Utbildningar inom lingvistik och språkvetenskap

Lingvistik är vetenskapen om språkets roll i samhället. Är du intresserad av att lära dig hur olika språk är uppbyggda, hur de ändras med tiden och hur man använder språk på olika platser? Då är en utbildning inom lingvistik och språkvetenskap något för dig!
Visar 1-20 av 51 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 51 träffar
1
2
3

Lingvistik och språkutbildning

Är du intresserad av språk och kultur? Kan du flera språk eller är du helt enkelt intresserad av att lära dig mer om språkets uppbyggnad? Då skulle kanske en utbildning inom lingvistik och språkvetenskap passa dig! En utbildning inom lingvistik och språkvetenskap innebär att du får chansen att utöka dina språkkunskaper då du bland annat får en uttökad förståelse för hur språket har påverkat samhället, historien och kulturen runt om i hela världen. Utbildningarna varierar i längd och intensitet men ger dig kunskaperna som krävs för arbeten som involverar språkundervisning, internationella affärer, forskning eller bara de användbara kunskaper som kan användas i vardagslivet. På grund av att utbildningarna har så spridda inriktningar finns det någonting för alla inom språket att ta del av. Språk kan låsa upp möjligheter, upplevelser och kulturer som du inte visste fanns.

Varför lingvistik och språkutbildning?

Det finns många anledningar att ta del av lingvistik och de moderna men även historiska språken. Språk är byggstenar för samhället och anledningen bakom de första civilisationerna. Språk kan inte bara lära oss mer av våran historia men även vårt moderna samhälle. Lingvistik uppskattas inom en rad av yrken såsom internationella arbeten, översättning och IT. På grund av att internationella föreningar blir fler och fler, och att dessa spelar större och större roll i samhällets funktioner så är framtidsutsikterna bra. Utbildningen och det du lär dig kan även anpassas till dina intressen och andra arbeten.

Olika typer av lingvistik- och språkutbildningar

Beroende på hur du vill använda dina kunskaper inom lingvistik och språk så kan du anpassa din utbildning genom de olika inriktningarna. De olika inriktningarna kan vara ett visst språk, en grundkurs, en mer avancerad fortsättningskurs, historia, eller semantik. De olika jobben ger dig kunskaper som kan användas i vardagslivet eller ditt nuvarande arbete men även för framtida arbeten som har ett fokus på den inriktningen du studerade. Vissa kurser finns att läsa på distans för de som bor långt bort från en fysisk kurs. Utbildningarna behöver inte nödvändigtvis skaffa dig ett arbete utan snarare ge dig kunskap för livet. För yrken som kräver vidare studier så kan du studera på universistetsnivå eller läsa vidare på Komvux inom det ämnet och den inriktningen som krävs. Trots att studierna inte kan skaffa dig alla arbeten så finns det många vägar till ett yrke och desto fler kunskaper, desto bättre. Se kurserna ovan för att se vilken kurs som passar just dig!

Yrken inom lingvistik och språkutbildningar

Det finns många yrken som har användning av språkliga kunskaper. IT-sektorn samt utrikespolitik kräver inte bara respektive universitetstudier men även språkkunskaper. Dessutom så finns det flera läraryrken som grundar sig i olika språks historia, uppbyggnad och inflytande. Aktuell forskning samt översättning är yrken som också är influerade av lingvistik. Ett annat exempel är lingvister som har möjligheter till ett yrke inom flera olika sektorer. Då internationella förhållanden spelar en allt större och större roll i dagens samhälle så är framtidsutsikterna positiva för yrken som kräver lingvistik och språk.

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv