16 apr 2019

4-årigt gymnasium för ingenjörer

Teknikprogrammet får ett extra år på två skolor. Enligt Folkpartiet finns stor efterfrågan på gymnasieingenjörer.

Från och med 2011 går det att bli gymnasieingenjör igen i Stockholm. Då inför två gymnasieskolor ett fjärde år på teknikprogrammet.

Meningen är att eleverna ska gå ut med en yrkeskompetens som kan ta dem direkt in i arbetslivet.

– Det finns en väldigt stor efterfrågan hos industri och IT-företag på anställda som är kvalificerade men ändå inte har behövt läsa på högskolan, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Det är Bromma gymnasium och Thorildsplans gymnasium som nu ansöker hos Skolverket om att få delta i försöksverksamhet med ett frivilligt fjärde tekniskt år. Ansökan kommer att gälla två klasser med sammanlagt 64 platser.

Som Metro tidigare berättat har intresset för teknik ökat bland Stockholmseleverna. Ansökningarna till gymnasiets teknik- och naturprogram har på fem år ökat med 27 respektive 16 procent.

Anders Göransson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Pojkar missgynnas i betygssättning

Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterar på de nationella proven, flickor får högre, visar en ny granskning. Pojkar får ofta lägre betyg än vad de presterat på de nationella proven medan flickor i större utsträckning får högre, visar en granskning gjord av SVT Pejl. I svenska får till exempel 19,7 procent av flickorna högre betyg än de nationella proven medan 12,2 procent av pojkarna får hö ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Andreas Carlsson startar musikskola

Andreas Carlsson tar ännu ett steg i sin karriär och startar Academy of Music and Business i småländska Tingsryd. Låtskrivaren Andreas Carlsson, som är aktuell som coach och jurymedlem i "X factor" och tidigare varit jurymedlem i "Idol", är med och startar en musik- och entreprenörsutbildning i den småländska kommunen Tingsryd, där han själv växte upp.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-03

Besök gymnasiemässan – hemifrån

Trött på gymnasiemässors trängsel och stök där alla skolor tävlar om att få din uppmärksamhet? Det nya är att besöka en digital gymnasiemässa i hemmets lugna vrå, där allt sker på dina egna villkor. Parallellt med landets alla fysiska gymnasiemässor pågår den digitala gymnasiemässan, som håller öppet fram till 15 februari. Tanken är att blivande gymnasieelever ska kunna kommunicera med gymnasiesk ...
Läs mer