Visa allastudier.se som: Mobil

Lärling på komvux – så funkar det

Vill du ha jobb, men är inte så sugen på att plugga? Som lärling på komvux kan du jobba dig till en examen. Vi plockade fram spaden och grävde lite i fenomenet för att se hur det egentligen fungerar.

Den stora skillnaden mellan en vanlig gymnasieutbildning och en lärlingsutbildning är klassrummet. Som lärling spenderar du merparten av din utbildning med arbetsplatsen som ditt klassrum.
Sök bland alla lärlingsutbildningar.

Vem passar lärlingsutbildningen?
Har du inte fullständiga gymnasiebetyg är det ett bra sätt att skaffa en grundläggande yrkesutbildning. Med hjälp av lärare och handledare har du chans att lära dig yrket och få erfarenhet som gör dig relevant på arbetsmarknaden och i slutändan förhoppningsvis resulterar i jobb. Det är också ett bra alternativ för dig som är arbetslös, alternativt om du är sugen på att byta karriär. 

Vilka yrken kan jag vara lärling inom?
Det varierar, men vanligtvis är det inom yrken där det är lättare att få jobb vilket gör att du ofta får möjlighet till anställning efter utbildningen. Det spelar också roll var du bor då olika kommuner erbjuder olika lärlingsutbildningar. Det bästa sättet är att kontakta någon av vuxenutbildningarna i din kommun och fråga vilka möjligheter som finns.

När är sista ansökningsdatum?
Det styrs av utbildningens start, vilket varierar en hel del. Sista datum att ansöka är därför alltid åtta veckor innan kursstart.

Hur lång är en lärlingsutbildning?
De är mellan fem månader och två år. Dels beroende på vilket yrke du utbildar dig till, dels på dina förkunskaper.

Senast uppdaterad: 26 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-18

Christoffer tog köksvägen till drömjobbet

Vågar du ta steget från dröm till verklighet? Det behöver faktiskt inte vara särskilt långt! För drygt ett år sedan hade Christoffer Dahlén aldrig tidigare stått i ett professionellt kök. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Här hittar du lärlingsutbildningar

För den som vill tillbringa mer tid på en arbetsplats än i skolbänken kan en lärlingsutbildning vara ett alternativ. Plugga till kock, plattsättare, golvläggare m.m. direkt i arbetslivet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-20

Lärlingsutbildning

Att gå en lärlingsutbildning innebär att gå bredvid en mästare som handleder dig på arbetsplatsen. Lärlingsutbildning är för dig som vill lära dig i skarp miljö, där du befinner dig i verkligheten hela tiden. Det finns olika sätt att utbilda sig i lärlingsform. Här kan du läsa om vilken form som passar dig bäst beroende på dina förkunskaper. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön