Sammanfattning
Yrkeshögskola
Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina - Visa alla  
2 år - 400 yh-poäng
Heltid
CSN-berättigad
Svenska
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Arjeplog
september 2024
2024-05-02

Arvidsjaur
september 2024
2024-05-02

Dorotea
september 2024
2024-05-02

Sollefteå
september 2024
2024-05-02

Energiingenjör

Studera till energiingenjör

Vill du vara med och bidra till en hållbar utveckling inom en framtidsbransch? Då ska du välja FEI:s yrkeshögskoleutbildning till energiingenjör! 

Som energiingenjör öppnar sig många möjligheter. Yrket ger dig möjlighet till flexibilitet och variation genom både fältarbete och kontorsjobb, inom en rad olika branscher. Du arbetar med att hitta nya, och utveckla befintliga, energieffektiva lösningar för ett hållbart samhälle. Det kan exempelvis handla om att följa upp energiförbrukningen i fastigheter, utforma energistrategier inom ett företag, eller skapa ett gott inomhusklimat i allt ifrån kontor till bostäder. Du kan även delta i byggprojekt för att se till att energikraven uppfylls i nya byggnader, eller ge stöd i energifrågor vid ombyggnation av fastigheter. Arbetsuppgifterna är många och det är en expansiv bransch – som ger dig chansen att forma ditt framtida arbete.

Behovet av energiingenjörer är stort inom hela Sverige, inte minst i norra delen av landet. Vi är därmed mycket glada över att kunna erbjuda denna YH-utbildning i samarbete med lärcenter i sex olika kommuner. Det innebär att du kan studera i Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele och Vilhelmina .

Om YH-utbildning på FEI

FEI, Företagsekonomiska institutet, grundades 1888 och är än idag en av Sveriges främsta utbildningsaktörer. Vårt goda rykte inom näringslivet och internationella nätverk ger dig som studerande en stor fördel – hela vägen från studier till arbete.

Tillsammans med ledningsgruppen, samarbetspartners och lärare ser vi till att våra YH-utbildningar är aktuella, efterfrågade på arbetsmarknaden och har hög kvalitet.

Studera var du än befinner dig med FEIFLEX

Alla YH-utbildningar genomförs med hybridkonceptet FEIFLEX som möjliggör att du kan delta på plats och på distans. Med vår ledande FEIFLEX-teknik får du den bästa studieupplevelsen – oavsett om du deltar i våra specialutrustade lokaler eller online.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet har du som uppfyller något av kriterierna

 • Har en gymnasieexamen från gymnasium eller kommunal vuxenutbildning

 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkten ovan

 • Bor i Danmark, Finland, Island, Norge och är behörig till motsvarande utbildning

 • Genom svensk eller utländsk utbildning, eller praktisk erfarenhet eller på grund av annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen

Kunskaper i svenska

Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att kunna klara av utbildningen.

Särskilt prov

Alla utbildningar kommer att ha ett urvalsprov. Alla behöriga sökande erbjuds att skriva provet som består av delar i svenska, engelska och matematik. 

Reell kompetens

Om du saknar grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper kan du ansöka baserat på reell kompetens, som FEI kan då göra en bedömning utifrån.

Särskild behörighet

Förutom grundläggande behörigheter krävs det även särskilda behörigheter för denna utbildning till energiingenjör: Energiteknik 1, eller Fysik 1 och Matematik 2.

Om du saknar den särskilda behörigheten och det inte finns tillräckligt många behöriga sökanden så erbjuder FEI en BFU, behörighetsgivande förutbildning. BFU är CSN-berättigad och om du klarar den är du garanterad en utbildningsplats!

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning har du en yrkeshögskoleexamen. 

Kursinnehåll och upplägg

Utbildningens omfattning är 400 yhp (YH-poäng). Undervisning sker cirka två dagar per vecka. I studierna ingår även LIA-praktik, Lärande i arbete, på en arbetsplats.

Kurser som ingår i utbildningen

 • Ekonomi och investeringsbedömning

 • Energidistribution

 • Energieffektiviseringsteknik 

 • Energiförsörjningssystem 

 • Energiproduktion 

 • Engelska som fackspråk 

 • Entreprenadjuridik 

 • Examensarbete 

 • Kyl- och värmepumpsteknik 

 • Lärande i Arbete 

 • Miljöcertifiering och hållbarhet 

 • Projektledning och projektmetodik 

 • Styr- och reglerteknik 

 • Tillämpad energiberäkning

Kostnader

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel, CSN.

FEIFLEX

Samarbetet med olika kommuner

Vi är glada att kunna erbjuda denna utbildning i sex olika kommuner i Sverige: Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele och Vilhelmina.

Detta möjliggörs genom att studerande kan träffas på ett lärcenter i sin kommun och delta i lektionerna live online via vårt hybridformat FEIFLEX. Du får lokalt stöd och hjälp både under din studietid och inför LIA-praktik om du väljer detta alternativ – det är ett tryggt och modernt sätt att studera.

Studera var du än befinner dig

YH-utbildningen genomförs med vårt hybridformat FEIFLEX som ger dig möjlighet att delta på plats i FEI:s lokaler eller live online på distans. Vår ledande FEIFLEX-teknik garanterar en högkvalitativ studieupplevelse oavsett hur du väljer att delta.

FEI – Företagsekonomiska Institutet

Varför studera på FEI Yrkeshögskola?

Varför studera på FEI Yrkeshögskola? Siktar du på en karriär inom ett framtidsyrke? Gå en YH-utbildning hos FEI, en av Sveriges äldsta och främsta utbildningsaktörer! Vårt goda rykte inom näringslivet och internationella nätverk ger dig en stor fördel hela vägen...


Läs mer om FEI – Företagsekonomiska Institutet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Energiingenjör
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

FEI – Företagsekonomiska InstitutetRecensioner

Det finns inga recensioner för Energiingenjör

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Energiingenjör från FEI – Företagsekonomiska Institutet, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön