Administrationsutbildningar

Vill du bli en nyckelperson på din framtida arbetsplats? Som administratör har du ofta ett varierande arbete och kan jobba med allt från att sammanställa data och skriva rapporter till att arrangera event och agera sambandscentral. Hitta din administrationsutbildning här!
Visar 1-20 av 63 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 63 träffar
1
2
3
4

Administrationsutbildning

Vad gör en administratör?

Rollen som administratör kan se helt olika ut på olika arbetsplatser, men generellt sett handlar det om att vara en person som assisterar chefer, kollegor eller hela avdelningar med service av olika slag. Kontakt med många människor – internt och externt - är ofta en central del i arbetet vilket kräver social kompetens såväl som känsla för service.

Det dagliga arbetet kan vara väldigt varierande och bestå av att vara behjälplig med att ta fram information ur olika system, hantera stora mängder data och skapa rapporter. Administratören är ofta den som har både kunskap och behörighet i olika system och datorprogram, vilket innebär att upplärning och felsökning kan vara en stor del av jobbet. Arbete med planering, drift och uppföljning av verksamheten är också vanligt förekommande.

Egenskaper

En duktig administratör är noggrann, strukturerad, tålmodig, serviceminded och lyhörd. Det är en stor fördel att ha sinne för detaljer och vara analytiskt lagd eftersom arbete med olika typer av data ofta förekommer på daglig basis.  

Vad kan du jobba med efter en administrationsutbildning?

Efter avklarad utbildning har du en väldigt öppen arbetsmarknad framför dig. Arbete med administration förekommer på alla företag i alla branscher vilket innebär att du i hög grad kan påverka vilken riktning din karriär bär av mot. Nedan hittar du några exempel på några yrken inom administration:

 • Administratör
 • IT-administratör
 • Socialadministratör
 • Vårdadministratör
 • Receptionist
 • Redovisningsassistent
 • HR-assistent
 • Personaladministratör

  Olika utbildningar

  Det finns många olika typer av administrationsutbildningar som inriktar sig på olika branscher, yrken och nivåer. Du kanske vill arbeta i en myndighet och behöver kunskap om offentlig verksamhet?  Eller vill du arbeta tekniskt och jobba som IT-administratör? 

  Utbildningarnas innehåll varierar mycket beroende på vilken inriktning och nivå du söker dig till. Du kan läsa en administrationsutbildning som är bred och generell eller en som är nischad mot en specifik roll. Utbildningar erbjuds på universitet och högskolor såväl som YH-institut, yrkesutbildningar och komvux.

  Källor:

  Saco

  Filtrera din sökning
  Jämför dina favoriter
  Jobb & Lön

  Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

  Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

  Till Jobb & Lön

  Testa dig själv

  Svårt att ta ett beslut?

  Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

  Testa dig själv