Lön och framtidsutsikter för Bagare och konditor
Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket ger ett omväxlande arbete.
Som bagare gör man ofta många olika sorters matbröd eller kaffebröd. Man väger man upp ingredienser, jäser degar och formar bröd och eller kakor som gräddas. En konditor bakar och tillverkar olika kakor, tårtor eller bakelser.
Arbetstider
Bagare och konditorer påAlternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning
Du som
Lönestatistik
-
31 100 SEK
-
29 900 SEK
-
32 300 SEK
-
31 100 SEK
-
29 900 SEK
-
32 300 SEK
-
26 800 SEK
-
27 100 SEK
-
28 000 SEK
-
28 300 SEK
-
28 500 SEK
-
29 600 SEK
-
30 300 SEK
-
31 100 SEK
-
3 SEK
-
2 SEK
Jobbutsikter för Bagare och konditor
Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara mycket liten konkurrens om jobben för bagare och konditorer under det närmaste året. På 5 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete kommer vara mycket stora.
*Källa: Arbetsförmedlingen 2023
Mycket goda jobbutsikter
Inom ett år
Mycket goda jobbutsikter
Inom fem år
Färdigheter som kan vara bra att ha
God fysik
Det förekommer tunga lyft av både bunkar och mjölpåsar och man står och går en stor del av arbetsdagen. Det kan fresta på knän, axlar och rygg, så det är viktigt att arbeta ergonomiskt.
Stresstålighet
Man behöver klara arbete som tidvis sker i högt tempo.
Simultanförmåga
Det är bra att klara att göra flera saker samtidigt. När degen blandas kan man t.ex. kunna göra limpor av en annan deg, eller hålla koll på bröden i jäs-skåpet och ugnen samtidigt som grädden vispas i kylen.
Organisationsförmåga
Som bagare och konditor behöver man kunna hålla reda på vad man har i frysen, i skafferiet och ute i butiken. Man bör även veta när råvaror beräknas ta slut så att man hinner beställa nytt.
Kreativ förmåga
Som bagare eller konditor ska man kunna skapa vackra bröd och bakverk utan att lägga ner allt för mycket tid och energi. Det är även bra att kunna variera bakverken genom att förändra utseende och smak.