16 apr 2019

Yrken där lönen ökar mest

De svenska lönerna har i snitt ökat med 43 procent de senaste åren, enligt Dagens Nyheter. Här är de yrken som ökat mest — och minst.

Att jobba i butik har visat sig vara en lönsam yrkesroll, åtminstone sett i procentuell utveckling. Under de senaste tolv åren har handelsanställdas löner ökat med hela 50 procent. Gruppens snittlön har stigit från 16.300 till 24.400 kronor.

Yrkesgruppen har gynnats av de så kallade kvinnopotterna, som ger extra påslag på kvinnodominerade områden. Butiksanställda som DN talat med tycker dock inte det är dags för hejarrop.

– Vi har fortfarande väldigt låga löner, säger Lilian Mårelius, som har jobbat inom detaljhandeln sedan 1976, till tidningen.

Gymnasielärare har dock tappat i lön jämfört med andra yrkesgrupper, visar tidningens genomgång. Vid år 2000 låg deras lön 300 kronor över riksgenomsnittet. 2011 var den 1 000 kronor lägre än snittet, enligt SCB:s lönestatistik. Ökning landade på 36 procent.

– Lärarnas löner har konsekvent hållits tillbaka sedan början av 1970-talet. Det här är en illustration av den nationella lärarkrisen, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, till DN.

De svenska lönerna låg i snitt på 20.300 kronor år 2001. Vid 2011 hade de stigit med 43 procent till 29.000 kronor.

Sök kompetensutveckling

Ett sätt att höja sin lön är att förbättra sin kompetens. Sök kurser i sökfunktionen för kompetensutveckling.

Mer om jobb och lön

Vill du se om din lön överenstämmer med snittlönen för ditt yrke? Besök Jobb och lön.

Johan Nylander
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-09-04

Två jobb – framtidens nya arbete

Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna.  – Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriär ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Skapa ditt eget varumärke

Ben bytte bort basketkarriären. Idag har han grundat Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doftimperium gick via en konstskola. Hitta utbildningarna – sök direkt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-03-29

Utveckla din kompetens

Kompetensutveckling har blivit allt viktigare för att hålla jämna steg med utvecklingen på arbetsmarknaden. Företag och organisationer förändras i allt snabbare takt och den tekniska utvecklingen blir allt viktigare att hänga med i.

Läs mer