Visa allastudier.se som: Mobil

Verktygsteknik

Campus Värnamo
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Värnamo
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: Löpande - Värnamo

Verktygsteknik

Utbildningen Verktygsteknik ger dig de kunskaper du behöver för att arbeta med konstruktion, bearbetning och underhåll av verktyg inom industrin. Som modern verktygstekniker är du med från början till slut i utvecklingen och tillverkningen av ett nytt verktyg, från ritning eller datorfil till färdig produkt eller så arbetar du med reparation och underhåll av verktyg. 

Du behöver goda IT-kunskaper, kunskap om material och bearbetning samt kunskaper om miljö, hållbarhet och kvalitetsarbete

BRISTYRKE
Efter avslutad utbildning kan du söka jobb som verktygstekniker eller verktygsmakare. Båda är idag stora bristyrken och det finns ett mycket stort anställningsbehov inom tillverkningsindustrin.

MODERN TEKNIK
I utbildningen kommer du att lära dig mer om hur modern teknik används för att bidra till ökad produktivitet vid verktygstillverkning och verktysunderhåll. Du bygger upp din kompetens i att utforma underlag, ritningar och CNC-pro-gram för tillverkning och reparation av verktyg utifrån kravspecifikation. Du får också lära dig om digitaliseringens möjligheter, projektmetodik, produktionsekonomi samt kvalitet- och miljöstyrning.

Som verktygstekniker arbetar du ofta i team och under ut-bildningen utmanas du att utveckla din samarbetsförmåga och anställbarhet. Du uppmuntras att arbeta lösningsfokuserat och ta eget ansvar. Du får också kunskap och förståelse för gruppdynamikens betydelse för ett projekts resultat.

Under utbildningen får du även lära dig att behärska dator-stöd vid konstruktion och programmering i CAD/CAM samt utveckla dina kunskaper för att kunna välja rätt metoder och material vid underhåll, reparationer och tillverkning av verktyg.

UTBILDNINGENS UPPLÄGG
Utbildningen genomförs på Campus Värnamo, samt i verkstadsmiljö. Under kurserna Lärande i arbete, LIA, får du möjlighet att arbeta med skarpa projekt på företagen. Studiebesök, gästföreläsningar och projekt i andra kurser ger också en tydlig koppling till yrkesrollen och möjlighet att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken.

Det innebär också en möjlighet till direktkontakt med arbetsgivare och branschfolk och en god insikt i ditt framtida arbete redan under utbildningens gång.

Jönköping University, Tekniska Högskolan som är utbildningens huvudman, har i nära samarbete med företagen i regionen tagit fram utbildningens innehåll så att den direkt svarar mot branschens kunskapsbehov.

KURSER 

 • Verktygskunskap 1 – 25 Yhp
 • Mätning och kvalitet 1 – 25 Yhp
 • Verktygskonstruktion för yrkesrollen – 30 Yhp
 • LIA 1 – 20 Yhp
 • Maskinkunskap 1 – 20 Yhp
 • Mätning och Kvalitet 2 – 20 Yhp
 • Materiallära – 20 Yhp
 • LIA 2 – 40 Yhp
 • Verktygskunskap 2 – 20 Yhp
 • Maskinkunskap 2 – 20 Yhp
 • Verktygskunskap 3 – 20 Yhp
 • Examensarbete – 20 Yhp
 • LIA 3 – 20 Yhp

KOSTNADER 
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiestöd från CSN.

Förkunskaper

Följande kurser från gymnasieskolan eller motsvarande: Sv 1, En 5, Ma 1a eller Sv A, En A, Ma A samt Produktionskunskap 1 eller Industriell produktion A, Produktionsutrustning 1 eller Produktionsutrustning A.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen Verktygsteknik

Campus Värnamo

Campus Värnamo

Campus Värnamo - "Get to work"Vill du studera på en skola med god gemenskap, stark förankring hos arbetsgivarna och som rustar dig för arbetslivet? Välj Campus Värnamo - här är det nära mellan student och personal och fokus ligger på...


Läs mer om Campus Värnamo och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Verktygsteknik
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Gör en intresseanmälan

För att beställa information om Verktygsteknik, fyll i följande uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön