Teckenspråksutbildningar

Det finns fler sätt att kommunicera på än att tala muntligt. Visste du till exempel att det finns över 160 olika teckenspråk? Här hittar du teckenspråksutbildningar för dig som vill lära dig mer!
Filtrera efter
Teckenspråk
Alla utbildningstyper
Plats
Utbildningsform
Visa alla filter
Visar 1-20 av 39 träffar
1
2
Annonser

Fler kategorier inom Teckenspråk

Populära platser

Vad innebär en teckenspråksutbildning? 

En utbildning i teckenspråk finns för dig som vill lära dig teckenspråk, oavsett om det är för att du vill arbeta med det eller för att du vill lära dig ett nytt språk. 

Det finns flera olika nivåer av teckenspråksutbildningar. I listan ovan kan du hitta allt från allmänna teckenspråkskurser på folkhögskola, grundkurser på universitet eller högskola och körkortsteori på teckenspråk till hela magisterutbildningar inom teckenspråk. 

Du kan alltså bland annat välja mellan att läsa ett helt program på universitet eller högskola med inriktning teckenspråk eller till exempel läsa en teckenspråkskurs på grundnivå på komvux. Det finns även flera utbildningar för dig med hörselnedsättning till exempel teckenspråk för nyanlända. Beroende på vilken teckenspråksutbildning du väljer varierar också längden på utbildningen. 

Varför ska jag lära mig teckenspråk? 

Teckenspråk blev erkänt som ett minoritetsspråk av riksdagen 1981 men har använts av döva betydligt längre än så. Ändå är det väldigt få som behärskar teckenspråk idag. Det finns en arbetsmarknad med goda framtidsutsikter för dig som vill arbeta med teckenspråk och att lära dig teckenspråk kan dessutom öppna upp för fler jobbmöjligheter inom flera områden. Det innebär dessutom en ökad trygghet för de med hörselnedsättning om fler personer i samhället kan använda teckenspråk. 

Vad kan jag arbeta med efter att jag läst en teckenspråksutbildning?

Efter att ha läst en teckenspråksutbildning är ambitionen att du ska kunna arbeta med att tolka mellan talat språk och teckenspråk eller underlätta din egen vardag. Du kan till exempel arbeta som teckenspråkstolk. Som teckenspråkstolk hjälper du döva eller personer med hörselnedsättning att tolka vid olika situationer i deras vardag. 

Du kan även läsa en teckenspråksutbildning för speciallärare eller gå en teckenspråkslärarutbildning. Då kan du arbeta som teckenspråkslärare, något som det råder stor brist på idag. Utöver att arbeta som tolk eller speciallärare finns det flera andra yrken där kunskaper inom svenskt teckenspråk ses som en stark fördel. Till exempel kan dina kunskaper från en grundkurs i teckenspråk komma till användning om du arbetar inom något av dessa yrken: 

  • Hörselassistent
  • Hemtjänst
  • Personlig assistent
  • Läraryrket
  • Audionom

Vad behöver jag ha för förkunskaper för att lära mig teckenspråk?

Beroende på vilken typ av teckenspråksutbildning du vill läsa finns det olika krav på förkunskaper. Vill du till exempel läsa en teckenspråkskurs på universitetet behöver du ha grundläggande behörighet. Vill du däremot läsa ett helt kandidatprogram krävs det ofta mer förkunskaper. De flesta utbildningarna på folkhögskola kräver att du har fyllt 18 år. Om du vill lära dig svenskt teckenspråk krävs det att du behärskar det svenska språket. 

Bra egenskaper att ha om du vill arbeta med teckenspråk

Om du i framtiden vill arbeta med teckenspråk, som till exempel teckenspråkstolk, kan det vara bra om du är flexibel, stresstålig och har lätt för att samarbeta med andra. Detta eftersom du ofta arbetar väldigt nära personerna som du tolkar åt. Om du gillar att arbeta med människor och brinner för kommunikation kommer det underlätta för dig, både med dina studier och ditt arbete. Glöm inte att du som vill arbeta som teckenspråkstolk själv måste ha fullgod hörsel.