Visa allastudier.se som: Mobil
Sammanfattning
Folkhögskola
Ransäter
1-2 år
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Geijerskolan

Musikteaterlinje

Musikteaterlinje

Musikteaterlinjen är en utbildning på heltid på Geijerskolan som förberedelse till högre studier. Efter det första året har du möjlighet att söka till ett andra år. All undervisning är relaterad till dans, sång och teater. Vi tar in 14-16 deltagare till år 1. Vi lägger stor vikt vid välutbildade pedagoger i alla ämnen och återkommande gästföreläsare i bl.a. stage-fight. Vi har en stor dans- och dramasal, mindre sångsalar, samt mindre rum för egen övning. Skolan har många fina musikcaféer där man kan framföra något själv eller lyssna på andra duktiga elever på skolan. Musikteaterlinjen samarbetar ofta med de andra musikutbildningarna på skolan, som t ex rock, jazz, musikproduktionslinjen. Vi utbildar er i genrerna: musikteater, musikal och talteater.

Produktioner/Föreställningar

Här får du kontinuerlig kontakt med scenen! En viktig del av träningen är att möta publik, som vi gör flera gånger i både stora och små sammanhang. Höstens produktion består av en musikalshow med nummer från våra mest älskade musikaler och vårens produktion är ett samarbete med åk 2 med en musikteateruppsättning i fullängd. Exempel på tidigare produktioner är Legally Blonde, Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott, Fame, Hair, Trollkarlen från Oz m fl. Ni får också kunskap i allt som krävs bakom scenen, så som scenografi, smink, rekvisita, kostym, PR-arbete mm. Del av projektundervisningen bedrivs med repetitör.

År 2

För att antas till andra året fordras att man genomgått det första utbildningsåret med godkänt resultat. När man går år två så tar man mycket eget ansvar. Under det andra året på hösten gör gruppen en turné på en vecka och en höstproduktion. På våren en musikteateruppsättning i fullängd i samarbete med åk 1. Vi samarbetar med Wermland opera på flera olika sätt, dels får våra andraårselever auskultera på Wermland opera, dels får de en workshop med deras sångare. Under andra året läser man även regi i grupp, då man tar mycket stort eget ansvar att regissera sig själv och sin grupp. Åk 2 auskulterar under en vecka på en teater de själva tar kontakt med.

Sång

Kör, ensemble och individuell sång; Ni går igenom klanger och röstanalys, gehörs- och stämövning. Vi har en hel korridor med övningsrum för egen övning.

Dans

Jazzdans och koreografiarbete. I tvåan kan vi även möta externa koreografer i ev samarbeten som görs.

Drama

I draman jobbar vi med karaktärsarbete, lära känna oss själva för att kunna fördjupa oss i bl.a. känslor. Vi följer mycket av Stanislavskijs skådespelarmetoder. På improvisationslektionerna tränar vi fantasi- och föreställningsförmåga, där jobbar vi bl.a. med masker och Keith Johnstones tekniker. I scenisk gestaltning jobbar vi med både musikalscener och talscener, vi iscensätter och fördjupar oss. På Scenisk beredskap jobbar vi med scenisk närvaro och kontakten med din inneboende kreativitet. Du får lära dig bland annat om avspänning, stresshantering och samspel med andra. Vi har även pjäs och rollanalys. Ni följer ett strukturerat schema som endast bryts vid projektveckor.

Övriga ämnen

Musikteori och Brukspiano. För att kunna studera in musik utan att bli färgad av tidigare uppsättningar måste man besitta viss kunskap i notläsning.
Vi tar varje tillfälle i akt att se olika föreställningar, så vi breddar vår bank av kultur, samt får mycket inspiration. Vi ser i genomsnitt 6-7 föreställningar/år i Värmland, alltifrån Västanåteater till Wermland opera.

Regi

Regi kan man söka som egen inriktning år 2. Man jobbar med övrig Musikteatergrupp, men har i flera ämnen regiperspektiv. På den här inriktningen tar vi 1-2 deltagare. Går man regi som inriktning har man regi som individuell lektion istället för sång. Man avslutar året med en egen vårproduktion.

