Personalvetarprogrammet

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Göteborg
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2024 - Göteborg

Personalvetarprogrammet

Personalvetarprogrammet är det naturliga utbildningsvalet för dig som är intresserad av arbete med personal- och organisationsfrågor. Det är en bred beteende- och samhällsvetenskaplig utbildning som förbereder dig för ett spännande och kvalificerat personalarbete inom såväl näringsliv som offentlig förvaltning. De anställdas kompetens och engagemang är idag helt avgörande för en organisations framgång. Personalfrågor har med andra ord blivit en viktig strategisk resursfråga som behandlas på en ledningsnivå där personalchefen ofta också har en självklar roll.

Att personalen tillskrivs en strategisk betydelse medför att du som personalvetare får möjlighet att arbeta med en rad intressanta men ändå olika organisations- och personalutvecklande uppgifter efter studierna. Programmet ger dig de gedigna och breda kunskaper i beteende- och samhällsvetenskap som krävs för att utveckla och arbeta operativt med strategiska personalfrågor, organisationsspecifika frågor och personalsociala frågor. Det kan t ex handla om ledarskap, utvecklingsarbete, arbetsrätt, resursplanering, personalekonomi, organisationskultur, kompetensutveckling, rekrytering, jämställdhetsfrågor och arbetsmiljö.

Utbildningsprogrammet omfattas av 16 kurser:

År 1: Samhälle, arbete och organisation, 15 hp, Grupper i arbetslivet, 7,5 hp, Individer i arbetslivet, 7,5 hp, Lärande- och kompetensutveckling, 15 hp, Företags- och personalekonomi, 15 hp.

År 2: Juridik, särskilt arbetsrätt, 15 hp, Arbetsmiljörätt, 7,5 hp, Arbetsmiljöarbete, 7,5 hp, Rekrytering och omställning, 15 hp, Vetenskapsteori och metod, 15 hp.

År 3: Personalarbetets innehåll och metoder, 15 hp, Kommunikation och konflikt, 7,5 hp, Ledarskap och medarbetarskap, 7,5 hp, Förändringsarbete 7,5 hp, Globalisering och organisering, 7,5 hp, Examensarbete, 15 hp.

Programmet erbjuder akademiska kunskaper och färdigheter som behövs för att utveckla ett både analytiskt och praktiskt förhållningssätt till centrala utmaningar inom det personalvetenskapliga området. Utbildningen bygger på varierade undervisningsformer och är baserad på forskning som ger dig tillgång till aktuella kunskaper om områden som t.ex. ledarskap, organisation, kompetensförsörjning, arbetsrättsliga förändringar. Samtidigt finns också en nära koppling till yrkeslivet. Gästföreläsningar, mentorer och olika utåtriktade aktiviteter är återkommande inslag i utbildningens olika kurser. Efter examen har du möjlighet att söka till olika fristående kurser samt längre utbildningar på avancerad nivå inom de ämnen som programmet bygger på. Exempel på sådana utbildningar vid Göteborgs Universitet är Masters Programme in Strategic Human Resource Management and Labour Relations 120hp, Masterprogram i sociologi 120hp, Arbetsvetenskap, magisterprogram 60hp, Masters Programme in European Studies 120hp, Masters Programme in International Administration and Global Governance 120hp, Masterprogram i offentlig förvaltning 120hp. Flera av dessa utbildningar är forskningsförberedande och har vid nationella utvärderingar fått mycket goda omdömen. Det finns även möjlighet till praktiktermin inom de praktikkurser som erbjuds

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Personalvetarprogrammet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön