Visa allastudier.se som: Mobil

Plugga ekonomi och jobba i maktens korridorer

Jenny Didong pluggade till civilekonom vid Uppsala universitet. I dag jobbar hon på finansdepartementet i Stockholm.

Tips: Utbildningar inom ekonomi

Ekonomiprogrammet

Nationalekonomi

– Det är oftast spännande och omväxlande att jobba som ekonom. Regeringskansliet är en utmanande arbetsplats på många sätt, som medarbetare får du i regel stort ansvar. Samtidigt ställer politikerna höga krav på flexibilitet och snabbhet. Det gillar jag.

Under tiden i Uppsala studerade Jenny bland annat ekonomisk historia och ryska. Dessutom reste hon på ett Erasmus-utbyte till Frankrike. Efter studierna jobbade hon på Posten och därefter med investor relations på OM, som idag heter OMX. På sitt nuvarande jobb har hon arbetat sedan 2006.

– Jag jobbar på enheten som förvaltar de statligt ägda företagen. Vi har drygt 50 företag i portföljen. Vi förvaltar även statens aktieinnehav i SAS, Nordea och Telia, säger Jenny.

Är jobbet som du föreställde dig när du pluggade?

– Jag hade inte alls tänkt mig att jobba på regeringskansliet. Det är en spännande arbetsplats. En ekonom måste vara duktig på att jobba med många olika saker. Jag jobbar till exempel med hållbarhetsfrågor, som ligger lite utanför min utbildning.

Jennys tips om du vill bli ekonom
  1. Var nyfiken på olika områden.
  2. Var inte rädd för att fråga olika yrkesverksamma personer om råd.
  3. Utnyttja utbildningen till att upptäcka olika områden. Det finns annat än bara redovisning eller marknadsföring.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-20

Därför ska du skriva högskoleprovet

Man hör ofta att högskoleprovet ökar chansen att bli antagen till högskolan. Men varför då? Vi tog hjälp av Åsa Rurling, utredare på Högskoleverket, för att reda ut begreppen. Sökfunktion: Hitta din högskoleutbildning Varför ska man skriva högskoleprovet? – Om ett urval måste göras till en utbildning, d v s  om det finns fler behöriga sökande än platser, kan man konkurrera i både betygsurvale ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så väljer du rätt högskola

Utbildning är en av de största investeringar du gör i livet. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din utbildning är det viktigt att du väljer rätt. AllaStudiers expert Chris Wigh guidar dig genom djungeln. Utbildning är en av de största investeringar du gör i livet. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din utbildning är det viktigt att du väljer rätt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Studentsveriges bästa förmåner

Tatueringsborttagning eller hyra av ett torp från 1700-talet? Här hittar du Studentkårernas bästa medlemsförmåner. Rabatter på träning, stipendier och billig mat är förmåner som många nog känner till i studentsammanhang. Det finns många sätt för en student att komma billigt undan. Vill du ha ännu fler fördelar så använder landets studentkårer en lång rad förmåner för att du ska vilja bli medlem.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön