Medicintekniker

TUC
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans, Linköping
420 YH-p (84 veckor, ca 2 år)
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Linköping
augusti 2024
2024-04-17

Linköping
augusti 2025

Linköping
augusti 2026

Medicintekniker

För dig som vill jobba med teknik inom sjukvården. I din vardag som medicintekniker säkerställer du en effektiv och säker vård. Ditt uppdrag är att integrera avancerad medicinsk utrustning och teknologi för att stödja en högkvalitativ vårdmiljö. Medicinsk teknik är ett område som fokuserar på förvaltning, utveckling och tillämpning av teknik inom hälso- och sjukvårdsområden. Området innefattar en bred skala av teknologier och produkter som spelar en avgörande roll inom hälso- och sjukvården genom att möjliggöra diagnos, behandling och övervakning av patienter. Dessutom kan medicinsk teknik öka tillgängligheten till vård och förbättra livskvaliteten för patienter. Utbildningen sker på distans med fysiska träffar i Linköping.

Vad arbetar du med?

Som medicintekniker kommer du huvudsakligen att arbeta inom drift och förvaltning av medicintekniska utrustningar. Du ansvarar i stort sett för livscykelhantering av medicintekniska utrustningar, allt från kontroller och installation till underhåll och reparation av exempelvis röntgen , operationsutrustningar, EKG, andningshjälpmedel och blodtrycksmätare. Du ska självständigt kunna planera för och genomföra underhåll, diagnostisering, felsökning, kalibrering och reparationer av medicinteknisk utrustning. I rollen ingår dessutom att vara involverad i att utbilda vårdpersonal i användningen av medicinteknisk utrustning, vilket är en nödvändig del i arbetet för att säkerställa att de senaste medicintekniska innovationerna integreras sömlöst i vården. Dessutom ska du kunna identifiera risker och komma med åtgärdsförslag samt vara rådgivande inför nya upphandlingar och inköp.

I ditt yrke är du en viktig länk i vårdkedjan för en teknisk kontinuitet och patientsäkerhet. Rollen är för dig som vill ha en teknisk utmaning samtidigt som du gör en stor skillnad för patienternas välbefinnande och säkerhet. Du bidrar till att förbättra diagnostiska möjligheter, öka precisionen för behandlingar och minska risken för komplikationer.

Efter examen kan du jobba som medicintekniker inom privata sektorn eller på regionernas medicintekniska avdelningar eller som servicetekniker hos leverantörer för medicintekniska utrustningar. Efter avslutad utbildning ska du även ha en god förståelse för den IT-infrastruktur som utrustningen är beroende av samt kunna driva kontinuerligt förbättringsarbete för att avhjälpa fel och förhindra olyckor. Behovet av yrkesrollen drivs av den snabba teknikutveckling som sker i samhället. AI, digitalisering och automatisering påverkar morgondagens kompetensbehov.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 9 fysiska träffar (sk närträffar) i Linköping.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort.

Varför välja TUC?

Samarbete med branscher

Behov på

arbetsmarknaden

Praktik/LIA

Förkunskaper

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: lägsta betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • Engelska 5
    • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC

TUC Yrkeshögskola Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära...


Läs mer om TUC och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Medicintekniker
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

TUC

Gamla Tanneforsvägen 17C
Linköping

Recensioner

Det finns inga recensioner för Medicintekniker

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Medicintekniker från TUC, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön