Visa allastudier.se som: Mobil

Kyrkomusikerutbildning på deltid/distans

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter
Sammanfattning
Folkhögskola
Distans
1-3 år
Heltid
CSN-berättigad
Geijerskolan

Kyrkomusikerutbildning på deltid/distans

Utbilda dig till kyrkomusiker - Läs en kantorsutbildning på deltid och distans!

Vill du studera till kantor? Räcker inte tiden till för en heltidsutbildning? Geijerskolan erbjuder en kantorsutbildning på deltid/distans, med ett individuellt upplägg som passar dig!

Utbildningen passar dig som t.ex. har en utbildning från musikhögskola och behöver komplettera, eller dig som inte har någon tidigare musikutbildning men behöver läsa på deltid.

Få kompetens för ett yrke som kyrkomusiker

Kantorsutbildningen är utformad för att du ska ha de kompetenser som behövs för att arbeta som kyrkomusiker i Svenska kyrkan. Utbildningen går igenom flera moment: orgel, piano, sång och ensembleledning.

Kantorsutbildningen går också igenom områden som:

 • Musikteoretiska ämnen
 • Pedagogik och undervisningsmetodik
 • Troslära
 • Kyrkokunskap

Nya krav för kantorsexamen

För att få kantorsexamen ska du även ha gått pastoralteologisk utbildning för kyrkomusiker. Denna kan genomföras antingen som en kurs på heltid under en termin vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund eller genom att de pastoralteologiska utbildningsmomenten integreras i musikutbildningen på Geijerskolan som i så fall utökas med en termin. Svenska kyrkans grundkurs, som tidigare varit ett obligatoriskt utbildningsmoment i kantorsutbildningen är nu avveklad.

Ämnen i kantorsutbildningen

 • Liturgiskt orgelspel
 • Solistiskt orgelspel
 • Ensembleledning vuxenkör
 • Ensembleledning barn- och ungdomskör
 • Sång
 • Klassiskt pianospel
 • Brukspiano
 • Musiklära
 • Gehör
 • Satslära
 • Musikhistoria
 • Pedagogik och undervisningsmetodik
 • Orgelkunskap
 • Teologi och gudstjänst *)
 • Praktik
 • Administration

*) Teologi och gudstjänst är den del av Svenska kyrkans pastoralteologiska utbildning som du läser på Geijerskolan. Dessutom ingår tre studieveckor på Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund.

Förkunskaper

Om du inte har examen från musikhögskola

Om du inte har examen från musikhögskola eller motsvarande måste du normalt läsa in alla kantorsutbildningens ämnen. Även här kan vi erbjuda möjlighet till en individuell uppläggning av studierna. Beroende på hur många ämnen du vill läsa kan undervisningen på skolan koncentreras till en, två eller tre dagar per vecka. Den eller de dagar du är på skolan blir då fyllda med lektioner medan ditt föreberedelsearbete (övning och inläsning) får ske de dagar du är hemma. Utbildningens längd beror här på dina förkunskaper och hur stor del av kursen du läser in per termin.

Om du har examen från musikhögskola

Den som har examen från musikhögskola eller annan motsvarande utbildning får normalt tillgodoräkna de kurser från musiklärarutbildningen som även ingår i kantorsexamen (eventuellt måste vissa av musikhögskolans kurser kompletteras).

Övriga kurser som ingår i kantorsutbildningen kan man normalt läsa in genom halvtidsstudier under tre eller fyra terminer om man har tillräckliga förkunskaper. För att få ut kantorsexamen fordras dessutom den pastoralteologiska utbildningen.

Ämnen som sång, piano, musiklära, gehör, musikhistoria, pedagogik och psykologi kan man normalt tillgodoräkna i sin helhet. Kurserna i satslära och ensembleledning behöver oftast kompletteras med en kyrkomusikalisk profildel.

Liturgiskt orgelspel, solistiskt orgelspel, liturgisk sång och dirigering, liturgik, troslära, kyrkokunskap och orgelkunskap är ämnen som man måste läsa i sin helhet.

När skolan bestämt vilka ämnen på utbildningen du ska läsa schemalägger vi dem koncentrerat under veckan. Beroende på hur många kurser du valt koncentreras undervisningen till en eller två dagar per vecka. Om du har tillräckliga förkunskaper kan du normalt läsa in de aktuella kurserna under två eller tre terminer.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning väntas du ha Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. En materialavgift tillkommer på 400kr/termin.

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Välkommen till Geijerskolan, Folkhögskolan i RansäterVill du gå på en skola för människor med olika livserfarenheter och livsplaner? Då är Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter helt rätt för dig. Geijerskolan grundades 1952. Huvudman är Stiftelsen Geijerskolan i Ransäter. Skolan ligger i Ransäter...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Kyrkomusikerutbildning på deltid/distans
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Facebook

Recensioner

Det finns inga recensioner för Kyrkomusikerutbildning på deltid/distans

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Kyrkomusikerutbildning på deltid/distans från Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter, fyll i dina uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via
Telefon
Sms
Mail
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön