Visa allastudier.se som: Mobil

Mönsterkonstruktion och Design

Stockholms Tillskärarakademi
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Stockholm
40 veckor
Heltid
CSN-berättigad
110 000 SEK Momsfri
Startdatum: 2020-08-31 - Stockholm

Mönsterkonstruktion och Design

Nästa utbildningsstart är augusti 2019. Mönsterkonstruktion och design är en 1-årig gedigen grundutbildning som ger dig rätt förutsättningar för att lyckas med dina fortsatta studier och ditt yrkesval. Utbildningen är intensiv och krävande men också fantastiskt rolig och lärorik. Låt din framtid i modebranschen börja här!

Utbildningsinnehåll

Utbildningen ger dig nödvändiga kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion dam, modedesign, modeteckning och materiallära, samt inspireras av modehistoria. Teoretiska och praktiska kunskaper ger dig möjlighet att utveckla din kreativitet, och förverkliga din dröm om ett liv i den spännande och intensiva modebranschen.

I utbildningen ingår även trendföreläsningar och studiebesök hos designers och olika företag i branschen.

Under första terminen får du de grundläggande kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion och modedesign som du behöver för att du under termin två ska kunna arbeta fritt och mer experimentellt med dina designidéer, givetvis med stöd och hjälp av dina lärare. Stor vikt läggs vid designprocessen.

Under året har vi också inspirationsdagar inlagda där vi besöker andra skolor, museum, utställningar och tygleverantörer.

Dina möjligheter efter utbildningen

Efter utbildningen kan du:

  • söka Stockholms Tillskärarakademis påbyggnadsutbildningar (YH) Mönsterkonstruktör och Skräddare - inrikting Dam och Klänning
  • söka till designskolor i Sverige eller utomlands; om du vill studera utomlands, så motsvarar vår utbildning de flesta andra designskolors grundläggande år.

Utbildningsbevis

Efter slutförd utbildning och godkända arbetsprover utfärdas utbildningsbevis.

Ämnen

I utbildningen ingår sex kurser; materiallära, modedesign, datordesign, mönsterkonstruktion (dam), sömnad och dräkthistoria.

MATERIALLÄRA
Här får du lära dig allt du behöver veta om textila materialens egenskaper och skötsel. Fibermaterialet, garner, tyger, tillverkning, terminologi, vävtekniker, trikå, färgning och beredning. Vi diskuterar också miljöaspekterna.

MODEDESIGN
Efter ett inledande block med grundläggande tekniker: figurteckning, kroki, stoffteckning och plaggskisser följer olika designuppgifter.

DATORDESIGN
Parallellt med det traditionella, manuella tecknandet får du en introduktion i design- och kollektionsarbete i datorprogrammen Photoshop och Illustrator.

MÖNSTERKONSTRUKTION
Du lär dig rita manuella mönster till damkläder, allt från enkla till mer avancerade modeller av kjolar, blusar, klänningar och byxor i konfektionsstorlekar. Det mesta ritar du i skala 1:4, och bygger upp ett kompendium som du sedan har som uppslagsverk när du ska rita mönster i framtiden. Du gör också ritningar i full skala, t ex till de plagg du ska sy under året. Ibland sys en s k toille enligt mönstret. Denna provas sedan på docka för att se att modellen stämmer mot plaggskissen. Du arbetar med datoriserad mönsterhantering.

SÖMNAD
Under den första terminen syr du mestadels detaljer som t ex blixtlås, fickor och kragar, men också en kjol och blus. Du lär dig också hantera olika symaskiner, pressjärn och andra verktyg som används i ateljé eller fabrik. Andra terminen syr du en kavaj och några byxdetaljer. Men tyngdpunkten ligger på sömnad av egendesignade plagg. Du syr minst upp en klänning/jacka och byxa.

DRÄKTHISTORIA/BRANSCHORIENTERING
Föreläsningar och studiebesök

Kunskaper efter utbildningen

  • Du kan konstruera mönster för damkläder
  • Du har goda kunskaper i klädsömnad och detaljsömnad
  • Du kan teckna modebilder och plaggskisser till färdig presentation
  • Du kan omsätta teoretiska kunskaper till praktiskt arbete
  • Du har god kännedom om textila material och kvaliteter
  • Du har en god helhetsbild av modet

Förkunskaper

Du behöver gymnasial utbildning, estetiska och textila designgymnasium är meriterande liksom arbetslivserfarenhet.

Till ansökan bifogas CV, motivationsbrev och intyg på sömnadsvana alternativt fotografier på egensydda plagg. Intagning sker efter förkunskaper/meriter.

Kostnader

Avgift: 110 000 kr inkl. anmälningsavgift (delbetalning är möjlig)

Stockholms Tillskärarakademi

Stockholms Tillskärarakademi

Till Stockholms Tillskärarakademi är alla välkomna!Tycker du att mode, kläder och textil är lika viktigt som luften du andas? Då kommer du att trivas på Stockholms Tillskärarakademi. Skolan grundades 1913 och tillhör idag en av de främsta inom mönsterkonstruktion, sömnad,...


Läs mer om Stockholms Tillskärarakademi och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Mönsterkonstruktion och Design
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Stockholms Tillskärarakademi

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Mönsterkonstruktion och Design från Stockholms Tillskärarakademi, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön