Visa allastudier.se som: Mobil

Plugga alternativt

Glöm läroplaner, tentor och lärarledda lektioner. Det finns utbildningar som lär ut på nya, alternativa sätt. Katarina Nilsson pluggar på Hyper Island, där allting baseras på ”learning  by doing” och att utveckla sina egna metoder att lära sig.

Katarina Nilsson pluggar eCommerce BusinessHyper Island, en yrkeshögskoleutbildning där allting handlar om att vara i synk med branschen.  Traditionella lektioner har bytts ut  mot föredrag av representanter från branschen och vanliga uppgifter och tentor förekommer inte, istället gör eleverna projekt för riktiga företag.

–    Det var mina egna åsikter som styrde vilket svar som var ”rätt” och ”fel” och inte något som stod skrivet i kurslitteratur. Ibland kunde det också såklart kännas frustrerande att aldrig få det där tydliga svaret, men då utmanades jag att bilda mig en egen åsikt och komma på en egen lösning på de problem vi skulle lösa, berättar Katarina.

”The Hyper Island way” lägger också stort fokus på personlig utveckling, att bygga en självinsikt om hur man lär sig bäst och hur man får en grupp att fungera, berättar Sveinung Skaalnes, programansvarig för programmet eCommerce Business.

Katarina, som tidigare pluggat en mer traditionell utbildning på högskolan, tycker att Hyper Island har gett henne ett riktigt bra nätverk och att hon, genom att ta väldigt mycket eget ansvar, förstått att det endast är individen själv som sätter gränserna för vad man kan prestera. Samtidigt kanske det inte passar alla.

–    En person som gillar att bli placerad i väldigt mycket struktur kan känna frustration genom detta sätt att arbeta. Här måste man skapa sin egen struktur, säger hon.

Fler utbildningar med nytänk


1. Redesign - det återvinnbara samhället (Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda)
Lär dig ta vara på gamla eller överflödiga saker och ge dem nya, spännande funktionsområden på ett miljömedvetet vis. Bygger på att deltagaren själv väljer vilken inriktning studierna ska ha med handledning av en personlig coach. Lyfter fram vikten av det obekanta och okända för att vidga referensramarna.

2. EU-projektsamordnare (Mölndals stad)
Yh-utbildning som ger dig goda kunskaper och verktyg för att planera, skriva projektansökningar och driva EU-projekt.  75 % studietakt där Inlärningen sker i projektarbetsform på distans, med träffar växelvis i Stockholm och Göteborg på fredagar och lördagar. Perfekt för dig som vill kombinera jobb och studier.

3. Filmlinje (Fridhems folkhögskola i Svalöv)
Det pedagogiska ansvaret vilar på både lärare och deltagare då filmproduktioner diskuteras och analyseras av deltagare såväl som lärare. Även stort utrymme för att testa och experimentera. Utbildningen vänder sig till dig med ett intresse för det filmiska

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 jun 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-03-21

Bra läge att starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Komplettera gymnasiet – ta vägen om landet

Öland eller Mora i höst? Folkhögskolor har massor av lediga platser. För den som behöver skaffa behörighet till högskola är det ett alternativ till Komvux.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-25

Studera ett år – få jobb direkt

Vill du ha ett kvalificerat jobb efter en kort utbildning? Då behöver du inte läsa fem år vid ett universitet. Här hittar du landets kortaste utbildningar som ger jobb. 

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön