Visa allastudier.se som: Mobil

Restaurangbiträde med språkstöd - (kurspaket)

Vuxenutbildning Göteborg Stad
Sammanfattning
Komvux
Stockholm
Klassrum
Startdatum: Löpande - Stockholm

Restaurangbiträde med språkstöd - (kurspaket)

Denna utbildning anordnas via GRvux!
Läs mer om yrkesutbildningen på: www.grvux.se 
Ansökan gör du via länken: GRvux

"Jag vill ha ett jobb med variation där jag får träffa mycket människor i olika situationer. Dessutom är det stor chans att få jobb och goda utvecklingsmöjligheter."
Elev på Restaurangbiträdesutbildningen

Förkunskapskrav
Utbildningen är avsedd för dig som Iäser, har läst SFI eller har motsvarande kunskaper i svenska och vill kombinera svenskastudier med en yrkesutbildning. Personliga intervjuer genomförs innan beslut om antagning.

Studieform
Heltid, gruppundervisning i skolan, APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår.

Utbildningen är för dig
som vill arbeta som restaurangbiträde inom den privata restaurangnäringen, ett omväxlande arbete i köks- och matsalsmiljö. Du kan till exempel arbeta på café, restauranger, snabbmatsställen, hotell och konferens eller på fartyg. Ett arbete som restaurangbiträde kan vara ett första steg på vägen till andra spännade yrken inom branschen så som kock, konferensvärd, hovmästare etc. Besöksnäringen med inriktning restaurang och hotell är en bransch som kommer växa ännu mer de närmaste åren och efterfrågan på utbildad arbetskraft i och runt Göteborg är mycket stor.

I den här utbildningen kombinerar du yrkesstudier med svenska (SFI eller svenska som andraspråk grund, samt yrkessvenska). Du läser alltså yrkeskurser samtidigt som du läser SFI eller SVA och yrkessvenska. Du som söker måste därför ha behov av språkstöd i sfi eller svenska som andraspråk grund för att kunna bli antagen till utbildningen.
Utbildningens innehåll.

För det serviceinriktade kundnära arbetet i en restaurang och för att kunna utveckla kunskaper och förmågor inom grundläggande servering, service och kassaarbete så kommer du att läsa en delkurs av servering 1 med fokus på praktiskt matsals-och kassaarbete.

För att du ska lära dig enklare matlagning och för att kunna tillgodose behovet av kompetens i kök och disk läser du kurserna matlagning 1 och matlagning 2 inklusive livsmedelshygien med fokus på att grundläggande lära dig att organisera för yrkesmässig matlagning inom restaurang.
Vidare lär du dig att använda och rengöra vanligt förekommande maskiner och utrustning i ett kök.
I kurserna arbetar vi mycket praktiskt och verklighetsbaserat i våra metodklassrum med det hantverk som kännetecknar arbetet i ett kök och i matsal. Teoretiska inslag förekommer.

Skolan har sedan länge mycket goda och etablerade kontakter med branschen och du genomför de arbetsplatsförlagda delarna på en restaurang eller inom hotell. Både det serviceinriktade kundnära arbetet och kassarbete, samt enklare matlagning, disk och plock tränas under handledares ledning på arbetsplatsen.
Utbildningen är ca 30 veckor.

Utbildningen leder till
Utbildningen är för dig som vill arbeta som restaurangbiträde, ett omväxlande arbete i köks- och matsalsmiljö. Du kan till exempel arbeta på café, restauranger, snabbmatsställen, hotell och konferens eller på fartyg.

Vanliga arbetsuppgifter för ett restaurangbiträde kan till exempel vara att ta emot betalning i kassa, portionera upp mat, servera gäster och att plocka bort disk från borden. Det kan ingå att plocka in varor som levereras. Ett restaurangbiträde kan också assistera kockarna genom att ta fram och förbereda maten, till exempel genom att skölja, skala och hacka grönsaker, innan den tillagas i köket. Ibland kan du själv ansvara för att laga enklare rätter, grilla, göra smörgåsar eller brygga kaffe. Ett restaurangbiträde kan även ha hand om bufféer av olika slag, så som frukost, sallad etc. På snabbmatsrestaurangerna kan arbetet handla om att tillaga hela måltiden. Att städa och diska ingår också i arbetsuppgifterna.

Utbildningen tillsammans med godkänt betyg i SFI D ger behörighet att söka vidare till Storkökskock komplettering (påbyggnad) 550-650p. För att läsa vidare till Restaurangkock krävs godkänt betyg i svenska som andraspråk grund.

Viktig information
En del arbetsgivare kräver att du kan visa utdrag ur belastningsregistret innan APL eller anställning.

Studiebesök
Öppet hus på Studium Restaurang Skånegatan 26 april kl. 10-12. Du kan även mejla info.skanegatan@educ.goteborg.se om du är intresserad av att göra studiebesök på skolan.

Kostnader för eleven
Du betalar 1400 kronor för visst material inklusive kurslitteratur. Kostnad för arbetskläder tillkommer, ca 1000 kr.

Informationsmöte
Du som kan bli aktuell för utbildningen kallas till en obligatorisk intervju innan antagning där du får veta mer om utbildningen.

Kurs- och antagningsbesked
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.   

APL (arbetsplatsförlagt lärande)
Det ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. När du gör APL följer du din handledares arbetstider. Det kan betyda att din APL börjar tidigt på morgonen, eller att du gör APL på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din APL plats.

APL-perioder
Minst 5 veckor APL ingår i utbildningen

Plats för utbildningen
Göteborg, Skånegatan 20

Utbildningsanordnare
Studium

Ansvarig vuxenutbildning
Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad

Studieperioder
Utbildningen är 32 veckor
Period 1, 18 veckor: 2018-08-27--2018-12-28
Period 2, 14 veckor: 2018-12-31--2019-04-05 Delkurser

 • Svenska som andraspråk, nationell delkurs 1
 • Svenska som andraspråk, nationell delkurs 2
 • Svenska som andraspråk, nationell delkurs 3
 • Svenska som andraspråk, nationell delkurs 4
 • Orienteringskurs på gymnasial nivå för studieplanering
 • Orienteringskurs på gymnasial nivå för studieteknik
 • Orienteringskurs för gymnasial nivå för Ämnesintroduktion
 • Orienteringskurs på gymnasial nivå för modersmål/studiehandledning
 • Orienteringskurs på gymnasial nivå för yrkessvenska
 • Matlagning 1
 • Matlagning 2
 • Servering 1
 • Utbildning i svenska för invandrare kurs C
 • Utbildning i svenska för invandrare kurs C
 • Utbildning i svenska för invandrare kurs C
 • Utbildning i svenska för invandrare kurs D
 • Utbildning i svenska för invandrare kurs D
 • Utbildning i svenska för invandrare kurs D
 • Svenska som andraspråk 1

Förkunskaper

Utbildningen är avsedd för dig som Iäser, har läst SFI eller har motsvarande kunskaper i svenska och vill kombinera svenskastudier med en yrkesutbildning. Personliga intervjuer genomförs innan beslut om antagning.

Vuxenutbildning Göteborg Stad

På komvux kan du slutföra dina grundskole- eller gymnasiestudier eller gå en gymnasial vuxenutbildning. Du har rätt att läsa på komvux från och med andra kalenderhalvåret det år du fyller 20 år. Har du däremot en examen, ett studiebevis eller...


Läs mer om Vuxenutbildning Göteborg Stad och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Vuxenutbildning Göteborg Stad

Recensioner

Det finns inga recensioner för Restaurangbiträde med språkstöd - (kurspaket)

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: