Vill du säkra ett framtidsjobb utan att behöva gå en lång universitetsutbildning? Då kanske en yrkesutbildning inom teknik, bygg eller transport kan passa. Har du tur kan det finnas platser kvar på någon kurs redan i höst.
– Många bristyrken kräver ju högskoleutbildning. Men det finns många olika vägar in i jobb för den som inte vill läsa på högskolan, säger Tommy Olsson på Arbetsförmedlingens analysavdelning.
Buss- eller lastbilschaufför, betongarbetare eller plåtslagare. Det är några av Arbetsförmedlingens exempel på yrken där det råder brist på personal, men där det inte krävs någon högskoleutbildning. I stället kan man gå en utbildning på Komvux, vara lärling på ett företag eller gå en yrkeshögskoleutbildning och på det sättet bli ett hett villebråd på arbetsmarknaden.
En titt på listan antyder att många av bristyrkena med kortare utbildningsvägar än högskola är traditionellt manliga yrken. Ett exempel är lastbilsbranschen. Bara under det närmaste halvåret behövs 4 000 lastbilschaufförer.
– Vi tillhör ju en av få branscher som kan lova Arbetsförmedlingen att vi kan ge i stort sett alla som utbildas ett jobb, säger Bill Rehn, vd på TYA, samarbetsorgan för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom transportsektorn.
Bill Rehn önskar att fler kvinnor sökte sig till lastbilsföraryrket. I dag är bara cirka fyra procent kvinnor, och på utbildningarna är det sju procent. Detta trots att kvinnliga lastbilschaufförer är populära bland arbetsgivarna.
Arbetsförmedlingen har för TT:s räkning listat några olika utbildningsvägar till bristyrken som inte kräver högskoleutbildning.
Många finns som gymnasieutbildningar. I vissa fall kan kommunen erbjuda platser inom Komvux och i vissa fall finns yrkeshögskoleutbildning.
En alternativ ingång kan vara att börja som företagslärling. Då utbildas man inom företaget och går vissa teoretiska kurser vid sidan om.
Byggnadsplåtslagare Gymnasiet / Komvux / Företagslärling
Lastbilsmekaniker Gymnasiet / Komvux
Betongarbetare Gymnasiet / Komvux / Företagslärling
Styr- och reglertekniker / Automationstekniker Gymnasiet / Yrkeshögskola cirka 1–2 år
CNC-operatör Gymnasiet / Yrkeshögskola cirka 1–1,5 år
Trafiklärare Yrkeshögskola 1,5 år, måste ha haft körkort en viss tid
Lastbilsförare Gymnasiet / Komvux / samt körkort och yrkeskompetensbevis
Larmtekniker Gymnasiet / Yrkeshögskola
Bussförare Gymnasiet / Kommunal vuxenutbildning, samt körkort och yrkeskompetensbevis
VVS-montörer Gymnasiet / Yrkeshögskola / Företagslärling
Källa: Arbetsförmedlingen