08 okt 2021

Lyckas efter Komvux trots nya regler

Konkurrensen hårdnar i kampen om högskoleplatserna. Med årets nya antagningsregler till högskolan hamnar många studenter från Komvux i en ansökningslabyrint. AllaStudiers expert Ingmar Andersson hjälper dig.

– Reglerna är så fruktansvärt krångliga, det är många arga över. Det är ju nästan omöjligt för en "vanlig" student att sätta sig in i dem, och då blir det också många missuppfattningar, säger Ingmar Andersson, studievägledare på Komvux.

För den som avslutat sina studier innan 1 januari 2010 har urvalsreglerna till högskolan blivit extra komplicerade. I dag finns två antagningsgrupper – de med slutbetyg från gymnasiet eller Komvux, och de med kompletterade betyg från Komvux.

– Man kan ha toppbetyg men sakna exempelvis en kurs i matematik för att bli sjuksköterska, säger Ingmar. För att komma in måste man läsa in en mattekurs, och därefter är man automatiskt i kompletteringsgruppen med hårdare konkurrens.

Ingmar har mött många besvikna personer med höga betyg som inte ens har en teoretisk chans att ta sig in på de mest prestigefyllda utbildningarna. Men han påpekar att det finns hopp.

– Läs först in det som fattas för att bli behörig. Fråga dig sedan om ditt snittbetyg är tillräckligt bra för att passera i urvalet.

Behöver du höja betyget ytterligare föreslår Ingmar att du kollar dina meritpoäng. Har du fått 2,5 meritpoäng? Annars kan du läsa högre kurser för att få åtminstone betyget G. Titta också på möjligheten att utbyteskomplettera redan lästa kurser. Börja med kurser där du har IG, därefter kurser med G och sist VG.

– Det är oftast lättare att höja betyget i A-kurser, särskilt om jag redan läst kurser på högre nivå i ämnet. Gör högskoleprovet för att få en extra urvalsgrupp att konkurrera i.

Så lyckas du:

  • Välj tillvalskurser på gymnasiet så att du slipper komplettera i efterhand.
  • Komvux är ändå en jättemöjlighet. Och om 2/3 av kurserna är lästa där hamnar du i direktgruppen.
  • Om du vill höja betygen på Komvux ger det mest om du läser högre kurser i matte, engelska och andra främmande språk.
  • Gör högskoleprovet redan under gymnasietiden. Flera gånger!
  • Att gå på folkhögskola är ett sätt att bli prövad i ännu en kvotgrupp.
  • Du som har utländska gymnasiebetyg kan kostnadsfritt få dem värderade av VHS.
  • Om du är lite äldre kan du åberopa reell kompetens.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Lär dig utveckla egna applikationer

Designskolan Hyper Island har startat en ny utbildning för utveckling av applikationer till mobiltelefoner. Den nya marknaden har fantastiska affärsmöjligheter. –  Det kommer att vara helt avgörande för branschen att det utbildas nya förmågor som besitter kunskaper om hur man utvecklar mobila applikationer, säger Charlotte Sundåker, marknadschef på Hyper Island.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga och bli eftertraktad

Vill du säkra ett framtidsjobb utan att behöva gå en lång universitetsutbildning? Det finns platser på YH-utbildningar redan i höst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-18

Komvux på distans, individanpassad utbildning

Lisa studerar på distans på NTI-skolan. Det finns över 250 kurser att välja mellan, man kan välja studietakt själv och det är CSN-berättigat. Här är Lisas tankar om studierna på distans!

Läs mer