Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans, Oskarshamn
1,5 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Tandsköterska

Tandsköterska

Yrkeshögskoleutbildning

Vill du ha ett rörligt och omväxlande arbete där du får träffa många människor och både arbeta självständigt och vara en del i ett team? Då är tandsköterska ett bra val!

Som tandsköterska assisterar du vid undersökningar och behandlingar av patienter. Du arbetar inom privattandvård eller folktandvård i ett team med tandläkare och tandhygienist. Du rengör och steriliserar instrument och ser till att utrustning och arbetsmaterial finns framme och är i ordning. En tandsköterska kan också arbeta självständigt med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation. Administrativa uppgifter och receptionsarbete ingår också i arbetet.

Med tiden kan man specialisera sig och utbilda sig till exempelvis ortodontitandsköterska och arbeta med tandreglering, eller till operationstandsköterska och assistera vid tandkirurgiska operationer. En tandsköterska kan också vara kliniksamordnare med mera inriktning mot personaladministration och organisationsfrågor.

Praktisk information

 • Goda datakunskaper och tillgång till dator och Internet är ett krav eftersom vi använder oss av en webbaserad studieplattform.
 • Du har en bärbar dator (PC eller Mac). Chromebooks är oftast inte kompatibla med vår plattform för digitala tentamen.
 • Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN, beroende på vilken övrig inkomst du har.
 • Om du behöver övernatta vid de schemalagda träffarna kan du läsa mer om vilka alternativ som finns.

Behörighet & Urval

Nova kommer att ansöka om att fortsätta erbjuda tandsköterskeutbildning. Ett definitivt besked kommer under januari 2025. 

Grundläggande behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha grundläggande behörighet (svenskt eller från ett annat land) samt godkända betyg (E/G/3) i någon av följande kombinationer av gymnasiekurser, eller motsvarande kunskaper:

 • Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2
 • Engelska 5

Saknar du behörighet?

Behörighetstester

Saknar du de betyg som krävs för att bli behörig till yrkeshögskolan så kan du anmäla dig till behörighetstester i flera av de ämnen som krävs för att bli behörig:

 • Matematik 1
 • Svenska 2
 • Engelska 5

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen

Kursinnehåll och upplägg

Upplägg

Vår utbildning följer Yrkeshögskolemyndighetens nationella riktlinjer (MYHFS 2020:3) och har nationellt likvärdigt innehåll.

Utbildningen ges på distans med cirka 10 obligatoriska träffar om 1–3 dagar i följd i Oskarshamn. Du studerar på heltid under 65 veckor utan uppehåll eller lov. Under juli månad samt under jul- och nyårshelgerna äger dock inga gruppträffar rum utan då är det självstudier på schemat. Undervisningen varieras  mellan teoretisk undervisning och praktiska övningar.

För det mesta arbetar du självständigt med inläsning av litteratur, inlämningsuppgifter,  grupparbeten, förberedelsen till skriftliga tentamen. Dina lärare handleder dig via e-post, telefon och via den webbaserade lärplattformen. De praktiska övningarna omfattar metodövningar, studiebesök och Lärande i arbete (LIA). Praktiska övningar kan ibland förläggas till annan, närliggande ort.

Lärande i arbete (LIA)

LIA omfattar 80 YH-poäng uppdelat i tre perioder, vilket motsvarar 16 heltidsveckor. Under LIA kan du omsätta teoretiska kunskaper i praktiken, få kontakter med arbetsgivare och få goda insikter i ditt framtida arbete. Vår ambition är att du ska kunna göra din LIA i din hemkommun, men räkna med att du kanske kommer att behöva pendla inom ett större område både vad gäller LIA och kanske senare också arbete. LIA ska fördelas mellan privat tandvård och folktandvård. Under LIA får du tillämpa och fördjupa de teoretiska kunskaperna i verkliga situationer. LIA ger dessutom möjlighet till värdefulla kontakter i arbetslivet.

Du som studerande söker själv efter en LIA-plats. Nova ansvarar för att erbjuda och samordna LIA-platser inom Region Kalmar län.

Din engagemang är viktigt!

Utbildningen ställer stora krav på engagemang och förutsätter en hög arbetsinsats. Det krävs att du är disciplinerad och kan läsa på egen hand. Studerar du hemma är det viktigt att du får lugn och ro för studierna under dagen eller kvällen. Att studera på 100 procent är jämförbart med heltidsarbete!

Kursinnehåll

 • Anatomi, anestesi och farmakologi, 25 YH-poäng
 • Etik, bemötande och kommunikation, 15 YH-poäng
 • Examensarbete, 20 YH-poäng
 • Lärande i arbete 1 LIA, 15 YH-poäng
 • Lärande i arbete 2 LIA, 25 YH-poäng
 • Lärande i arbete 3 LIA, 40 YH-poäng
 • Material, miljö och hantering av farligt avfall, 20 YH-poäng
 • Odontologi 1, 40 YH-poäng
 • Odontologi 2, 30 YH-poäng
 • Oral hälsa 1, 25 YH-poäng
 • Oral hälsa 2, 30 YH-poäng
 • Tandvårdens verksamhet och organisation, 15 YH-poäng
 • Vårdhygien och smittskydd,  25 YH-poäng

Kostnader

Utbildningen berättigar till studiemedel från CSN, beroende på vilken övrig inkomst du har.

Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling

En kreativ kunskapsmiljö som arbetar för regionens utveckling

Nova Utbildning, FoU & Affärsutveckling erbjuder möjlighet till att studera längre och kortare YH-utbildningar, högskoleutbildningar och uppdragsutbildningar på heltid, deltid eller på distans. Utbildningarna tas fram i samarbete med näringslivet och utifrån behov. Novas uppdrag är att bidra till hållbar...


Läs mer om Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Tandsköterska
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling

Varvsgatan 15
572 57 Oskarshamn

Recensioner

Det finns inga recensioner för Tandsköterska

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Tandsköterska från Nova – Utbildning FoU och Affärsutveckling, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön