
Installationselektriker
Om utbildningen Installationselektriker
Som installationselektriker drar du ledningar i nya bostäder, kontor, köpcentra och liknande. Du kan också arbeta med ombyggnation och renoveringar av befintliga hus. Det är ett rörligt och varierande arbete som kan ske både på höga höjder och i trånga utrymmen.
Utbildningen till installationselektriker tar 64 till 66 veckor och passar dig som gillar att jobba med händerna och vill ha ett rörligt jobb. Du gillar även matematik och problemlösning. Vi varvar teori med praktiska moment så att du får en bra grund inom el och installation.
Arbetsplatsförlagt lärande
Under utbildningen kommer du vara ute på en arbetsplats om få testa på yrket. Du får då värdefull erfarenhet och kan dessutom knyta viktiga kontakter för framtida jobb. Det kan i många fall leda till jobb direkt efter avslutad utbildning. Yrket är hett på arbetsmarknaden och det återspeglar sig även i lönen.
Efter utbildningen kan du söka ECY-certifikat
Efter utbildningen och genomförd lärlingstid kan du söka ECY-certifikat. Kravet för certifikat är 1500 gymnasiepoäng enligt ECY. För att kunna ta certifikatet behöver du:
- Kunskaper motsvarande Svenska/Svenska som andraspråk A eller 1, Matematik A eller 1 och Engelska A eller 5
- Intyg i skötselföreskrifter
- 1600 timmar verifierad yrkespraktik.
Ansökan och behörighet
Utbildningen passar dig som:
- är minst 20 år (eller 19 om du fyller 20 samma år som utbildningen startar)
- gått ut grundskolan eller motsvarande
- intresserad av matematik och problemlösning
- gillar att jobba med händerna och vill ha ett rörligt jobb.
Om du redan har viss kunskap och kompetens i yrket som elektriker gör vi en bedömning för att se om du kan hoppa över vissa delar av utbildningen. Detta kallas validering. Utbildningen kan då bli kortare för dig.
Så söker du en komvuxutbildning
- Ansök till komvux via din kommun.
- Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
- När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.
Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan.
Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den
Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.
Kostnader
Utbildning med CSN
Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.
Efter utbildningen
När du avslutat utbildningen installationselektriker kan ditt framtida arbete vara inom installation och nyproduktion, industri och underhåll, tjänsteföretag eller larm och säkerhet. Efter utbildningen och efter genomförd lärlingstid kan du söka elektrikercertifikat. På Lernia i Stockholm är vi ETG-partners där lärlingsutbildningen är integrerad i dina studier.
Som elektriker kan du till exempel jobba hos:
- elinstallatörer
- byggföretag
- fastighetsägare
- larmföretag
- it-företag
- tjänsteföretag inom antenn och kabel-tv
- industriföretag
Lernia Komvux

Vi bygger människor - människor bygger framtiden!
På Lernia arbetar vi med att matcha människors unika kompetens, talang och potential med Sveriges arbetsgivares behov av arbetskraft. Hos oss kan du utbilda dig till ett nytt yrke, komplettera och validera tidigare studier eller fördjupa dina kunskaper inom ett...
Gör en intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Lernia Komvux
Det finns inga recensioner för Installationselektriker
För att få mer information om utbildningen Installationselektriker från Lernia Komvux, fyll i dina uppgifter:
Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?
Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.