Installationselektriker
-
Komvux
-
2 år
-
109 725 SEK
-
Distans
Komvuxarbete naturvetenskap och teknik
-
Enskilda kurser
-
10 veckor
-
Distans
Komvuxarbete inom studieområdet naturvetenskap/teknik
-
Komvux
-
Distans
Teknik för lärare
-
Fristående kurser (grundnivå)
-
Vår 2025
-
Distans
Tekniker tunga maskiner och fordon
-
Yrkeshögskola
-
Distans med träffar
3D-teknik
-
Program (grundnivå)
-
Höst 2025
-
Klassrum
Tekniker i hållbara verkstadsmiljöer
-
Yrkeshögskola
-
1 år
-
Distans med träffar
Tekniker - Intelligent Industry & Warehouse
-
Yrkeshögskola
-
86 veckor
-
Klassrum
Tekniker inom Industri 4.0 A1N
-
Fristående kurser (avancerad nivå)
-
Distans
Civilingenjör i marin teknik
-
Högskola / Universitet
-
Klassrum
Naturorienterande ämnen och teknik för grundlärare, åk 4-6
-
Fristående kurser (grundnivå)
-
Klassrum, Distans
CNC-teknik
-
Fristående kurser (grundnivå)
-
Distans
Interaktiv teknik inom digital humaniora
-
Fristående kurser (avancerad nivå)
-
Vår 2025
-
Distans
Konstruktion för tekniker
-
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
-
Distans
Underhållsteknik för tekniker G1F
-
Fristående kurser (grundnivå)
-
Klassrum
Robot och automationsprogrammerare
-
Yrkeshögskola
-
Distans med träffar
Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning teknik, masterprogram
-
Program (avancerad nivå)
-
Höst 2025
-
Klassrum
Elnätsspecialist inom ställverk- och transformatorteknik
-
Yrkeshögskola
-
Distans med träffar
Jobba med att utveckla samhället
Ordet teknik kommer ursprungligen från grekiskan och betyder "konst", "skicklighet" eller "hantverk" och innebär att man jobbar med att utveckla metoder för att minska fysisk och psykisk belastning samt öka levnadsstandarden. Detta görs genom att man drar nytta av och omvandlar naturens resurser till processer, anläggningar och produkter. “Teknik” har också blivit ett ord för maskineri och datorer som underlättar många av dessa processer inom branscher som till exempel jordbruket eller informationshantering där stora maskiner underlättar jordbruksarbetet och datorer hanterar information tusentals gånger snabbare än människan kan göra.
Vi har delat in kategorin teknik i 21 olika underkategorier för att underlätta för dig att hitta rätt inriktning. Här nedan kan du läsa mer om några av de vanligaste inriktningarna!
Information- och kommunikationsteknik
Utbildningar inom informationsteknik och kommunikationsteknik handlar om att behandla, överföra och presentera information. Här är användarperspektivet och kommunikationen mellan människor viktigt. Fokus ligger på internet, interaktionsdesign och säkerhet, men även människans förutsättningar, behov och möjligheter. Du utbildas i att arbeta med, delta i och leda teknikutvecklingen i dagens informationssamhälle.
Elektroteknik
Det främsta målet med en utbildning i elektroteknik är att öka din kompetens i analys och syntes av elektrotekniska system. Det kan handla om allt från de minsta elektroniska komponenterna i smartphones och datorer till generering och användning av elkraft. I utbildningarna ingår teoretisk kunskap i matematik och fysik samt träning i att mäta, konstruera och programmera.
Datateknik
Du får kunskap inom algoritmer och programutveckling. Genom att analysera stora mängder av data och information kan vi lära oss massor kring människan, samhället och exempelvis vårt klimat. Genom olika inriktningar får du kompetens inom områden som Internet Of Things, AI, datasäkerhet, sociala medier och hållbara datorbaserade lösningar. Du får även utveckla dina empatiska och kommunikativa förmågor. En blandning av teori och praktik ger dig svaret på varför datateknik är ett viktigt element i vår hållbara utveckling, hur vi kan använda datorer så de hör nytta eller utveckla digitala lösningar för att ersätta gammal teknologi som drar för mycket energi.
Byggnadsteknik
Ämnet fokuserar till stor del på hållbar samhällsutveckling, däribland ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Efter en utbildning i byggnadsteknik har du möjlighet att arbeta som till exempel konstruktör eller att gå in som arbetsledare på byggplatsen. Byggnadsteknik passar perfekt för dig som är intresserad av kopplingarna mellan klimat och hållbar samhällsutveckling.
Industri och produktion
Målet med utbildningar inom industri och produktionsteknik är att effektivisera produktioner. Att korta ned omställnings- och ledtider, sänka risken för fel i produkten och göra den mer flexibel samt mindre tidskrävande. Du får lära dig om den industriella tillverkningsprocessen, att bearbeta material och hur du kvalitetssäkrar det. Samtidigt som du får lära dig hur produktionen och tekniken påverkar människan är.
Flera olika utbildningstyper
Du kan välja mellan att läsa enstaka kurser inom ämnen som datorkommunikation, designteknik eller miljö- och energikunskap. Annars kan du läsa på högskolan eller universitet på grundnivå, kandidat, för att sedan kunna välja även avancerad nivå, master och magister. Om du söker en utbildning som tar dig rakt ut i yrkeslivet kan du också välja att gå en yrkesutbildning på en yrkeshögskola. För dig som vill läsa upp betygen med en teknikkurs kan du välja komvuxkurser!
Vad kan jag jobba med när jag gått en teknikutbildning?
Efter en utbildning i teknik finns det massvis med möjligheter på arbetsmarknaden. Du kan jobba som olika typer av ingenjör, beroende på vilken inriktning du valt, så som elektroingenjör och civilingenjör. Du kan också jobba forskare, datatekniker, programmerare, produktionsutvecklare, eller projektledare. Ta chansen och utbilda dig inom ett hett yrkesområde med oändliga ämnesområden och möjligheter!