersson
Senast uppdaterad: 22 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-10-16

Utbildningar som säkrast leder till jobb

Arbetsförmedlingens senaste prognos i veckan visar att fler och fler får jobb och att arbetslösheten minskar den närmaste tiden. För att vara säker på att få jobb, kolla in listan på vilka utbildningar som säkrast leder till jobb. Heta yrken som leder till jobb Det behövs både högskoleingenjörer och civilingenjörer med lite längre utbildning. Populärast är ingenjörer inom bygg- och anläggning, elk ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Stockholms universitet populärast

Totalt färre antagna våren 2013 än året tidigare. Stockholms universitet populärast och Luleå tekniska universitet ökar mest. Det är resultatet när VHS presenterade den senaste antagningsstatistiken till högskolan. Antagningsbeskeden för urval 1 vårterminen 2013 har nu skickats ut till de sökande. Totalt har 172 742 personer antagits till en utbildning i vår.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

En studiementor hjälper dig att nå framgång

När du skaffar en pluggmentor får du plötsligt en person att diskutera ditt studieliv med som varken är förälder, vän eller kurskollega. En stor del av poängen med att ha en studiementor är möjligheten att få ett extra stöd i sin studievardagen. Mentorns uppgift är att ha ditt bästa för ögonen. – Mentorn är inte där för att dominera eller berätta sina livshistorier av typen ”så här gjorde jag ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön