Visa allastudier.se som: Mobil
Sammanfattning
Folkhögskola
Ransäter
1 år
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: 2020-08-24 - Ransäter
Geijerskolan

Musikteaterlinje

Gå en förberedande sång- och skådespelarutbildning!
Musikteaterlinjen är en ettårig utbildning på heltid för förberedelse till högre studier. Efter det första året har du möjlighet att söka till ett andra år. All undervisning är relaterad till dans, sång och teater. Vi tar in 14-16 deltagare. Musikteaterlinjen lägger stor vikt vid välutbildade pedagoger i alla ämnen och återkommande gästföreläsare med stor branschkännedom och erfarenhet. Vi har en stor dans- och dramasal, mindre sångsalar, samt mindre rum för egen övning. Skolan har många fina musikcaféer där man kan framföra något själv eller lyssna på andra duktiga elever på skolan. Musikteaterlinjen är en av många musikutbildningar på skolan.

Produktioner/Föreställningar
Här får du kontinuerlig kontakt med scenen! En viktig del av träningen är att möta publik, som vi gör flera gånger i både stora och små sammanhang. Höstens produktion består av en kavalkad med nummer från våra mest älskade musikaler och vårens produktion är ett samarbete med åk 2 med en musikteater-uppsättning i fullängd. Exempel på tidigare produktioner är Legally Blonde, Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott, Fame, Hair, Trollkarlen från Oz m fl. Produktionsarbetet innefattar scenografi, rekvisita, kostym, PR-arbete mm. Del av projektundervisningen bedrivs med repetitör, en riktig lyx vi har unnat oss!

Under det andra året gör gruppen en turné på en vecka, en höstproduktion och under våren en musikteateruppsättning i fullängd i samarbete med åk 1.  Vi försöker samarbeta med andra aktörer för att komma in på större scener och möta en större publik. Som exempel kan nämnas samarbete med DramaQ där eleverna deltog i familjemusikalen Jakten på Juleskurken som spelades på Sundstaaulans scen i Karlstad för en publik på ca 2000 personer.

Sång
Kör, ensemble och individuell sång; Ni går igenom klanger och röstanalys, gehörs- och stämövning. Vi har en hel korridor med övningsrum för egen övning. I körsång kan ni välja mellan våra två körer: Kammarkör och elevkör. Där tränar man sin notläsning och stämsång. Ensemblesång är tillsammans med klassen och där repar vi projektsångerna.

Dans
Jazzdans och koreografiarbete. I tvåan kan vi även möta externa koreografer i de samarbeten som görs.

Teater/Drama
I draman jobbar vi med karaktärsarbete, lära känna oss själva för att kunna fördjupa oss i bl a känslor. Vi följer mycket av Stanislavskijs skådespelarmetoder. På improvisationslektionerna tränar vi fantasi- och föreställningsförmåga, där jobbar vi bl a med masker och Keith Johnstones tekniker. I scenisk gestaltning jobbar vi med både musikalscener och talscener, vi iscensätter och fördjupar oss. Vi har även pjäs och rollanalys. Ni följer ett strukturerat schema som endast bryts vid projektveckor.

Övriga ämnen
Musikteori och Brukspiano. Det här är ett steg i Musikallivet som man lätt glömmer. För att kunna studera in låtar utan att bli färgad av originalcasten måste man besitta viss kunskap i notläsning. Har man detta i ryggsäcken är det mycket lättare att ta sig igenom livet som musikalartist och det är en förutsättning för att komma in på te.x Artisten på Teaterhögskolan i Göteborg. Dessutom tar vi varje tillfälle i akt att se olika föreställningar, så vi breddar vår bank av kultur, samt får mycket inspiration. Vi ser i genomsnitt 6-7 föreställningar/år i Värmland, alltifrån Västanåteater till Wermland opera.

Regi
Regi kan man söka som egen inriktning år 2. Man jobbar med övrig Musikteatergrupp, men har i flera ämnen regiperspektiv. På den här kursen tar vi 1-2 deltagare. Går man regi som inriktning har man regi som individuell lektion istället för sång. Man får både regissera nummer i ettornas Musikalshow och även göra en egen vårproduktion. Under andra året läser man även regi i grupp, då man tar mycket stort eget ansvar att regissera sig själv och sin grupp. Då har man kvar sång som huvudämne.

Studieresa
Varje vår åker åk1 till London, där vår kursledare har många kontakter. Vi har workshops, studiebesök och ser naturligtvis mycket föreställningar. Vi är där 4-5 dagar.

Auditionträning
I slutet av läsåret arbetar vi med auditionteknik för att ge dig de bästa förutsättningarna för att söka vidare till högre utbildningar inom sång, dans och drama.

Antagningsprov musikteaterlinje
Förkunskaper
Tillräckliga förkunskaper i drama och sång för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen.

Följande moment ingår i proven:
Gemensam teaterworkshop
Vi jobbar i helgrupp, d v s ca 20 personer. Vi värmer upp och gör därefter övningar i både teater och dans. Du behöver inte förbereda dig på något sätt inför detta moment. Workshopen är till för att värma upp för dagen, se hur ni fungerar i grupp och hur ni rör er till musik. Provet tar cirka 60 minuter. Det är bra om du har träningskläder vid detta moment.

Individuellt sceniskt prov
Du ska framföra en text som du själv valt och förberett, det kan vara en monolog ur en pjäs eller musikal. Du ska kunna den utantill. Framförandet får inte ta längre tid än tre minuter.

Individuellt prov i sång
Du skall förbereda två sånger som du själv valt och vara beredd att framföra dem vid antagningsprovet. Om du behöver ackompanjemang finns en ackompanjatör tillgänglig, annars förutsätter vi att du har med en egen musikbakgrund. Tyvärr finns det inte tid för övning med ackompanjatören i samband med proven. Därför ber vi dig attsända dina ackompanjemangsnoter i förvägtill skolan så att ackompanjatörerna får möjlighet att förbereda sig.

Musikteori (gehör/musiklära)
Ett enkelt gehörsprov för sökning till år 1.Provet har ingen betydelse för antagningen utan är vägledande för gruppindelningen i musikteori.

Provet i gehör omfattar rytmminne, rytmläsning, rytmdiktat, melodiminne, melodidiktat, ackordidentifikation och ackorddiktat.

I provet i musiklära ingår tonnamn och oktavbeteckningar, skalor, intervaller, fasta förtecken och ackordnotering.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet. Tillräckliga förkunskaper i drama och sång för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen

Examen & Intyg

Kursintyg

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Välkommen till Geijerskolan, Folkhögskolan i RansäterVill du gå på en skola för människor med olika livserfarenheter och livsplaner? Då är Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter helt rätt för dig. Geijerskolan grundades 1952. Huvudman är Stiftelsen Geijerskolan i Ransäter. Skolan ligger i Ransäter...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Musikteaterlinje
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Gör en intresseanmälan

För att beställa information om Musikteaterlinje, fyll i följande uppgifter: