13 okt 2021

Var tredje svensk: Jag är bättre än mitt jobb

Var tredje svensk är överkvalificerad för jobbet de har – åtminstone enligt dem själva.

I en ny jobbundersökning svarar 34 procent av de tillfrågade svenskarna att de är överkvalificerade för sina jobb.

– Jag tror att krisen och den ökade arbetslösheten har fått många att kompromissa med sin kompetens, säger Cecilia Mannheimer, district manager på rekryteringsföretaget Randstad som står bakom den globala undersökningen.

Den svenska siffran är dock väldigt låg – för de 32 deltagande länderna ligger snittet på 47 procent. I Kina anser till exempel hela 84 procent att de är överkvalificerade för sitt jobb.
Karriärexperten och författaren Charlotte Hågård tror att siffran för Sverige också kan vara högre.

– Det är så med alla jobb, att förr eller senare känner man att man kan dem. Man måste hela tiden ha någon form av utmaning i arbetet, annars känner man sig snart understimulerad. Andra anledningar till att man känner sig överkvalificerad kan vara att man har gått in med fel förväntningar eller att man helt enkelt har varit tvungen att söka ett jobb som ligger lite under ens förmåga, säger Charlotte Hågård.

Hon tipsar om att man kan göra en lista över alla sina arbetsuppgifter, markera vad man tycker är roligt respektive tråkigt och därefter funderar över hur många timmar per vecka man lägger på olika uppgifter.

– Då kan man ha en konstruktiv diskussion med sin chef och berätta vad man vill ägna mer tid åt – och vilken nytta det skulle vara för företaget om man fick göra det. Det går inte att bara att säga att man är uttråkad, säger Charlotte Hågård.

Kompetens för jobbet

60 procent av svenskarna tycker att deras jobb matchar den utbildning de har. Snittet bland anställda i de 32 länder som deltog i undersökningen är 68 procent.

16 procent av svenskarna anser att de saknar kompetens att utföra det arbete de är anställda för. I Italien svarar hela 46 procent samma sak.

58 procent svarar att deras arbetsgivare har svårt att hitta rätt människor till vissa jobb.

Källa: Randstad Workmonitor. Minst 400 personer per land i totalt 32 länder har intervjuats.

Vill du vidareutvecklas och lära dig något nytt?

Sök kurser inom kompetensutveckling  på vår systersajt utbildning.se.

Josefin Svenberg

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-12

VD:n som tackat nej

Det började med talteknologi, långt innan smartphonen slog igenom. Nu är Georgi Ganev vd på elektronikjätten Dustin. Möt mannen som älskar teknikens möjligheter mer än tekniken självt. Hitta din ledarskapsutbildning Metro Karriär träffar Georgi Ganev på Nordens största IT- och elektronikmässa Dustin Expo, på Annexet i Stockholm. Det är någon timme innan dörrarna öppnas för a ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hitta starta eget-kursen

Många är intresserade att starta eget på deltid, visar undersökning. Korta kurser som hjälper i företagandet är därför efterfrågade. Vi hjälper dig hitta kursen. Folkuniversitets mitt-i-karriären-barometer visar att över hälften av alla yrkesverksamma svenskar vill byta jobb och ungefär en tiondel är intresserade av att starta eget på deltid. – Det var tydligt i vår undersökning att många vill sta ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Han pluggar ledarskap hos Runar

Rody har ett företag i ryggen som ger honom den utbildning han behöver. Just nu har han Runar Søgaard som mentor.

Läs mer