Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Arbetsterapeutprogrammet

Vill du jobba med att hjälpa människor att komma tillbaka till vardagen efter en skada eller sjukdom? Då passar arbetsterapeutprogrammet dig! Läs mer och hitta din utbildning nedan.
Visar 1-13 av 13 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-13 av 13 träffar
 

Vad gör en arbetsterapeut?

Om du vill jobba med att hjälpa människor att komma tillbaka till en ordentlig vardag efter en längre skada eller sjukdom – då kan arbetsterapeut vara yrket för dig. Som arbetsterapeut kan du också hjälpa personer med funktionsnedsättning att få en enklare vardag. Kort och gott jobbar du som arbetsterapeut med att förebygga och behandla skador och sjukdomar som påverkar en persons vardag. 

Under din karriär som arbetsterapeut kommer du stöta på massa olika personer där varje fall är olikt det andra. Det är viktigt att vara en social person med målet att alltid på bästa sätt hjälpa personen du jobbar med. Du behöver kunna skapa en bild vad personen behöver och på vilket sätt ni tillsammans kan uppnå behoven. Som sagt varierar problemen från person till person, vilket innebär att förmågan att kunna lyssna på vad personen behöver är otroligt viktigt. 

Utbilda dig till arbetsterapeut

För att utbilda dig till arbetsterapeut behöver du läsa arbetsterapeutprogrammet på högskola eller universitet. Programmet sträcker sig över tre år (180 hp) och finns på flertal högskolor och universitet runtom i hela landet. Utbildningen blandar teori med praktiska övningar för att förbereda dig på bästa sätt inför arbetslivet. Huvudämnet är arbetsterapi, men du kommer också få lära dig om kroppen, medicin, människans psykologi och mycket mer! 

Praktik är också en viktig del av utbildningen, där du får komma ut till utbildade arbetsterapeuter för att få yrkeserfarenhet och testa på dina kunskaper i praktiken. Efter du har studerat i tre år kommer du att kunna plocka ut en arbetsterapeutexamen och sedan ansöka om en legitimation.

Studera till arbetsterapeut utomlands

Många svenska högskolor och universitet har samarbeten med internationella skolor som erbjuder dig att läsa en del av din utbildning utomlands. Vilka länder och utländska institut som finns tillgängliga varierar från skola till skola, så kolla vad som gäller för den skolan du är intresserad av. 

Efter att du har gått arbetsterapeutprogrammet

Arbetsterapeut är ett legitimationsyrke och du behöver därför ansöka om en legitimation hos Socialstyrelsen innan du kan börja jobba som arbetsterapeut. Som legitimerad arbetsterapeut kan du jobba exempelvis jobba på vårdcentral, sjukhus, hjälpmedelscentral och inom företagshälsovården.

Lön och jobbutsikt för arbetsterapeuter

Enligt Arbetsförmedlingens jobbprognos kommer det finnas goda möjligheter till jobb för arbetsterapeuter både på kort och lång sikt. En anledning till de goda jobbmöjligheterna är den demografiska utvecklingen som visar att det är fler som blir äldre och många av de personer du som arbetsterapeut kommer jobba med är äldre. 

Källor: Sveriges arbetsterapeuter, Arbetsförmedlingen

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv