04 sep 2012

Så hittar du din rätta roll på jobbet

Frida Olsson älskar när den ena dagen på jobbet inte är den andra lik, när hon måste tänka nytt hela tiden – gärna utanför ramarna – för att lyckas med en större utmaning. Då kan du tänka dig hur hon kände sig på sitt tidigare jobb.

Jobbet var att dagarna i ända skicka ut fakturor.

– Jag var helt slut på energi när jag kom hem på kvällarna, trots att jag hade både kolleger och chef som var jättebra, säger hon.

– Jag blev frestad att skriva fel på fakturan ibland, bara för att det skulle uppstå något problem som måste lösas med lite kreativitet, säger hon.

Anna-Lena Sundlin och Paul Sundlin som skrivit boken ”Ta din roll på jobbet!” rekommenderar att ta ett samtal med chefen om du vill röra dig i en ny riktning som ger mer plats för din personlighet (se nedan).

Det gjorde Frida – nästan av överlevnadsskäl. Hon tog initiativ till ett värdskapsprojekt på jobbet, och chefen sa ja.

– Vi tittade bland annat på hur vi kunde bli mer välkomnande mot besökare. 

Med den erfarenheten i bagaget insåg hon värdet av att bejaka sin personlighet, sa upp sig och fick jobb som värdskapsinspiratör på Söderhamns kommun. I dag är hon ansvarig för projektet att från grunden bygga upp ortens varumärke.

– Det är ett drömjobb för mig.



Hitta din roll

Undersök möjligheterna

Bestäm ett möte med din chef. Säg att du vill göra en avstämning kring din roll på jobbet. Du vill veta hur din roll på jobbet kan utvecklas så att din personlighet, kompetens och din lust till förändring även kan matcha organisationens mål.

Sök win win

Låt oss säga att du är noggrann och har sinne för detaljer. Då är dessa sidor utmärkta när en dator ska felsökas eller en ekonomisk kalkyl tas fram, men kommer lätt i vägen när det ska brainstormas fram nya idéer eller när ett utkast ska hinna lämnas in i tid. 

Acceptera sanningen

Finns möjligheter att förändra din roll i riktning mot vad du själv önskar? Om svaret blir nej, behöver du göra ett val: Överväger fördelarna ändå att stanna? I så fall får du gilla läget. Om inte är det dags att söka ett annat jobb.



Kristian Borglund
Senast uppdaterad: 04 sep 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-10-23

Från ekonom till ölutbildare

Anna Wallner insåg till slut att jobbet som ekonom med tråkiga excelrapporter och ett stillasittande liv framför datorn, var ohållbart. Hon sadlade om, gick en utbildning till sommelier, skrev en bok och blev ölutbildare.  – Jag var inte aktsam på min egen personlighet när jag valde utbildning, jag ångrar ingenting men jag förstår inte varför jag valde att bli ekonom, säger Anna, som egentligen ä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Han gick i land med FEI

Fredrik Strömbäck gick Sjökaptensutbildningen efter gymnasiet och arbetade i flera år som styrman på ett norskt rederi. Han mönstrade av, började arbeta på Sjöfartsverket och valde att öka de akademiska poängen i sitt CV genom att via FEI FLEX läsa Marknadsekonom DFEI på FEI Företagsekonomiska Institutet. Nu fortsätter han seglatsen mot sin nya landbaserade högskoleexamen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-02-03

Så tar din kompetens dig till nästa jobb

Din kompetens är vad som gör dig anställningsbar på arbetsmarknaden.  När du löneförhandlar eller söker ett jobb är det viktigt att visa vilken kompetensutveckling du fått exempelvis via jobbet och hur du använt det du lärt dig.– Arbetsgivaren vill ha en så färdig produkt som möjligt, säger Barbro Tidemyr, coach på Unionen. På dagens arbetsmarknad tävlar du ständigt med andra om vem som är mest ...
Läs mer