18 okt 2021

Plugga språk och få ett försprång

Engelska och japanska är mest populärt. AllaStudier.se ger dig listan till utbildningarna.

Språkresorna har under 50 års tid gett miljontals svenskar ökade kunskaper i olika språk och spännande möten med andra människor och kulturer.

– Vi har noterat en ökning av de traditionella tre veckor långa språkresorna under sommarlovet som mestadels lockar 15–16-åringarna. Det finns också ett stort intresse för längre språkstudier utomlands – inte minst i engelska. Under de senaste åren har intresset för att studera japanska i Japan ökat mycket kraftigt, säger Susanna Grävare-Nyvall, vd för STS, Student Travel Schools.

I språkresornas barndom handlade det oftast om några timmars pluggande i skolsal – sedan väntade badstranden i Torquay eller någon annan badort i England.

– Så är det fortfarande, men i dag vill ungdomarna själva utforma mer av sin upplevelse. Språklärandet kombineras med fotbollsspel, ridning eller något annat intresse. Många väljer också att läsa mer intensivt.

För många ungdomar blir språkresan livets första internationella äventyr när de får bo hos en värdfamilj i ett främmande land.

– De flesta känner att de utvecklas och växer som person och med sig i bagaget hem har de massor av nya intryck och många nya vänner, framhåller Susanna Grävare-Nyvall.

Tips: Språkutbildningar

Arabiska

Engelska

Franska

Italienska

Japanska

Kinesiska

Ryska

Spanska

Tyska

TT / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet. Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Han fick sportstipendium i USA

Vill du idrotta samtidigt som du pluggar – i USA? Jörgen Ekdahl tyckte det var lätt att få stipendium. Här ger han sina bästa tips. – Jag har trivts hur bra som helst, det var mycket med skolan och med laget. Jag hade hoppats på ett år till! Jörgen Ekdahl kommer från Lerum i Västra Götaland. Han började sin bana som simmare och gick så småningom över till triathlon.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Fler vill plugga utomlands

Fler svenskar väljer att plugga utomlands och populärast är det att studera i USA och Storbritannien. Det visar Högskoleverkets senaste siffror. Antalet svenska studenter som valde att studera i annat land genom utbytesprogram ökade förra läsåret med 12 procent. Även de som valde att åka på egen hand, så kallade freemover-studenter, ökade med fyra procent jämfört med läsåret dessförinnan.
Läs mer