Lön och framtidsutsikter för Bagare och konditor

Som bagare eller konditor arbetar man med att baka allt från matbröd till tårtor eller andra bakverk. Båda är kreativa yrken där känsla för både smak och färg och form är viktig. I grunden ligger kunskapen om råvarorna som används. Arbetet kan ske både med hjälp av maskiner och för hand. Det är bra att vara kreativ, men samtidigt vara stresstålig och ha god
Läs mer om Bagare och konditor

Idag arbetar de flesta både som bagare och konditorer, vilket ger ett omväxlande arbete.

Som bagare gör man ofta många olika sorters matbröd eller kaffebröd. Man väger man upp ingredienser, jäser degar och formar bröd och eller kakor som gräddas. En konditor bakar och tillverkar olika kakor, tårtor eller bakelser.

Arbetstider

Bagare och konditorer på
Läs mer om Bagare och konditor
Bagare arbetar på större bagerier som säljer sina bakverk till butiker, hotell och restauranger, och på bagerier och konditorier som har egen servering där kunderna kan sitta och fika. Bagerier och konditorier finns över hela landet.
Grundutbildning inom bageri/konditori i Sverige finns främst genom gymnasieskolan och val av bageriinriktning på Restaurang och Livsmedelsprogrammet.

Alternativa vägar till utbildning är via arbetsmarknadsutbildning eller vuxenutbildning. Kontakta din kommun för frågor om vuxenutbildning och Arbetsförmedlingen för frågor om arbetsmarknadsutbildning

Du som
Läs mer om Bagare och konditor
Medellön
31 100 SEK
i månaden
* Källa: Statistiska centralbyrån (SCB) 2023
Genomsnittslön för Bagare och konditor

Män tjänar 7% mer än kvinnor

  • 31 100 SEK
  • 29 900 SEK
  • 32 300 SEK
Medellön för kvinnor och män inom privat och offentlig sektor
Medellön för kvinnor inom privat och offentlig sektor
Medellön för män inom privat och offentlig sektor
  • 31 100 SEK
  • 29 900 SEK
  • 32 300 SEK
Historisk löneutveckling för Bagare och konditor

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 26 800 SEK
  • 27 100 SEK
  • 28 000 SEK
  • 28 300 SEK
  • 28 500 SEK
  • 29 600 SEK
  • 30 300 SEK
  • 31 100 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 3 SEK

Lönen för det här yrket har ökat över tid

  • 2 SEK

Jobbutsikter för Bagare och konditor

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara mycket liten konkurrens om jobben för bagare och konditorer under det närmaste året. På 5 års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete kommer vara mycket stora.

*Källa: Arbetsförmedlingen 2023

Mycket goda jobbutsikter

pointer

Inom ett år

Mycket goda jobbutsikter

pointer

Inom fem år

Färdigheter som kan vara bra att ha

God fysik

Det förekommer tunga lyft av både bunkar och mjölpåsar och man står och går en stor del av arbetsdagen. Det kan fresta på knän, axlar och rygg, så det är viktigt att arbeta ergonomiskt.

Stresstålighet

Man behöver klara arbete som tidvis sker i högt tempo.

Simultanförmåga

Det är bra att klara att göra flera saker samtidigt. När degen blandas kan man t.ex. kunna göra limpor av en annan deg, eller hålla koll på bröden i jäs-skåpet och ugnen samtidigt som grädden vispas i kylen.

Organisationsförmåga

Som bagare och konditor behöver man kunna hålla reda på vad man har i frysen, i skafferiet och ute i butiken. Man bör även veta när råvaror beräknas ta slut så att man hinner beställa nytt.

Kreativ förmåga

Som bagare eller konditor ska man kunna skapa vackra bröd och bakverk utan att lägga ner allt för mycket tid och energi. Det är även bra att kunna variera bakverken genom att förändra utseende och smak.

Har du rätt kompetenser?

Gör vårt yrkestest för att se om yrket passar dig!

Gör vårt yrkestest