Receptarieprogrammet

Vill du hjälpa människor till en bättre hälsa och en friskare vardag? Låter läkemedelsrådgivning intressant? Då är receptarieprogrammet något för dig! I Sverige finns det över 1400 apotek och framtidsutsikterna är ljusa.
Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Hur vet jag att receptarieprogrammet är rätt utbildning för mig?

Är du en person som tycker om människor och är intresserad av att lära dig om läkemedel och dess funktion? Då passar receptarieprogrammet dig!
För att kunna jobba som receptarie är det viktigt att du är att du är noggrann, självständig, kommunikativ och kan samarbeta.

Behörighet till receptarieprogrammet 

För att vara behörig till programmet behöver du ha grundläggande behörighet samt särskild behörighet, vilket innebär minst godkänt i matematik 4, biologi 2, fysik 1a/1b+1b2 och kemi 2.

Var kan jag studera receptarieprogrammet?

Receptarieprogrammet är ett treårigt kandidatprogram som du kan studera på universitet och högskolor runt om i Sverige. Det finns även möjlighet att studera programmet på distans.

Vad får jag lära mig under utbildningen till receptarie?

Under utbildningens gång kommer du bland annat att lära dig om läkemedel, läkemedelsrådgivning och om människors hälsa. Du kommer att läsa ämnen som till exempel kemi, fysiologi och biologi m.m. Under studietiden ingår en praktikperiod, vilket är ett roligt och givande sätt för dig att sätta dina nyvunna kunskaper på prov!

Vad är skillnaden mellan en apotekare, receptarie och farmaceut?

Farmaceut är samlingsordet för både receptarier och apotekare. Du som väljer att studera receptarieprogrammet kommer att studera i tre år (180 hp). Skillnaden mellan apotekarprogrammet och receptarieprogrammet är framförallt längden på utbildningen då apotekarprogrammet är fem år. 

Vad kan jag jobba med efter utbildningen?

Som receptarie finns det många valmöjligheter. Det finns bland annat flera aktörer på apoteksmarknaden - fem stora kedjor, tre e-handelsaktörer och flera som driver eget apotek. I Sverige finns det  idag över 1400 öppenvårdsapotek, ett tiotal internetapotek och över 30 sjukhusapotek. På apotek arbetar en receptarie bland annat med läkemedelsrådgivning, alltså att informera om hur läkemedel ska användas och varför en del läkemedel fungerar bättre än andra samt vad den ger för effekt. För att arbeta som receptarie på apotek behöver du ansöka om legitimation hos socialstyrelsen efter avslutad utbildning.

Du kan också arbeta med tillverkning av läkemedel, antingen på sjukhusapotek eller i läkemedelsindustrin. I läkemedelsindustrin och på Läkemedelsverket kan du också arbeta med att kontrollera läkemedel innan de kommer ut på marknaden. Du kan även arbeta inom kemi och livsmedelsindustrin eller på myndigheter.

Som du märker finns det många vägar att gå och framtidsutsikterna är ljusa. Framtiden är i dina händer!

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv