Visa allastudier.se som: Mobil

Läkare mot alla odds

Som ung underläkare och deltagare i Kanal 5:s ”Unga läkare” har Elly Reynolds kommit en bra bit i sin läkarkarriär. Men vägen dit har varit långt ifrån spikrak.

Sökfunktion:

Hitta din läkarutbildning

Läs mer: Läkarutbildning utomlands

Elly Reynolds, 31, har trotsat sina egna förutsättningar. Som ett av sex barn i en arbetarfamilj med invandrade föräldrar hade hon en fattig uppväxt, i Rågsved utanför Stockholm. På gymnasiet var hon på väg snett, umgicks i fel gäng och fick gå om gymnasiet. Men någonstans där och då vände det. Hon träffade, enligt henne själv, rätt personer, tjejer som ville något med sina liv, resa och jobba som volontärer. Hon började tro att det var möjligt även för henne.

 Jag har något inom mig som driver mig, något som drar mig tillbaka när jag är på väg att hamna snett. Jag fick en vision om att även jag kan bli det jag vill, berättar Elly.

Drivkraften har alltid varit att förändra och hjälpa människor, men yrkesvalet till läkare var inte självklart för Elly. Ett SIDA-finansierat volontärprojekt i Afrika fällde avgörandet.

 Jag resonerade enligt ”var kan jag göra mest” och läkaryrket kändes bäst eftersom man kan jobba vart man vill och kommunicera med alla på samma språk, medicinen, säger Elly.

Eftersom hon inte kom in på läkarutbildningen i Sverige flyttade hon till Budapest för att förverkliga sin dröm, trots höga kursavgifter.

 Jag var inställd på att det var min sista chans, mina föräldrar kunde inte betala terminsavgifterna, så jag var tvungen att klara mig på första försöket eftersom jag var beroende av studiemedel från CSN.

Det var tuffa år, men Elly var målinriktad och fokuserad. Väl hemma i Sverige med läkarlicensen i bagaget tycker hon inte att hon har behandlats annorlunda på sjukhusen i Sverige på grund av att hon har en utländsk examen.

– Jag tror aldrig någon har frågat varifrån jag har min examen, huvudsaken är att jag har en läkarlicens.

Sista halvåret har varit hektiskt för Elly. Hon gör sin första praktikperiod som underläkare på Skånes Universitetssjukhus samtidigt som”Unga läkare” på Kanal 5 har spelats in, där hennes arbetsdagar skildras.

– Jag hade en överläkare som fick förfrågan om hon kunde rekommendera några underläkare. Det är klart det är känsligt att göra en sådan här grej när man är ny läkare, men det har varit otroligt kul.

Ellys tips till dig som vill bli läkare

Testa om du vill bli läkare av rätt anledningar
Många blir läkare av fel anledningar, till exempel att yrket har en hög status. Det är viktigt att utröna varför du vill bli läkare. Försök att komma ut på projekt, t ex volontärprojekt, där du får jobba bland människor som verkligen behöver det. En person som inte ger ska inte bli läkare, tycker Elly.


Ha inte bråttom
Hoppa inte på läkarutbildningen direkt efter gymnasiet, gör något annat ett par år. Elly såg många unga läkarstudenter hoppa av utbildningen under åren i Budapest. För att lyckas krävs en stark vilja och att man är i balans med sig själv. Skaffa lite livserfarenhet först och känn efter att det här är vad du verkligen vill.


Jobba som undersköterska
Utbildningen till läkare är väldigt teoretisk, och för att förstå patienten på ett annat sätt och få respekt för sjuksköterskor och undersköterskor är det viktigt att ha testat på att jobba medomvårdnad. Elly föreslår därför att man jobbar som undersköterska innan utbildningen eller parallellt med studierna.

Relaterat:

Lätt att få jobb efter utländsk läkarutbildning

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet. Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

"Jag ville utmana mig själv"

Malene Aakre har valt att ta en termin av sin högskoleutbildning i Bangkok. –Jag har tidigare bott ett år i Australien, men i Thailand lockade en kultur som är så olik vår egen, säger hon. Malene Aakre, 21 studerar journalistik och multimedia vid Södertörns högskola. När hennes kompis för ett år sedan flyttade till Bangkok får att studera till modedesigner föddes idén att göra en utbytestermin och ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön