16 apr 2019

Plugga till dövblindtolk – jobba på frilans

Vill du jobba med människor, lära dig ett annorlunda språk och göra något utmanande? För en dövblindtolk är ingen dag den andra lik.

Vad gör en dövblindtolk?

- En dövblindtolk tolkar genom taktil tolkning så att personen ”känner” språket istället för visuellt teckenspråk. Man berättar vad som händer, var man befinner sig, vilka som är där och i vilket sammanhang – så kallad syntolkning. Vi brukar säga att vi tolkar allt från vaggan till graven.

Sedan 2001 har Linda-Marie Sundbom arbetat som teckenspråks- och dövblindtolk på Tolkcentralen i Härnösand. Då hade hon just tagit sin examen efter fyra års studier vid Strömbäcks Folkhögskola. Innan dess studerade hon historia i Luleå.

Vilka fördomar möter du?

- Folk kan bli osäkra på vad de har framför sig och vet inte riktigt hur de ska bete sig. Men de brukar inte ha något emot det. Ibland kan de kanske prata med tolken men då förklarar jag att de får prata till brukaren.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

- Nationellt är behovet stort av tolkar. Men de utlysta tjänsterna är inte många. För mig var det lätt men så är det inte längre. Under senare år har det börjat komma många nya tolkar som kanske får börja på frilans. Nu är det tuffare på arbetsmarknaden för tolkar.

Linda-Marie tipsar: Så får du mitt jobb
  1. Teckenspråks- och dövblindtolk är ett spännande och varierande yrke där ingen dag är den andra lik. Man möter ständigt nya människor och situationer. Det ställer höga krav på tolken att vara både lyhörd, flexibel och socialt kompetent.
  2. En bred allmänbildning underlättar yrkesutövandet. Som teckenspråks- och dövblindtolk arbetar man i så oändligt många och varierande sammanhang.
  3. Den som vill veta mer om hur man utbildar sig kan läsa mer på blitolk.nu.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Konstnären med en galen idé

Mikael Genberg är konstnär och visionär med en absurt naiv tanke, som faktiskt kommer att bli verklighet i framtiden. I alla fall om vi får tro honom. ­– Hej, jag heter Mikael Genberg och jag vill sätta en röd stuga med vita knutar på månen. Vi satsar på en månlandning 2012. – Min personliga målsättning är ganska enkel. Tänk att kunna kliva ut själv på en äng och titta upp mot en stjärnklar himme ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Läraren som kan bli språkrör

Gustav Fridolin har jobbat som folkhögskollärare, journalist och författare. För AllaStudier.se berättar han att han är tacksam för att Anders Borg pluggat på Komvux. Gustav Fridolin hinner inte prata på vår avtalade tid. Jag får snällt vänta. Några minuter senare ringer han upp och ursäktar sig – han hade just träffat en av sina gamla studenter. 2006 lämnade Gustav Fridolin riksdagen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2024-01-25

Hitta din utbildningstyp

Universitet, Yrkeshögskola eller Komvux? Vilken typ av utbildningstyp passar dig allra bäst? Läs mer om de olika utbildningstyperna och hur populära de är!

Läs mer