CAD-konstruktör inom mekanik

TUC
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Linköping
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Linköping
september 2024
Öppen för sen ansökan.

Linköping
september 2025

CAD-konstruktör inom mekanik

Ett kreativt och utvecklande yrke för dig som är teknikintresserad och som vill arbeta i en framtidsbransch med oändliga möjligheter. I den här yrkesrollen arbetar du med produktutveckling och att ta fram 3D-modeller och tekniska ritningar. Flertalet branscher efterlyser arbetskraft med den senaste kompetensen inom CAD-konstruktion, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden direkt efter avslutade studier.

Utbildningen som är på heltid är platsbunden ca 1 dag per vecka. En del kurser kommer att vara helt på distans. Det ingår även vissa timmar digital liveföreläsning/vecka, resterande tid är självstudier.

Vad arbetar du med?

CAD står för Computer Aided Design. Yrkesrollen innebär att du genom digitala system arbetar med att ta fram design, tekniska ritningar och modeller. Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper inom modern produktutveckling och mekanisk konstruktion, med hänsyn till hållbarhet och miljö.

Under utbildningen får du kunskaper i digitala designsystem, och om hur du planerar och identifierar resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter inom CAD-konstruktion. Du får även färdigheter i att identifiera hållbara tekniska lösningar och kan föreslå förbättringar med utgångspunkt i hållbar utveckling.

I din yrkesroll arbetar du med ritningar, modellering, 3D-scanning och 3D-print. Som CAD-konstruktör inom mekanik har du god insikt i produktionsekonomi, hållfasthetsberäkningar, kvalitetskriterier och ekonomisk lönsamhet. I ditt arbete ingår även att analysera och dimensionera maskinkonstruktioner samt välja material, tillverknings- och produktionsmetoder för konstruktionselement med ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.

Du jobbar ofta i projektform, som CAD-konstruktör är du i många fall involverad i hela arbetsflöden och processer. Därför har du god överblick när det gäller angränsande yrkes- och kompetensområden såsom hållbar produktutveckling och dess regelverk, med hänsyn till klimat och miljö.

Efter examen har du stora chanser till jobb då det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Kompetensen efterfrågas inom bland annat fordons-, flyg-, marin- och elkraftindustrin och även inom t ex medicinsk teknik. Många CAD-konstruktörer arbetar också som konsulter på teknikföretag. Du kan också jobba som exempelvis produktdesigner eller produktutvecklare.

Dator

Till dina studier rekommenderar vi att du har en PC med hög prestanda, detta för att klara av att arbeta i CAD-programmen. Vi ser gärna att PC:n har följande specifikationer:

RAM min 16GB, rekommenderat 32GB
Processor (CPU) Intel Core i7 Gen 10 (alternativt motsvarande AMD) eller bättre
Grafik (GPU) dedicerad NVIDIA Quadro chip med minst 4GB motsvarande NVIDIA Quadro T500

CSWA-certifikat

Vi erbjuder våra studerande möjligheten att bli CSWA-certifierade. CSWA står för Certified SolidWorks Associate och visar din kompetens inom mekanisk design, SolidWorks och olika CAD-metoder.

Varför välja TUC?

Samarbete med branscher

Behov på

arbetsmarknaden

Praktik/LIA

Förkunskaper

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • CAD 1
    • Engelska 5
    • Matematik 2
    • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Behörighetsgivande förutbildning

Syftet med behörighetsgivande förutbildning är att bredda vägen in till yrkeshögskolan och att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Om det blir aktuellt att genomföra en förutbildning kommer vi att se över de ansökningar som inkommit där man saknar en eller flera av de särskilda förkunskaperna. Vi skapar då en ansökan till förutbildningen åt dig som sökande. Det är ett begränsat antal platser och vi använder urval för att rangordna vilka som ska erbjudas en plats till förutbildningen.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC

TUC Yrkeshögskola Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära...


Läs mer om TUC och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om CAD-konstruktör inom mekanik
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

TUC

Gamla Tanneforsvägen 17C
Linköping

Recensioner

Det finns inga recensioner för CAD-konstruktör inom mekanik

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen CAD-konstruktör inom mekanik från TUC, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön