08 okt 2021

Skydda din idé - den kan vara en guldgruva

Har du en briljant idé som du vill tjäna pengar på? Tänk på att skydda din innovation för att få investerare med dig.

Är du en av de innovativa svenskar som har kommit på något smart men fortfarande sitter framför datorn på ditt gamla jobb och drömmer om att tjäna storkovan på din idé?

Sverige är innovativt. Storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö tillhör de ledande regionerna i Europa när det gäller antalet patentansökningar relaterat till folkmängd, berättar Magnus Leijel, utbildningsansvarig på Patent och registreringsverket.

– Vi är ett kunskapsdrivet samhälle där vi satsar mycket på skolväsendet. Vi är välutbildade i Sverige i jämförelse med andra länder, det har säkert betydelse, säger Magnus Leijel på Patent- och Registreringsverket.

Hur går man då tillväga om man har en idé som man vill kunna tjäna pengar på?

– För att verkligen kunna tjäna pengar på idén är det viktig att ansöka om patent om det är en teknisk uppfinning. Investerare vågar normalt inte satsa några pengar om idén inte är skyddad. Skicka in en patentansökan så fort som möjligt, dagen efter du skickat in ansökan är nämligen din uppfinning skyddad, trots att det kan ta ett par år att verkligen få patentet beviljat, säger Magnus.

Nästa steg i kommersialiseringen av idén handlar om företagande och att hitta eventuella investerare. Runt om i Sverige finns en mängd officiella organisationer och inofficiella nätverk där man kan få hjälp med kontakter.

– Det är lite av en djungel och varierar mycket från region till region. ALMI och Nyföretagarcentrum kan vara en startpunkt, de finns över hela landet, tipsar Magnus.

Tips för dig med en briljant idé

Håll tyst!
Har du uppfunnit något, berätta det inte för någon annan än din innersta krets. För att få patent finns nämligen ett absolut nyhetskrav, det får inte vara officiellt på något sätt.

Strunta inte i immaterialrätten
Har du gjort en uppfinning eller skapat ett bra varumärke, kolla upp på prv.se vad som gäller för att skydda det. Var noga med att skicka in ansökan för patent eller varumärkesregistrering direkt. Ska du lyckas få med dig investerare kräver de normalt att det finns ett skydd, annars vågar de inte satsa pengar.

Ta kontakt med investerare/nätverk
Det finns många organisationer/nätverk som jobbar med att hjälpa innovatörer att kommersialisera sin idé. Det är lite av en djungel och varierar mycket mellan olika regioner. Organisationer som ALMI och Nyföretagarcentrum finns över hela landet och kan vara en bra startpunkt.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-11

Mer utbildning för redan utbildade

Har du en högskoleutbildning? Då är chansen stor att du får gå ännu fler kurser. Det är de redan högt utbildade som får mest av personalutbildning. Mer än varannan med högskoleutbildning får någon form av kurs via sin arbetsgivare, jämfört med var femte anställd utan gymnasieutbildning. Totalt sett deltog nästan två miljoner svenskar i personalutbildning under första halvåret, enligt SCB.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Han gick i land med FEI

Fredrik Strömbäck gick Sjökaptensutbildningen efter gymnasiet och arbetade i flera år som styrman på ett norskt rederi. Han mönstrade av, började arbeta på Sjöfartsverket och valde att öka de akademiska poängen i sitt CV genom att via FEI FLEX läsa Marknadsekonom DFEI på FEI Företagsekonomiska Institutet. Nu fortsätter han seglatsen mot sin nya landbaserade högskoleexamen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hitta starta eget-kursen

Många är intresserade att starta eget på deltid, visar undersökning. Korta kurser som hjälper i företagandet är därför efterfrågade. Vi hjälper dig hitta kursen. Folkuniversitets mitt-i-karriären-barometer visar att över hälften av alla yrkesverksamma svenskar vill byta jobb och ungefär en tiondel är intresserade av att starta eget på deltid. – Det var tydligt i vår undersökning att många vill sta ...
Läs mer