Textillinjen

Gotlands folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Hemse
1 år
Heltid
Studiemedelsberättigad

Textillinjen

Textillinjen på Gotlands folkhögskola

Textillinjen är en 1-årig utbildning för dig som vill få en god och bred grund inom det textila området samt utveckla din kreativa och konstnärliga sida.

Utbildningen förbereder dig att studera vidare på högre nivå inom textil och design samt förutsättningar att arbeta vidare med ditt egna textila skapande.

Om utbildningen

På textillinjen får du skapa personliga textilier och plagg från skiss till färdig produkt. Du får verktyg att förstå en arbetsprocess och utveckla ditt formspråk. Du kommer också att få arbeta med presentationer och utställningar.

Du har tillgång till våra välutrustade lokaler utöver de schemalagda timmarna då du kan arbeta på egen hand.

Vi vill att året på textillinjen ska väcka ett miljöengagemang där målet är hållbar utveckling. Därför arbetar vi med material- och miljöfrågor återkommande under läsåret.

Du kommer att dokumentera ditt arbete, och har därmed möjlighet att samla på dig material till en portfolio.

Förkunskaper

I din ansökan till textillinjen ska du bifoga:

  • Betyg
  • Eventuellt arbetsbetyg/-intyg
  • Personligt brev (max 1 A4) där du berättar om dig själv, vad du gjort tidigare, varför du söker till textillinjen samt dina förväntningar på utbildningen.
  • Ett arbetsprov där du presenterar ett designat plagg. Presentationen av det designade plagget ska vara max två A4, tvådimensionellt och i valfri teknik, till exempel collage, blyerts eller akvarell. Arbetsprovet ska också innehålla en moodboard där inspirationen till plagget redovisas. Moodboarden ska vara max ett A3. Om du vill ha tillbaka ditt arbetsprov, bifoga adresserat och frankerat kuvert. Du som kommer in på utbildningen får tillbaka ditt arbetsprov vid skolstart.

Utbildningens innehåll

Ämnen som ingår:

  • Digital design
  • Färgning
  • Färg och form
  • Materiallära
  • Mönsterkonstruktion
  • Studieresor och studiebesök
  • Sömnad
  • Textila tekniker
  • Textil- och konsthistoria
  • Textiltryck
  • Vävning

Gemensamt

Någon timme i veckan har vi tillval. Tillvalsämnen kan till exempel vara sång i grupp, etik, bokcirkel eller stickcafé. Tillvalen varierar från år till år.

Det finns gott om tillfällen till motion av olika slag, antingen på skolan eller i dess närhet. Exempel är gympapass, bollspel, simning och gym.

Ibland går hela klassen eller hela skolan på gemensamma konserter, utställningar, teaterföreställningar och föreläsningar. 

Det ingår ett antal skolgemensamma obligatoriska hel- och halvdagar. 

Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri.

Som deltagare på textillinjen betalar du en fast avgift på 800 kr/termin för förbrukningsmaterial (som sytråd, nålar, övningsmaterial etcetera). 

Utöver den fasta avgiften betalar du för det material som du använder. Materialkostnaden varierar beroende på hur mycket du använder. Föregående läsår uppgick kostnaden till omkring 2.500 kr/person och läsår för heltidsstuderande.

Kostnader för studieresa tillkommer. 

Alla betalar en deltagaravgift. På gotlandsfolkhogskola.se kan du läsa mer om kostnader för internat. 

Gotlands folkhögskola

Välkommen till Gotlands folkhögskola – en plats för utveckling, lärande och skapande. På folkhögskolan får du lära dig mycket. Inte bara om det du lär dig på kursen – utan även en hel del om dig själv. Du arbetar tillsammans...


Läs mer om Gotlands folkhögskola och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Gotlands folkhögskola

Recensioner

Snittbetyg: 4,3

Baseras på 14 recensioner

Elvira

Jag har varit jättenöjd med mitt textilår på Gotland folkhögskola, det har varit roligt, omväxlande och vi har fått prova på allt mellan himmel och jord. Eftersom man går igenom så många olika tekniker och textila områden har man kanske inte alltid haft tid att fördjupa sig så mycket som man önskat, men det ger en bra grund att utgå ifrån när ma...

Visa hela
Isabelle

Rolig och bred textilutbildning. Bra att lära sig grunderna i så många tekniker.

k