Studieresa

Varje vår åker åk 1 till London, där vår kursledare har många kontakter. Vi har workshops, studiebesök och ser naturligtvis mycket föreställningar. Vi är där 4-5 dagar. Vi har under ca 12 års tid haft Ariella Eshed från Israel som gästlärare i de fyra elementen.

Samarbete med Wermland opera

Vi har glädjen att samarbeta med Wermland opera, vilket består i att åk 2 har en workshop i sång med sångare från Wermland opera. Åk 2 har även möjlighet att förlägga sin auskultation hos dem.

Auditionträning

Under andra året arbetar vi med auditionteknik för att ge dig de bästa förutsättningarna för att söka vidare till högre utbildningar inom sång, dans och drama.

Ex på schema Åk 1

Ex på schema Åk 2

Ansökning, Audition och Antagning

Vi tittar på hur du tar regi, hur du fungerar i en grupp, samt dina sångkunskaper. Proven består av en teater- och dansworkshop och individuella prov i sång och teater, proven tar en dag. Läs mer om vad som krävs för att söka och bli antagen på Musikteaterlinjen under Antagningsprov musikteaterlinje.

Om du vill börja hos oss höstterminen 2020 sker proven måndag den 6:e april, tisdag den 7:e april på Geijerskolan i Ransäter eller onsdag den 8:e april i Stockholm. Du väljer själv vilken av dessa dagar du vill komma.

Av schematekniska skäl kan du genomföra prov till maximalt tre olika profiler/utbildningar i samband med antagningsproven.

Studiemedel

När du är under 20 år får du samma studiestöd som du fick på gymnasiet. För mer information se csn.se.

Antagningsprov musikteaterlinje

Förkunskaper

Tillräckliga förkunskaper i drama, dans och sång för att du ska kunna tillgodogöra dig undervisningen.

Följande moment ingår i proven:

Gemensam teaterworkshop

Vi jobbar i helgrupp, d v s ca 20 personer. Vi värmer upp och gör därefter övningar i både teater och dans. Du behöver inte förbereda dig på något sätt inför detta moment. Workshopen är till för att värma upp för dagen, se hur ni fungerar i grupp och hur ni rör er till musik. Vi tittar på vilken potential du har, hur du tar emot information och hur du förvaltar den. Provet tar cirka 60 minuter. Det är bra om du har träningskläder vid detta moment.

Individuellt sceniskt prov

Du ska framföra en monolog som du förberett sceniskt. Vi kommer lägga ut de monologer du kan välja på här. Framförandet får inte ta längre tid än tre minuter.

Individuellt prov i sång

Du skall välja en av de låtar vi valt ut för årets antagningsprov. Låtarna kommer att finnas här längre fram.

Musikteori (gehör/musiklära)

Ett enkelt gehörsprov för sökning till år 1. Provet har ingen betydelse för antagningen utan är vägledande för gruppindelningen i musikteori.
Provet i gehör omfattar rytmminne, rytmläsning, rytmdiktat, melodiminne, melodidiktat, ackordidentifikation och ackorddiktat.
I provet i musiklära ingår tonnamn och oktavbeteckningar, skalor, intervaller, fasta förtecken och ackordnotering.

Examen & Intyg

Kursintyg.

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Välkommen till Geijerskolan, Folkhögskolan i RansäterVill du gå på en skola för människor med olika livserfarenheter och livsplaner? Då är Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter helt rätt för dig. Geijerskolan grundades 1952. Huvudman är Stiftelsen Geijerskolan i Ransäter. Skolan ligger i Ransäter...


Läs mer om Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Musikteaterlinje
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter

Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter Facebook

Recensioner

Det finns inga recensioner för Musikteaterlinje

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Musikteaterlinje från Geijerskolan, Folkhögskolan i Ransäter, fyll i dina uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via
Telefon
Sms
Mail
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön