Visa allastudier.se som: Mobil

Tyska – din nyckel till Europa

Vill du jobba i Europa? Då kan tyska språket vara vägen dit. Möjligheterna är många. Anton pluggade på folkhögskola och ger sina bästa tips.

Allt färre studerar tyska. På senare år har fler och fler av landets studenter snarare intresserat sig för språk som japanska och kinesiska. Efter svenska och engelska är det spanska, inte tyska, som är det språk som flest studerar.

Tyskland är fortfarande en av världens största ekonomier och Sveriges största handelspartner. Enligt Exportrådet går 10 procent av Sveriges export till, och 18,2 procent av Sveriges import från Tyskland. Och företagen behöver språkkunnig, kompetent personal.

Så får du jobbet

Vill du lära dig tyska finns flera olika utbildningsmöjligheter både i Sverige och på språkkurser utomlands. Både folkhögskolor och universitet erbjuder allt från nybörjartyska hela vägen upp till avancerad facköversättning.

På Folkuniversitetet ges kursen Exportsäljare mot spansk- eller tysktalande marknader. Utbildningsledaren Mats Åkerström säger att studenterna får jobb efter utbildningen. Många hamnar på exportavdelningen i svenska företag som har kontakt med Tyskland.

– Det är många som vill ha tysktalande personal. Tyskland är vår största handelspartner både när det gäller import och export. Tyskland är en kulturell och politisk motor. Det gäller alla branscher: miljöteknik, mode, livsmedel, allt.

Varför är språket viktigt?

– Det är en myt att engelska är allenarådande i Europa. Vill du köpa så fungerar engelska, men vill du sälja så måste du kunna det lokala språket. Språk är en nyckel. Genom att tala språk får du tillgång till kulturen, säger Mats.

Studenterna får praktik i Tyskland. Där får de inblick i affärskulturen och förstår de förhållanden som gäller.

Skillnader mellan Tyskland och Sverige
  • De tyska hierarkierna har mer horisontella organisationer. Chefen fattar beslut. Är inte chefen på plats så fattar de i princip inte beslut.
  • Tyskar är tydliga, ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. Man vet var man har tyskar. I Sverige kan ett ja betyda nej.

Källa: Mats Åkerström, utbildningsledare på Folkuniversitetet

"Det är ett intressant språk"

Anton Linder, 22, från Falkenberg har pluggat tyska både i högstadiet och gymnasiet. I år har han gått allmän linje på Katrinebergs folkhögskola där han studerat spanska, ryska, italienska, tjeckiska och, såklart, tyska.

– Jag valde tyska för att det är ett intressant språk, det är nära svenskan i det germanska språkträdet. I centraleuropa kan jag ha stor nytta av det, och många turister här i Sverige talar det, säger Anton.

Varför valde du inte andra, mer populära språk?

– Ärligt talat var det lathet, jag trodde tyskan var enklare än spanska. Men tysk grammatik är en avdelning för sig! Jag har hört att man kan få jobb med tyska, det är en drivkraft att det kan bli något i framtiden.

Antons tre tips om du funderar på tyska
  1. Det har klara likheter med svenskan.
  2. Grammatiken är svår. Utropstecken för kasus!
  3. Läs glosorna noga, ”die” och ”das” är precis som ”en” och ”ett”. De har inga regler…
Relaterat

Språk – gör världen till din arbetsplats

Plugga språk och få ett försprång

Språket gav honom tre Nobelpris

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-18

Hjälp hjärnan att komma ihåg

Jonas von Essen, 21, har officiellt världens bästa minne och kan memorera 21 kortlekar på en timme. Själv hävdar han att hans medfödda minne inte alls är särskilt bra utan att han har tränat upp det genom olika minnestekniker. Nu använder han med framgång teknikerna – i studierna. – Om jag hade vetat det jag vet i dag på gymnasiet, hade studierna varit helt annorlunda.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-07

Fixa platsen – i sista minuten

Har du väntat lite för länge med att göra din ansökan till höstterminens starter? Ingen fara! Tänk på detta när du fixar din utbildningsplats i sista minuten. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-25

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön