11 okt 2021

Här är politikernas skolbetyg

Annie Lööf var bäst i klassen, Göran Hägglund och Jimmie Åkesson medelmåttor. Här är partiledarnas skolbetyg.

Näringsminister Annie Lööf (C) gick ut gymnasiet samhällsvetenskapliga linje med MVG i alla ämnen, motsvarande 5,0 med de gamla sifferbetygen. Justitieminister Beatrice Ask (M) var uppenbarligen också ambitiös, med 4,9 från humanistisk linje. Hennes partikamrat kommunalrådet Magnus Sjödin i Sundsvall, hade måttliga 2,1.

Snittet för landet statsråd, partiledare och kommunalråd i de 20 största kommuneran låg på 3,8, visar Lärarnas Tidnings genomgång.

Språk och samhällskunskap tycks ha passat de flesta bättre, medan det gick sämre i matte, naturkunskap och estetiska ämnen.

Det är känt att finansminister Anders Borg (M) hade en etta i matte. Det bottenbetyget kan till och med ses som en resurs, enligt statsvetaren Jenny Madestam.

– Han har gjort en resa, tagit igen det med råge och lyckats i alla fall, säger hon till tidningen.

Övrig intressant information som presenterar i genomgången är till exempel att Göran Hägglund inte har någon högskoleutbildning eller att Jimmie Åkesson fick IG i idrott och hälsa.

Partiledarnas betyg

Partiledarnas snitt i slutbetyget från gymnasieskolan. Under 1982–1984, då den genomsnittlige politikern lämnade gymnasiet, låg betygssnittet på 3,2. Det maximala 5,0 motsvarar MVG i alla ämnen.

Annie Lööf (C): Samhällsvetenskaplig linje – 5,0.

Åsa Romson (MP): Estetisk-praktisk linje (tvåårig) – 4,4.

Jonas Sjöstedt (V): Social linje (tvåårig) – 4,3.

Gustav Fridolin (MP): Medieprogrammet – 4,1.

Stefan Löfven (S): Ekonomisk linje (tvåårig) – 3,7.

Fredrik Reinfeldt (M): Naturvetenskaplig linje – 3,6.

Jan Björklund (FP): Samhällsvetenskaplig linje – 3,5.

Göran Hägglund (KD):
 Social linje (tvåårig) – 3,2.

Jimmie Åkesson (SD):
 Samhällsvetenskapsprogrammet – 3,5.

Källa: Lärarnas tidning, 2012-11-28.

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

4-årigt gymnasium för ingenjörer

Teknikprogrammet får ett extra år på två skolor. Enligt Folkpartiet finns stor efterfrågan på gymnasieingenjörer. Från och med 2011 går det att bli gymnasieingenjör igen i Stockholm. Då inför två gymnasieskolor ett fjärde år på teknikprogrammet. Meningen är att eleverna ska gå ut med en yrkeskompetens som kan ta dem direkt in i arbetslivet. – Det finns en väldigt stor efterfrågan hos industri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Färre söker gymnasiets yrkesprogram

Dramatiskt färre elever har valt de praktiska utbildningarna på gymnasiet. Orsaken är förmodligen att de inte längre ger högskolebehörighet. Nu har de preliminära siffrorna för årets ansökningar till gymnasiet kommit. Trenden är tydlig: Färre elever väljer de praktiska gymnasielinjerna och fler väljer de teoretiska. Förra året valde 47 procent, nästan varannan, elev ett yrkesförberedande program p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Skola – snart även på lördagar

För att klara kurserna kan skola på lördagar bli aktuellt för gymnasieelever. Försök ska börja på en skola. Skola även på lördagar. Det kan bli verklighet redan nästa höst för de av Stockholms gymnasieelever som behöver extra hjälp för att klara sina kurser. När Stockholms stads budget för 2012 presenteras senare i veckan kommer ett förslag om lördagsgymnasium finnas med.
Läs mer