Visa allastudier.se som: Mobil
Visar 1-15 av 15 träffar
 

Vad gör en distriktssköterska?

En specialistsjuksköterska med inriktning mot distriktssköterska bedriver självständigt omvårdnadsarbete för patienter i alla åldrar. Som distriktssköterska genomför du hälsoundersökningar och ger vägledning och vård. Arbetsuppgifterna innefattar även vaccinationer, förskrivning av läkemedel och hjälpmedel. Du samarbetar med andra professioner och genomför hälsofrämjande arbete på individ-, grupp- och samhällsnivå.  

Som distriktssköterska kan du arbeta inom någon av följande verksamheter:

  • Vårdcentral
  • BVC
  • Familjecentral
  • Kommunens hälso- och sjukvård.

Var kan jag studera till distriktssköterska?

Du kan studera en specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning på distriktssköterska på ett universitet eller en högskola. Utbildningen riktar sig till legitimerade sjuksköterskor och är en akademisk yrkesutbildning på avancerad nivå. Det finns även möjligt att studera till distriktssköterska på distans.

Vad innehåller utbildningen till distriktssköterska?

I huvudsak innehåller utbildningen fördjupning inom omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap, och teori varvas med verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Under utbildningens gång kommer du få träna och utveckla din förmåga att fatta självständiga beslut samt följa och tillämpa kunskapsutvecklingen. 

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska omfattar sammanlagt 75 hp.  

Behörighet till specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning distriktssköterska

För av vara behörig till utbildningen krävs det att du har legitimation som sjuksköterska genom socialstyrelsen samt en kandidatexamen om 180 hp med 90 hp inom huvudområdet vårdvetenskap, vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad, omvårdnadsvetenskap, omvårdnad, eller motsvarande utländsk examen.

Du behöver även ha varit yrkesverksam som sjuksköterska motsvarande minst 12 månaders heltidstjänstgöring.

Vad händer efter utbildningen?

Utbildningen leder till en specialistsjuksköterskeexamen som även är en yrkesexamen. Som distriktssköterska arbetar du förebyggande med hälsovård och omvårdnad på vårdcentral, BVC, familjecentral eller inom kommunens hälso- och sjukvård. 

Källa: uu.seJämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv